Skocz do zawartości

Skrzynia automat 6HP26 - naprawa, szarpanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze. Niebawem bede sie bral za regeneracje swojej skrzyni.

Objawy:

- szarpania i stuki przy zmianie biegow z 1 ->2 z 2->1 oraz przy wyzszych biegach z 6->5.

- przeciaganie obrotow przy zmianie biegow.

Przyczyna:

- uszkodzone sprzeglo hydrokinetyczne lub konwerter (to samo urzadzenie).

- uszkodzona plastikowa plytka silikonowa

- byc moze uszkodzone elektrozawory

Koszty:

- konwerter to koszt okolo 1300-1450 zl netto (oryginalny ZF)

- plytka plastikowa to koszt okolo 200-250zl netto

- elektrozawory to koszt za komplet od 1700zl netto w gore...

Do tego nalezy wymienic olej w skrzyni, filtr = uszczelke (tu koszt 10l oleju z BMW + uszczelka + uszczelniacz = okolo 1800zl-2000zl).

Warto przy okazji zdjecia skrzyni wymienic sobie uszczelniach pomiedzy skrzynia a silnikiem.

Prace zaczne w przyszlym tygodniu jakos, moze zamieszcze foty.

Ps. podobny temat wygrzebalem tu: http://bmw-diag.pl/Thread-Szarpiaca-skrzynia-6HP26

Opublikowano

Z automatem to sporo zabawy wiemy kiedy zaczęliśmy a nie wiemy kiedy to się skończy. Tylko ją wyjąć rozebrać i złożyć to już jest wyczyn a co dopiero dobra diagnoza i dostać odpowiednie części, a jak diagnoza była nie pełna ? to wyjmować tą skrzynkę od nowa ?

W Toyocie co ją miałem od nowości to po 120k zaczęła ślizgać a nigdy jej nie piłowałem, w Audi to chyba po 150k ale nie miałem od nowości, w obecnym służbowym Fordzie po 2k siadła i gwarancyjne wymienili na nową a teraz mam nim około 70K i przy przyspieszeniach daje kopniaki.

Tak że po takich doświadczeniach obecnie w moich prywatnych tylko manual.

Nie powiem automat w mieście to wygoda.

Ale Ty Papik jak nabierzesz doświadczenia to zaczniesz innym naprawiać bo jest na to zapotrzebowanie.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
uszczelniacz między skrzynią a silnikiem mam do sprzedania, oryginał aso, kupiony przez przypadek, nie pamiętam do której skrzyni dokładnie mogę sprawdzić na życzenie
  • 3 tygodnie później...