Skocz do zawartości

Osłona amortyzatora - wymiana uszkodzonej bez wyciagania amo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W zzwiazku z tym ze mam uszkodzoną osłone błotną amortyzatora w przednim kole mam pytanie.Otóż czy da sie tą osłonę wymienić bez całkowitego wyciagania amortyzatora ? Np odkrecić górne mocowanie,podnieść przód na podnośniku i pomiedzy sprezyna wlozyc oslone i nalozyc ja na amortyzator - da sie tak ?

Opublikowano
Ale jezeli odkrece amortyzator od góry i podniose tą strone na podnośniku to powinienem miec dostep do preta od strony sprężyny. chyba zebym sie mylił
Opublikowano

a amor masz w mc-phersonie razem ze sprężyną?? jak tak to byś musiał ścisnąć sprężynę,puścic w dół pręt od amora (później możesz go nie podnieść do góry bo nie będziesz miał doiścia) no i jakoś odgiąć cały mc-pherson żeby to założyć (nie wiem jak to zrobisz ??? )

Najszybciej i najbezpieczniej jest wyjąć,i założyć.

Opublikowano
a po co?odkręcasz z kielicha,podnosisz cały przód,jesli nie da sie wysunąć poza błotnik to na dół,odkręcasz wachacz od budy(jesli trzeba to również końcówkę drążka kierowniczego),znowu do góry i na pewno wylezie na bok,następnie ściskasz czymś pewnym sprężynę(zaznaczam pewnym bo jak wyskoczy to raz że będzie ciężko garażowym sposobem włożyć z powrotem a dwa może kogoś pokiereszowac),odkręcasz górną nakrętkę,obejrz dokładnie jak są ułożone podkładki i łożysko(żeby tak samo poskładac),i masz już dojście żeby wymieniać.pozdro
Opublikowano
może i kosztuja 3 dychy,ja sobie zrobiłem takie ściagacze sam i jestem ich PEWNY,a takie za 3dziki to nie wiem.........chyba bym im nie zaufał. :hand: