Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów przerabiał temat dwóch rur wydechowych w E90?

Znalazłem w necie coś takiego:

http://sklep-tuningowy.pl/produkt/7923/678/Przedmioty/BMW/3_series/E91/SUPERSPRINT_-_Uklad_wydechowy_-_BMW_E90_E91_E92_330d_325d_05_Sedan-Touring-Coup_eacute_.html

Jednak cena z kosmosu i chyba wolałbym pojedyncze rury (lewa i prawa). Poza tym, operacja ta wymaga specjalnych zderzaków?

Opublikowano

Dla silnika 2.0 to troszkę przerost formy nad treścią;)

Na pewno zmiany wymagać będzie dyfuzor w tylnim zderzaku na wersję od 335d.

Powiedz skąd jesteś to pewnie polecą Ci firmy, które mogą coś takiego zrobić.

Na forum bmw-sport jest użytkownik AD/HD, który coś takiego u siebie zrobił, możesz przejrzeć jego galerię.

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano

Tak jest jeden z moderatorów na bmw sport ma tak zrobiony wydech w 318d lci :) dwie podwójne końcówki po obu stronach auta. Z tego co wiem wydech ma zrobiony przez MG Motorsport. Cena dużo niższa niż tego Supersprinta. Ponadto tego wydechu z linka byś nie zamontował w 320d bez cięcia podłogi ze względu na jej kształt który jest inny niż w 335i/d i uniemożliwia montaż wydechu dwukomorowego.

Z MG z boku puszki tłumika poprowadzona jest druga rura która idzie pod zderzakiem zakończona drugą końcówką (eisenmann też robi takie wydechy - tylko sporo droższe). Takie małe oszukaństwo, które ma wyglądać.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Opublikowano

kup sobie RM Motors RM3

ja mam, zrobiłem na nim 100.000 km i mogę polecić - obejrzyj w mojej galerii jak to się prezentuje

tylko, że to jest podwójny wydech z jednej strony, jednak nie trzeba kombinować

Opublikowano
kup sobie RM Motors RM3

ja mam, zrobiłem na nim 100.000 km i mogę polecić - obejrzyj w mojej galerii jak to się prezentuje

Pytanie czy zalozyciel watku chce poprawic optyke co z Twoja propozycja ma sens, czy szuka modyfikacji wydechu i poprawienia osiagow czego RM3 nie zalatwia. Jesli chodzi o mod wydechu to z checia jestem ciekaw czy ktos to robil w 320d i czy ma to jakikolewiek sens z punktu widzenia osiagow/kosztu.

Opublikowano

Kolega ma w profilu wpisaną skrzynię steptronic, która nie lubi momentu większego niż 400 nm, zatem modyfikacja wydechu może jedynie posłużyć poprawie wyglądu:)

Odnośnie czy ktoś to robił to AD/HD na bmw-sport;)

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano
Kolega ma w profilu wpisaną skrzynię steptronic, która nie lubi momentu większego niż 400 nm, zatem modyfikacja wydechu może jedynie posłużyć poprawie wyglądu:)

Ta modyfikacja ma tylko służyć poprawie wizualnej :) Moc mam trochę podciągniętą (chip softwaerow'y z 163KM do 190KM). Hmm.. nie lubi momentu większego niż 400nm, ale samo założenie takiego wydechu rozumiem, że zaszkodzić nie może? :)

Odnośnie czy ktoś to robił to AD/HD na bmw-sport;)

Widziałem na youtube jego filmik.

Włodi ma taki wydech z MG zrobiony na wzór 335 tylko z większymi końcówkami.

Co do kosztów to taki końcowy wydech na dwie strony przykładowo z MG z montażem powinien się zamknąć w 2k.

Trochę drogo, aż tak mi nie zależy.. Poza tym nie widziałem na żywo, więc nie jestem przekonany, że na pewno się spodoba :)

kup sobie RM Motors RM3

Znalazłem: viewtopic.php?f=158&t=164038&start=60

Jaki koszt? To jakiś model końcówki czy robione na indywidualne zamówienie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam cos takiego - zerknij do galerii.

Tlumik koncowy na 1 puszcze i z niej wypuszczone koncowki na dwie strony.

Tlumik robiony w MG Motorsport.

Do tego konieczna wymiana dyfuzora na ten z 335d/i

Opublikowano
A jaki dźwięk w 320D ?

Kle kle kle kle :wink: Ewentualnie z domieszką szumu w przypadku zrobienia przelotu.

Niestety, w 320D z dźwiękiem nie zrobi nic efektowego i przyjemnego dla ucha. W 330D idzie już wydobyć fajny pomruk.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

albo cos takiego

http://i.ebayimg.com/t/BMW-E90-E91-Stainless-Performance-Exhaust-System-Backbox-Pipe-Muffler-Silencer-/00/s/MTIwMFg5MjQ=/z/ozsAAOxyoA1RSDoI/$T2eC16J,!)kE9s4Z-5jcBRSDoHgQPw~~60_58.JPG