Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniac :)

Mam mniejszy przebieg i wymienialem :) bylem w firmie co naprawia skrzynie automaty i mowili ze "bezedura" zeby nie wymieniac :)

Po zmianie nie odczulem zadnej roznicy ale moj olej byl w miare ok..

W tym samym czasie podjechal land rover i jak odkrecili korek to bylo widac roznice w oleju :) a skrzynia taka sama :) jak moja ;)

Wydasz tysiaka ale spisz spokojniej ze skrzynia swierzo po wymianie i masz spokoj na dlugo :)

Opublikowano
Ostatnio robiłem rozrząd i przy okazjii wymienilem olej, + separator + tloczki i okular.

.

Witaj kolego

Ja już dwa razy zakładałem temat: viewtopic.php?f=70&t=237991 - o wymianie oleju w skrzyni i cisza, nikt nic nie wie.

Chodzi o to, JAKIE części wymienić, aby było dobrze - wszyscy mówią o tulejce do mechatronika, tylko czy to jest to, co zaznaczone w moim temacie (Tulejka uszczelniająca 24347588725).

Piszesz, jeszcze o jakichś separatorach, tłoczka i okularze. Podaj kolego coś więcej, bo nie chcę tylko wymienić oleju w skrzyni, ale chcę, by pracowała równo, a teraz jednak da się wyczuć delikatne szarpnięcia szczególnie na średnich obrotach (i pomiędzy 1-3 biegiem).

Po prostu chcę wysłać wycenę do warsztatu w Niemczech, ale muszę wiedzieć co i ile będzie mnie kosztować i co na pewno należy zrobić.

Gdybyś mógł zobaczyć na mój temat i sprawdzić listę części, czy dobra, czy to już wszystko, a jeśli nie, daj namiary na części. Autko ma 86 tys i chcę wymienić olej w skrzyni z filtrem + ta tuleja (dobry numer części?) - a Ty piszesz jeszcze o jakichś innych.

Dzięki z góry, Domenicus

Opublikowano
Ostatnio robiłem rozrząd i przy okazjii wymienilem olej, + separator + tloczki i okular.

Ogarnął mi to gośc od rozrzadu.

Przebieg 187tys

Po wymianie skrzynia nie do poznania.

Generalnie nikt kto jezdził moim samochodem nie widzial jej delikatnych wad - wkur... tylko mnie.

Niby plynnie, niby dobrze ale nie idealnie.

Nieraz zdarzalo sie delikatnie szarpnąc(choc moze szarpniecie to troche naduzycie - ale bylo zdecydowanie czuc), redukcja prawie zawsze byla dosc twarda , 40% zmian biegow bylo odczuwalne - szczegolnie na srednim przyspieszeniu.

Po robocie 95% zmian plynniutkich. Redukcja jak w masło - nawet uzywajac kickdown.

Od nowa ciesze sie autem - jak po zakupie :).

Jezeli masz zamiar pojezdzic autem polecam.

Witam

Czy mozesz rozszyfrować mi to co napisałeś " separator + tloczki i okular" co to za elementy ? ja wymieniłem olej miske i tuleje- ale tłoczki i separator i okular? o co chodzi ?

Opublikowano

Witam

Czy mozesz rozszyfrować mi to co napisałeś " separator + tloczki i okular" co to za elementy ? ja wymieniłem olej miske i tuleje- ale tłoczki i separator i okular? o co chodzi ?

A Ty możesz mi rozkodować tę tuleję?

pozdrawiam,

domenicus

Opublikowano

Witam

A Ty możesz mi rozkodować tę tuleję?

pozdrawiam,

domenicus

tuleja to taki element przez który często wycieka olej a nie zawsze o nim pamiętają... tuleja wyglada jak taki kawałek rurki ;-) mam moze 4 cm jest troche elastyczna taka przelotka do złacza przy skrzyni ;-)

Ale CI wytłumaczyłem ale cóż po kilku dniowej imprezie cieżko sie myśli ....;-)

• 4 tygodnie później...