Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam następujący problem, delikatnie mi cieknie ze skrzyni biegów, jest to wyciek rzędu kropla, dwie w ciągu nocy, moje pytanie brzmi następująco, które uszczelniacze, uszczelki trzeba wymienić?jeżeli możecie to doradzcie jaki olej tam wlać, chodzi o to żeby wymienic elementy które najszczęściej padają, z ktorymi w przyszłości moze byc problem, może za jednym zamachem wymienić od razu jakis uszczelniacz wału? prosze o porade

moj samochod to e46 320d 98r manual

Opublikowano
Jesteś pewien że to olej? Sprawdź czy to nie jest przypadkiem ropa... Jak wężyki przelewowe puszczają to po osiągnięciu pewnego poziomu, ropa przelewa się na skrzynie...
Opublikowano

Olej do skrzyni taki:

http://www.kolegaberlin.pl/product-pol-4823-CASTROL-SYNTRANS-B-75W-1L.html

Specjalnie pod specyfikacje BMW.

A z tymi wezykami przelewowymi to nie wiem ile w tym prawdy.

Jakby lecialo tyle, ze przelewaloby sie na skrzynie to zauwazylbys to po zdjeciu pokrywy silnika od razu. Bo z przelewow cieknie na pokrywe zaworow najpierw, w okolice wtryskow.

Moim zdaniem moze Ci jeszcze cieknac z maglownicy. Maglownica to czesta podobno usterka w E36/E46.

Opublikowano
dzisiaj wszedłem pod samochód powycierałem wszystko i okazało sie ze ze cieknie spod uszczelniacza wybieraka, olej i tak wymienie poczytalem na forum i zamowilem PENTOSIN MTF2 75W80, tak sie zastanawiam czy mozna ten uszczelniacz wymienic bez demontazu skrzyni, orientujecie sie moze?? mam zamiar wymienic jeszcze koszyczek wybieraka, od spodu widac ze to jablko ma duze luzy
Opublikowano

Widzisz, jakby doczytal, to bys zobacyzl, ze BMW leje castrola, tego ktory Ci podalem troche wyzej.

Na stronie castrola idzie znalezc, ze jest to olej robiony tylko dla BMW niby tam specjalnie pod ichniejsze synchronizatory.

Z tym pentosinem to byl jakis urban legend z 2010r na forum. W koncu tego samego watku jest to wyprostowane.

Lepiej juz titana zalac tego MTF3.

Opublikowano

moim zdaniem ten pentosin bedzie dobry, skoro uzyskal aprobate bmw to chyba cos w tym jest.

z reszta sam poczytaj:

Nr. kat. BMW MTF LT - 2 / 83 22 0 309 031

Olej zastąpił wcześniej produkowany BMW MTF LT - 1

Pentosin MTF2 jest w pełni syntetycznym wysokowydajnym olejem do manualnych skrzyń biegów.

Jego formulacja opiera się na specjalnych dodatkach poprawiających pracę synchronizatorów.

PENTOSIN MTF2 jest produkowany dla firmy BMW na pierwsze zalanie skrzyń biegów.

Pentosin MTF 2 został stworzony dla manualnych skrzyń biegów wymagających od oleju najwyższych parametrów użytkowych zgodnie z wymaganiami producentów: ZF i GETRAG.

Z uwagi na konieczność oszczędności paliwa jego lepkość została obniżona do wartości 75W-80. Olej o niższej lepkości wymaga podwyższonych własności przeciwzużyciowych, co osiągnięte zostało poprzez stworzenie wyrafinowanej formulacji opartej na dodatkach EP, podwyższonym wskaźniku lepkości oraz najwyższej jakości syntetycznych olejach bazowych.

Opublikowano

Bedzie dzialal, bo ludziom niby jakos to dziala.Ale niektorzy zalewali nawet 75W90 przeznaczonym do dyfra i tez dziala :).

Natomiast to co cytujesz jest czesciowo numerami BMW gdzie nigdzie nie pada nazwa Pentosin a potem to, co maja wszyscy sprzedawcy w opisie tego oleju.

Oni z kolei wzieli to z forum chyba.

Zobacz teraz norme ZF, producenta twojej skrzyni, do ktorej odnosi sie olej, o ktorym pisalem ja:

http://www.zf.com/na/content/media/united_states/corporate_replacement_parts_1/service_portfolio/passenger_cars/TE-ML_11_en0700.pdf

I pokaz, ze Pentosin ja spelnia. Poza tym Pentosin nie idzie dla BMW wcale. Tak jak Ci mowilem, jest to miejska legenda. Nawet w tej normie obok numerow olei BMW jest producent BP Castrol.

Wiemy wiec, ze Castrol na pewno spelnia normy producenta i dodatkowo na sto procent jest robiony tylko dla BMW, oraz ciezko dostepny detalicznie. W Polsce mozna dostac tylko z Niemiec zdaje sie.

http://www.castrol.com/castrol/genericarticle.do?categoryId=9020384&contentId=7067389

W normie jest takie magiczne oznaczenie Castrol BOT338.

http://www.tecmotor.fr/huiles/90069-castrol-syntrans-b-75w-bot-338-transmission-bmw.html

Oczywiscie to twoj samochod, wiec jak dla mnie mozesz tam nalac nawet wody z mydlinami jesli taka twoja wola. Chcialem tylko przedstawic fakty.