Skocz do zawartości

E36 PRZYCZYNA KRZYWIENIA TARCZY HAMULCOWEJ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, kolejny set tarcz na przód skrzywionych, głownie z prawej strony, oczywiście tarcze założone prawidłowo w 100% jestem tego pewien, czy przyczyną może być mały luz na maglu, czy może coś nie tak z piasta koła?
Opublikowano

Bardzo często tarczę krzywią się po rozgrzaniu i gwałtownym schłodzeniu.. np jak po dłuższej jeździe (albo dynamicznej) wjedziesz w wodę (kałużę). Wystarczy że pod domem nie masz asfaltu i jak deszcz popada to takich małych zbiorników z wodą jest sporo i jak wracasz skądś to nie problem schłodzić tarcze w nieodpowiedni sposób :roll:

Rozpatrywałeś taką możliwość?

205 1.9d 64km-> Q5 3.0D 240km -> Passat B4 1.9TDI 90km -> e90 320d 163km <- klik & I3s 2018 | Niezła fala..

http://www.motostat.pl/user_images/55143/icon5.png i spada... chyba uczę się jeździć eco..

Opublikowano
Jakby piasta była krzywa to od początku miałbyś objawy krzywych tarcz. Najprawdopodobniej popełniasz błąd w montażu. Tylko laikom wydaje się, że to proste.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bicie piast, niby wszczyscy to wiedzą, ale pokaż mi warsztat który ma urządzenie do badania bicia tarcz i piast. Na 100 warsztatów w mojej okolicy ma może z 5 takie coś, a i tak nie robią tego za każdym razem tylko jak już coś nie tak, lub gdy wyraźnie chcesz tego pomiaru...a pomiar piast powinien być wykonany przed każdy założeniem nowych tarcz. potem po założenie tarcz ponowy pomiar na tarczach. to tego dochodzi nowy płyn, sprawne jarzma tłoczek, blaszki prowadzące klocki jeśli występują. Ale ostatnio jak zmieniłem przekładnie to doszłem do wniosku że bicie kieronicy przy hamowaniu nie był od tarcz a od przekładni. Po zmianie przekładni zero bicia....

PZDR>

Opublikowano
kwestia nie prawidłowego montażu odpada, cały układ na przedniej osi pochodzi z e46 330i i jest po kompleksowej regeneracji, oczywiście tarcze, klocki, tłoczki, uszczelnienia nowe, tarcze mikoda gt 325mm, przebieg mały kilka tys km, nie kojarzę jakichś koszmarnych dohamowań, wydaje mi się,że czeka mnie kasowanie luzu na maglownicy albo jej regeneracja i pewnie wymiana piast, natomiast krzywi się głównie prawa tarcza, więc może to tylko piasta prawa, tylko jak to sprawdzić, tym bardziej że piasty pracują cicho i nie mają luzów na łożysku?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdza się tym samym urządzenie co bicie tarcz. Inaczej tego nie sprawdzisz.

PZDR>

Opublikowano

Mikoda robi lipne tarcze i słyszałem to już od niejednej osoby. Prawa może się krzywić szybciej/częściej, bo z prawej strony na naszych pięknych polskich drogach częściej są kałuże, które po hamowaniu nagle chłodzą tarczę :(

Luz na maglu nie wiem w jaki sposób miałby powodować bicie tarcz - przecież one chodzą razem ze zwrotnicą, piastą i zaciskiem, więc zawsze zachowują swoje ułożenie względem tych elementów. Nawet jak miałbyś centymetrowy luz na drążku, to nie miałoby znaczenia dla tarcz. Chyba równie dobrze możnaby stwierdzić, że tarcze krzywią się od skręcania kół...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może luz na maglu nie krzywi tarcz, ale luz na maglu w trakcie hamowania daje identyczny efekt, jak by tarcze byly krzywe. Wymienisz 5 kpl tarcz a winny jest magiel.

PZDR>

Opublikowano
diagnoza BM Cars Mysłowice (polecam ten warsztat) prawa strona tarcza i piasta w normie, lewa strona tarcza mocno skrzywiona 1,3mm i piasta także do wymiany, czytałem trochę o przetaczaniu tarcz i niestety opinie raczej negatywne, po nie wielkim przebiegu problem wraca, w serwisie również stwierdzono, że tarcza na śmietnik, także oprócz nowej piasty prawdopodobnie zamówię też nową tarczę, na szczęście mogę kupić 1 szt, maglownica w normie :D
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
tarcze lubia sie krzywic jak po jezdzie na goracych tarczach zawitasz na myjnie i potraktujesz je woda.Wtedy sie krzywia i czesto rowniez pekaja.Na myjnie tylko z niezagrzanymi tarczami.
nie jedź szybciej niż myslisz...