Skocz do zawartości

zmiana zwyklego zderzaka na Mpakiet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiec tak, co do samego zderzaka (zamiennik), to wygląda na to ze wszystko z nim ok i nawet ładnie leży, zwłaszcza ze jak się okazało- mam sporo ugięta belkę i czeka mnie wymiana. Dopiero wtedy będę mógł powiedzieć ostatecznie czy jest to godne oryginału.

Nie ogarniam tylko trochę jak to z tymi tunelami w końcu jest, bo tak ogólnie powinny być tunele do hamulców i ten do chłodzenia alternatora w benzyniakach (nie wiem czy w dislu tez byl jakis dodatkowy dolot). Ja mam disla 3.0 i u mnie po ściągnięciu starego zderzaka nie było żadnych tuneli dodatkowych, ktoś założył pewnie poliftowy zderzak do mojego auta "na sztukę". Tak czy siak nie ma żadnych dodatkowych tuneli, po zdjęciu zderzaka wyglądało to to tak jak na tej fotce http://imageshack.us/photo/my-images/822/bmwww.jpg/, nie wiem co z tym wlotem do chłodzenia paliwa, to ma tak być ? czy brakuje czegoś ? widziałem zdjęcie oryginalnej ramki lewego halogenu gdzie jest otworek w rogu. Nie ma tam już nic więcej ? tylko ten otworek a za nim ta rura bezposrednio ? Jeśli tak to po prostu zrobię w ramce podobny otworek i sprawa załatwiona. Już nie pamiętam w jakim miejscu ta rura była w zderzaku poliftowym, ale chyba łapała się jeszcze na kratki w zderzaku, w Mpakiecie wychodzi praktycznie centralnie za ramka halogenu, w którym nie ma żadnego otworu.

Co do tuneli hamulców tez mam pytanie, jak wspominałem nie mam ich i nie miałem przez cały czas mojego użytkowania. Czy w związku z tym są aż tak potrzebne faktycznie ? czy to bardziej taki bajer ? ktoś chyba gdzieś na tym forum pisał kiedyś ze nawet M5 nie miały tych tuneli -jeśli się mylę to mnie poprawcie, ale skoro M5 ich nie ma to czy w dislu 3.0 są potrzebne ? Czy wszystkie e39 miały takie tunele ?

Opublikowano

tunele hamulcowe przydadzą się jeśli ostro jeździsz i np. często robisz jakieś mocne dohamowania z 200/h ,w innym wypadku nie mają sensu

co innego przy silnikach V8 ,bo tam hamulce grzeją się dużo mocniej

Opublikowano

Witam

Mi sie wydaje ze musza byc te tunele gdyz ped wiatru skierowany jest na tarcze hamulcowe i je schladza.Ja z jednej strony tez nie mam zgubilem musze dokupic :D

Opublikowano
No to raczej nikogo nie oświeciłeś hehe :) chyba każdy wie do czego są tunele, tylko pytanie dlaczego w takim razie nie ma ich w Mpowerach ? Na zdrowy rozum to przede wszystkim w nich powinny być...