Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż sytuacja wygląda tak, iż w lutym kupiłem ściągnięte (przez handlarzy/komis) E36. Auto miało wykupione na miesiąc ubezpieczenie OC w PZU. W tym czasie ubezpieczyłem auto w Warcie ale przypomniało mi się, że od stycznia należy wypowiedzieć umowę OC poprzedniego właściciela. Czy w wypadku, gdy auto miało próbne (bodajże) włoskie numery należy zrobić to samo? Czy przepis ten nie dotyczy aut swieżo sprowadzonych? Jeśli tak, to czy muszę wysłać pismo do jakiejś konkretnej komórki PZU czy wsytarczy, że do jakiejś ogólnej?

Z góry ślicznie dziękuje za pomoc,

Carlito

Opublikowano

Pytanie - Jakie ubezpieczenie zostało przez handlarzy wykupione?

Ubezpieczenie krótkoterminowe - art. 27.1 ustawa dot. OC

czy

Ubezpieczenie graniczne - art. 27.6 ustawa dot. OC

Jeśli to Ubezpieczenie graniczne to na 100% nie ma problemu. Jeśli to Ubezpieczenie krótkoterminowe to w ustawie nie znajduję interpretacji o jej automatycznym przedłużeniu w przypadku niewypowiedzenia.

Moja rada jeździj szczęśliwie z OC Warty, ale powiadom o zakupie pojazdu i rozpoczęciu ochrony w innym TU mimo wszystko PZU. Nie zaszkodzi! A i jeszcze jedno... Carlito!!! Przepis o który mówisz, dot. "wypowiedzenia umowy OC poprzedniego właściciela" obowiązuje od początku 2004!!! :dance: A tak naprawdę dot. kontynuacji polisy zbywcy przez nabywcę!!!

Pozdrawiam

Eulem

E39 [E34/E36]

a tu gram: http://s1.metaldamage.pl/c.php?uid=227838

Opublikowano
Dzięki, Panowie - znalazłem - tylko 12 miesięczne umowy ulegają automatycznemu przedłużeniu więc idę spać spokojnie