Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś podczas pięknej podróży najprawdopodobniej strzeliła mi turbina. Mam 320d 163 km- objawy najpierw spadek mocy, brak przerzucania biegów - potem jak się zatrzymałem i zgasiłem silnik myśląc, że może się komputer zawiesił, poleciało dużo białego dymu z rury. Świstu jakiegoś nie było słuchać. Samochód zaprowadzony do mechanika dziś się pewnie dowiem co to, ale na 90% turbina, mam nadzieje, że może uszczelka pod głowica ... ale zobaczymy. Pytanie moje takie, jestem ze świętokrzyskiego i poszukuję firmy, która bardzo dobrze regeneruje turbiny - najlepiej województwo Mazowieckie, Łódzkie albo Małopolskie. Drugie pytanie- wiadomo, że zregenerowana turbina jest tańsza i nie wiadomo kiedy znów strzeli, ale może macie jakieś swoje doświadczenia i czy polecacie kupno regenerowanej ? Z tego co wiem nowa 4 tys kosztuje, a takiego wydatku nie planowałem z dnia na dzień

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja jestem przed wymianą na regenerowaną gdyż padło sterowanie zmienną geometrią( raz moc normalnie raz brak z dołu lub z góry obrotów ) . Jutro rano stawiam auto i zobaczymy jak się będzie zachowywać.

Koszt banalny gdyż w aso wyliczyli mi z wymianą 7.000 zł . a z regenerowaną ( 1000 zł + oddać starą , 200 olej , 400 wymiana , ok. 120 zł. uszczelki itp.) wychodzi

raptownie ok. 1800 zł. Różnica jest kolosalna i warto zaryzykować zwłaszcza ,że jest gwarancja rok czasu na regenerowaną . Dostałem z turbiną wykres jej ustawień , gwarancję oraz instrukcję wymiany co i jak wyczyścić itp. Podawałem numer sterownika aby dobrali taki sam i elektronik ustawiał wszystko przed wysłaniem. Turbina Mitsubishi . Jurto dam znać jak wyszło .

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
\@Amsat Czyli jednak sterownik.. widzę, że też masz chipa; nie czepiają się o to apropo gwarancji?? każda wymówka dla firmy jest dobra, żeby uniknąć udzielonej odpowiedzialności..
Opublikowano
Nie mam nigdy problemów z programem . Zawsze tylko mówię ,że mam aby coś nie popaprali . W ASO nikt się temu nie dziwi gdyż jak mówią jest to nagminne i często stosowany zabieg . Raz w Aso chcieli tylko gwarancję na chipa i wykres z parametrami . Ja robiłem w Kreatorze Mocy w W-wie i jest to znana firma dająca gwarancję swoich usług . Jeśli nie ma przesady z momentem to chip nie ma wpływu na turbo . Znam kilka osób które z chipem już ponad 100.000 km. nalatali i nic się nie dzieje . Ja mam już 250.000 km na liczniku i w Aso wykryto właśnie awarię sterownika . Tak sobie myślę ,że jeśli sama turbina jest ok to może ją oddam do tej samej firmy na zmianę sterownika i sprawdzenie ogólnego stanu . Schowam do szafy i niech leży w zapasie . :nienie:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
No u mnie to sie zapowiada na turbinkę ...kopci mega , czuć olej w spalinach ... masakra samochód mam 2 miesiące a wydatki się nie kończą ... dobrze ze jest jeszcze Mercedes...
Opublikowano

No to współczuję . W mojej to poza wycięciem zapchanego dpfa to pierwsza usterka a śmigam już 2,5 roku .

Miałem taką wpadkę z Oplem Vecrtą samochód 3 letni a po zakupie wydałem 1/3 ceny zakupu na remont więc chyba nie można winić auta czy marki za taki stan ale poprzednich właścicieli . U mnie praktycznie poza czasowymi spadkami mocy z winy tego sterownika auto chodzi normalnie nie ma efektu dymienia czy dziwnej pracy turbiny i silnika .

Opublikowano

Przy okazji regeneracji turbiny, z całego serca polecam oddać do warsztatu cały samochód na kompleksową usługę tzn. demontaż, regeneracja, montaż wraz z olejami, filtrami i czyszczeniem dolotu.

Już to kilka raz opisywałem i zawsze wszystkich przestrzegam. W moim przypadku serwis źle zregenerował turbinę, ewidentnie dali ciała. Ponieważ wszystko robili oni, nie mieli na kogo zwalić i musieli oddać pieniądze. Ostatecznie zamontowałem nową turbinę, jednak nie poniosłem konsekwencji błędu warsztatu - nie zapłaciłem ani złotówki za nie swój błąd prócz kosztów fabrycznie nowego turbo. Całość była wykonana w renomowanej firmie przez wielu chwalonej, nazwy nie będę podawał, uznaję to za ich pojedynczy wypadek przy pracy.

Jeżeli oddasz do regeneracji samą turbinę a ta padnie, będziesz bezradnym świadkiem kłótni warsztatu który montował turbo z warsztatem ją regenerującym. Niestety w przypadku turbin Mitsubishi (taka siedzi w Twoim silniku) to bardzo częsty scenariusz, więc uważaj.

Pozdrawiam

Opublikowano
Tylko problem jest taki, że jakbym chciał zawieźć , z tego co wiem do Tomaszowa Mazowieckiego no to muszę liczyć lawetę na 70km pewnie koszt też niezbyt fajny. Jutro podpinają pod komputer i będę wszystko wiedział i decydował . Napiszę naturalnie tutaj co wyszło z tego.
Opublikowano

Masz AC z pakietem Assistance? Powinieneś mieć w nim holowanie samochodu do wskazanego warsztatu, jeżeli został on unieruchomiony. Jeżeli wykupiłeś lepszy wariant, możesz liczyć na samochód zastępczy na kilka dni.

Pozdrawiam

Opublikowano
Tak tak maksymalne mam - laweta wiozło auto do warsztatu bo by chyba zadymił pół województwa, ale chyba z warsztatu do warsztatu to nie będzie w AC ;)
Opublikowano
No i przyszła diagnoza od mechanika - potwierdziło się rozwaliły się łopatki w turbinie. Turbina do regeneracji , zapchany katalizator i do wymiany filtr odmy. Teraz pytanie - mechanik powiedział, że katalizator można wyjąć - czy to prawda? Nie pojawi się jakiś błąd silnika, spadki mocy itd ? Ile może kosztować katalizator do 320d 163km?
Opublikowano
Tylko regeneracja 4000 turbo + uszczelki, wymiana oleju i filtrów ,robocizna to około 5000 . Dobra regeneracja gdzie wymieniają cały środek turbo i wyważają wirnik profesjonalna maszyna 1200 pln i jest jak nowa . Cala zabawa wychodzi 2000 bo jeszcze musisz wymienić olej i filtry . 3000 pln w kieszeni . Pozdro . ( Ja tak zrobiłem 2 lata samochód zapierdziela jak cacy . Aha i istotne jest to czy DPF jest w dobrym stanie , bo jak nie to temp spalin jest za wysoka i przypala wirnik w turbo )
Opublikowano
wydaje mi się, że mam wersje bez DPF-u ale ręki nie dam sobie urwać .... Akurat szczęście w nieszczęściu, że miałem zrobić serwis auta i kupiłem olej i wszystkie filtry, więc tak czy siak musiałem to wymienić , zostaje turbo , filtr odmy i wyjęcie tego katalizatora... mam nadzieję, że wszystko będzie śmigać jak należy bo zamierzam włożyć serce w to auto, a nie rok pojeździć i sprzedać
Opublikowano
wydaje mi się, że mam wersje bez DPF-u ale ręki nie dam sobie urwać .... Akurat szczęście w nieszczęściu, że miałem zrobić serwis auta i kupiłem olej i wszystkie filtry, więc tak czy siak musiałem to wymienić , zostaje turbo , filtr odmy i wyjęcie tego katalizatora... mam nadzieję, że wszystko będzie śmigać jak należy bo zamierzam włożyć serce w to auto, a nie rok pojeździć i sprzedać

Jeśli rura wydechowa jest prosta i w miarę czysta to masz DPF , jeśli rura jest skierowana do dołu i jest okopcona to nie masz fabrycznie DPF-a :)

Opublikowano
prosta ;( z piękną końcówka, która zainwestowałem... no tak w mercedesie mam rury w dół i czasem lubi sobie dmuchnąć jak się ma nagle ciężką nogę ;)
Opublikowano
prosta ;( z piękną końcówka, która zainwestowałem... no tak w mercedesie mam rury w dół i czasem lubi sobie dmuchnąć jak się ma nagle ciężką nogę ;)

No to masz wszystko jak na tacy :wink: Bez Dpf-A

Opublikowano

No i właśnie dostałem telefon od mechanika, że DPF jest zapchany... Trzeba go wymontować razem z katalizatorem. Istnieje taka możliwość czy to wymyślona usterka? Ma przejść jakiś test na jakieś normy i podobno trzeba będzie nowy program w silnik wgrywać... Koszty rosną a pytanie. Zmieni się coś po wyjęciu DPF-a ? Tzn pewnie będzie kopcił i będzie żywszy a poza tym ? Ktoś wymontowywał DPF-a? Jakie koszty tej całej operacji ? Zmieszczę się w 1000 zł ?

Czytałem na forum, żeby nie wymontowywać DPF-a i katalizator, jak zapytałem czy mogę zostawić katalizator to dostałem odpowiedz, że firma, która regeneruje turbinę wtedy nie da gwarancji- coś mi tu nie pasuje bo dlaczego niby ma nie dać gwarancji jak chce się katalizator wstawić.. proszę o pomoc bo nie wiem co robić ...

Opublikowano
Ja wycinałem w Kreatorze Mocy + program + chip + hamownia . Koszt całości ok. 1500 zł . Auto czasem przy gwałtownym dodaniu gazu potrafi lekko zadymić i tyle .
Opublikowano
Kolega Artuj ma rację regeneracja to lipa :mad2: Dziś mechanik wymienił turbo i niestety lipa :duh: Turbina sobie pogwizduje , moc dopiero między 3 a 4 tyś obrotów . Już zamówiłem całkowicie nową( 3690 zł.) i jutro montuję . Dobrze ,że mogę tą regenerowaną oddać i odzyskać kasę . Nie wiem dlaczego ale w przypadku BMW nie da rady nigdy oszczędzić - zbyt skomplikowane auta . :wink: Dam znać jurto jak auto śmiga po wymianie na nową .
Opublikowano
Dokładnie. Znajomy ma zregenerowaną w e90 320d z 2005 i bardzo ładnie turbo pracuje. Nie wydaje dźwięków, wstaje jak powinno.
Sprzedam:
Opublikowano
No ja niestety nie mam pieniędzy w tym momencie na wymianę na nowe turbo zwłaszcza, ale zobaczymy jak to będzie wyglądać- w piątek albo sobotę mam auto do odbioru i nie wiem czy od razu nie zrobić mały chiptuning przy okazji nowego programu. Boję się tylko wycięcia tego katalizatora z DPF-em mam nadzieję, że będzie wszystko ok i będę mógł jeszcze pojeździć z 2-3 lata bez większych wymian, jak byłem zakochany w mercedesach tak to BMW sprawiło, że się zakochałem w nowych trójkach nie mówiąc o e92. Obym mógł się cieszyć tym autem jak najdłużej. Będę informował na bieżąco, jutro czeka mnie spotkanie z osobą, która będzie mi program wgrywać to napiszę wam mniej więcej ile koszt wyniesie tego wszystkiego. Dzięki chłopaki za pomoc
Opublikowano
Dokładnie. Znajomy ma zregenerowaną w e90 320d z 2005 i bardzo ładnie turbo pracuje. Nie wydaje dźwięków, wstaje jak powinno.

Właśnie takim opiniami się sugerowałem a firma sprzedająca turbo renomowana i najlepsze maszyny ma :mad2:

Niestety w moim przypadku nic nie zaoszczędziłem na regeneracji a walczyć ze sterownikami , gruszkami , cięgłami i śrubkami regulacji mam po prostu dosyć .

Trochę to takie może się uda a może będzie dobrze . Jest wiele opinii na ten temat ale same firmy które regenerują ( tam kupiłem nową ) mówią ,że to loteria gdyż nie do końca da się wysterować zmienną geometrię turbiny w warunkach warsztatowych oraz dobrać odpowiedni sterownik turbiny , który musi mieć ten sam numer jak padnięty . Doradzili mi brać nową choć mogli sprzedać regenerowaną :nienie: W lagunach czy vectrach mówił jest sprawa prostsza a w BMW najpewniej kupić nową . Inni mówią znowu ,że turbin ze zmienną geometrią się nie regeneruje a to ,że można to już wiadomo jak to jest u nas da się zaoszczędzić to czemu nie a biznes kwitnie i problemy również o czym sam się przekonałem .

Jeśli chodzi o wycinanie dpf to przecież katalizator zostaje . Wgrywają nowy program dla auta bez filtra lekki chip dla fanu z jazdy i tyle . :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kowal jak od kilu miesiecy pompujesz w nia kase to pozbadz sie problemu i wsiadaj w merca i sie ciesz z jazdy :cool2:

ps ile dales za ta e90 i skad ja kupiles?

Opublikowano
Odebrałem auto po regeneracji turbo. Samochodzik chodzi ładnie , lekko słychać turbinę , troszkę śmierdzą spaliny ale jak się olej wypali z układu wydechowego to będzie dobrze , auto ładnie reaguje - dziś jeszcze zamierzam zrobić 200 km i zobaczyć jak wygląda jazda. Koszt wszystkiego 2750 zł - w tym wymiana filtrów pasków (te części nie wliczone w cenę ) . No i zwróci się kasa jeszcze za sprzedaż filtra. Mam nadzieję, że to koniec problemów- czas pokaże. Co do tego ile dałem za to auto no to 35 tys- nie przepłaciłem. Kupiona pod Wrocławiem od inwalidy. A co do Merca no Merc to Merc, teraz jest 2gim samochodem w rodzinie, ale zamierzam zmienić za rok na coś nowszego albo jakiegoś SUVa