Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poczytaj w tym temacie nie pamietam na jakiej stronie jest dodawanie do FA/VO kodu

viewtopic.php?f=48&t=260787

dodajesz

Włączenie MP3

do 09/2005. wymagany update do CAPPL.C08.

Dodać w FA:

+KMP3

Moduł: CAPPL

MP3_CCC

full

poniżej 2005 rok AMP3

Opublikowano
Poczytaj w tym temacie nie pamietam na jakiej stronie jest dodawanie do FA/VO kodu

viewtopic.php?f=48&t=260787

dodajesz

Włączenie MP3

do 09/2005. wymagany update do CAPPL.C08.

Dodać w FA:

+KMP3

Moduł: CAPPL

MP3_CCC

full

poniżej 2005 rok AMP3

i tu temat się zamyka mam zwykły interfejs od viakena K+dcan więc wątpię, że zrobię tym update cappl ;/

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Tak krótko, czy ma ktoś może jakieś sugestie, dlaczego w VMware na W8, po podlaczeniu kabla (kabel od m-paq, ktory działał mi kiedys w INPIe na kompie z xp) nie ma go w menedżer urządzeń? Próbowałem podłączać do wszystkich portów, restartować i dalej nic. Po podłączeniu normalnie do kompa, jest sygnał systemowy o podłączenia USB ale nic się nie dzieje (nie wyskakuje żadne okienko o sterowniku itp.)

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam serdecznie!

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, to zależny co chcesz uaktywnić i jaki model i rocznik auta, ale do bmw to interfejs elm327 nie bardzo sie nadaje, bmw koduje sie NCSEXPER głównie,

jest to jeden program z pakietu Standard tools 2.12 (reszta to INPA - diagnostyka, WINKFPT/NFS - programowanie sterowników, Tool32 - testy specjalne i oczywiście NCSEXPER - kodowanie i uaktywnianie ukrytych funkcji bmw, chodzi głównie z interfejsami przeznaczonymi do bmw, starsze do 98 rok ADS na ori porcie COM RS232 i

nowsze 98 -2007 linia K, i najnowsze CAN (D-CAN PO 2007 ROKU ) SERIA F ENET interfejs, a do wszystkich ICOM najdroższa wersja interfejsu.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam problem z tool32

Po otwarciu plików komb60 i innych nic się nie dzieje.

Wyświetla się tylko białe okno i ładuje bez końca :(

Co zrobić z tym fantem.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki :cool2:

robiłeś próbę toolsa czy chula ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tool32 w systemach windows 7 ,8 ,8.1 po wybraniu zgodności z Windows XP SP3 zawsze działa, można też na sucho bez podłącza do auta testować funkcje

tool32 (zakładka Configuration > Ediabas> odznaczamy simulation (v) i dopóki nie zamkniemy tool32 możemy otwierać wszystkie pliki PRG)

ale tylko ze Standard tool 2.12 w wersji 4.0.3 Ediabas 7.3.0

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, już wszystko działa ale zdążyłem od nowa zainstalować i ruszyło :think:

Instalowalem tak samo jak zawsze wiedz nie wiem co było grane.

Na wszelki wypadek ustawiłem na XP SP3.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Polecam tak instalować,

Standard tools 2.12 nie wiem dlaczego ale po wybraniu całego pakietu ze zgodnością z win xp i tak instaluje się nie wszystko ze zgodnością z win xp sp3

polecam też odblokować winkfpt/nfs przy błędzie activex NFS (zgodnść z XP nie pomaga trzeba tak jak na filmie )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zrobiłem prawie wszystko tak jak na filmiku (u mnie trochę inaczej wygląda INPA fxx i miałem tylko INPA 5.0).

Jak narazie tylko jedna rzecz nie chce się ustawić.

W programie k+dcan utility 2.0 (nie mam tej ikonki tylko otwiera się tak jak w OBD Setup.exe

Wpisuję od 1-9 i wyświetla że nie może znaleźć tego com-u

Otworzyłem też ten sam program k+dcan utility 2.0 co na filmiku i wyświetla mi none i nie mogę nic zaznaczyć.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrobiłem prawie wszystko tak jak na filmiku (u mnie trochę inaczej wygląda INPA fxx i miałem tylko INPA 5.0).

Jak narazie tylko jedna rzecz nie chce się ustawić.

W programie k+dcan utility 2.0 (nie mam tej ikonki tylko otwiera się tak jak w OBD Setup.exe

Wpisuję od 1-9 i wyświetla że nie może znaleźć tego com-u

Otworzyłem też ten sam program k+dcan utility 2.0 co na filmiku i wyświetla mi none i nie mogę nic zaznaczyć.

Podłącz sie pod samochód i dopiero sprawdzaj ... (jak szukasz takiej INPY to mogę dać namiary na PW)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czytasz w myślach Din, poproszę :cool2:

Ps. Kabla nie widzi, znaczy zapłonu :mrgreen: i nie łączy się z samochodem.

Trzeba będzie jeszcze raz zainstalować sterownika.

Ps.2

Jednak nie sterowniki tak jak pomyslalem na poczatku.

Przestawilo mi na COM3

Juz ustawione poprawnie

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/COM9%20inpa_zpsqvmjchmp.jpg

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/th_Screenshot%2064_zps7ao99xzl.pnghttp://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/th_KDCAN%20Utility%202.0_zpsbbsgol3v.png

:D

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Panowie, pytanie.

Zainstalowałem wszystko zgodnie z opisem. Wszytsko działą, auto się łączy, zczytuje błędy itp

Gdy próbuje skasować błędy na functional jobs, nie kasuje się, natomiast jak wejdę w moduł silnika i skasuje to działa.

Gdzie może być problem>?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie, pytanie.

Zainstalowałem wszystko zgodnie z opisem. Wszytsko działą, auto się łączy, zczytuje błędy itp

Gdy próbuje skasować błędy na functional jobs, nie kasuje się, natomiast jak wejdę w moduł silnika i skasuje to działa.

Gdzie może być problem>?

W INPA zawsze usuwanie błędów to po wybraniu sterownika w menu

F4 > F1 odczyt błędów ecu >F10 cofnij >

F4 > F2 kasuj błędy ecu > zaczekaj chwile na test sterownika > F10 cofnij i F1 przeczytaj czy coś pozostało

i tak jest we wszystkich sterownikach ta sama procedura, w odczycie całego samochodu też i kasowanie błędów w cały m samochodzie również ...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie mam problem.

2 miesiące temu zainstalowałem wg. instrukcji z pierwszego tematu inpe na moim laptopie windows 8.1. Wszystko działało ok, usunąłem sobie błędy poduszki w mojej e90 i było super. Teraz znowu mi się pojawił błąd poduszki i gdy chciałem skasować to nie mogłem, w managerze urządzeń kabel był jako nieznane urządzenie, okazało się, że są nowe sterowniki do kabla, zainstalowałem je i jest wszystko ok z kablem COM1, 1latency. INPA widzi gdy kabel jest podłączony bo lampki w INPIE świecą mi się na ON. Gdy podłącze kabel tylko do samochodu to świeci mi się dioda na kablu i gdy podłącze tylko do komputera to też mi się świeci więc wydaje mi się, że z kablem wszystko ok (KABEL K+DCAN). Jednak gdy wejdę w INPIE np w poduszki (czy gdziekolwiek indziej) to od razu wyskakuje mi błąd IFH-0003. Reinstalowałem już wszystko, sterowniki kabla, usunąłem INPE i od nowa zainstalowałem wg instrukcji i dalej jest to samo. Dodam, że jak wyskoczy ten błąd to od razu dioda na kablu gaśnie i muszę go wyciągnąć i włożyć ponownie aby zaświeciła. Czy to mój kabel nagle przez 2 miesiące leżenia w szafce się zepsuł czy to wina kompa? Może warto zainstalować na wirtualnej maszynie z xp?

Tak to wygląda:

http://i.imgur.com/uQSWgGk.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witacie.Probuje juz od 2dni zainstalowac inpe u sb na kompie.Mam win8.Robiłem wszystko tak jak opisane w pierwszej stronie tematu na forum ale chyba jest nadal cos nie tak czy ja mam oddzielnie instalowac jeszcze inpe po tym zabiegu co opisane w temmacie instalacja i konfiguracja win8 i 7 inpa itd. mam taki obraz inpy jak wejde w program.Co robie nie tak?

Mam e36 M50B25 z konca 94r. kabel i interfejs kupiłem od m-paq czy jakos tak z allegro za 99ziko

http://zapodaj.net/6b94fc3a31554.jpg.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Brakuje bibliotek w inpa i pewnie też w EDIABAS\ecu\ pliki prg (od 300 do 2500 plików)

INPA /CFGDAT/pliki z modelami samochodów np E46.ENG

i INPA/ SGDAT/ pliki IPO do diagnostyki modułów

Do e36 z 94 roku to interfejs ADS na zwyklym KK-L nie wszystkie modułu obsłuży ADS i do e36 to najlepiej INPA 3 i EDIABAS 6.4.3 INSTALATOR 9.0.7 jest to 16bit ewrsja inpy i instaluje sie ją na 32bit systemie windows może być 8 le musi być 32bit ADS tylko z oryginalnym portem COM RS232 na usb jak pisałem tylko niektóre moduły w E36

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam sytuację jak kolega powyżej, gdy używam aplikacji inpa loader.

Z kolei gdy odpalam INPĘ z poziomu menu start (a dokładniej z kafelków na win 8.1), to obraz przedstawia się taki:

http://zapodaj.net/e927dc70c4040.jpg.html

Także naprawdę nie wiem o co chodzi...

Sp daten mam zainstalowane z E89, zgodnie z zaleceniem Młodzika.

Opublikowano
Panowie mam problem.

2 miesiące temu zainstalowałem wg. instrukcji z pierwszego tematu inpe na moim laptopie windows 8.1. Wszystko działało ok, usunąłem sobie błędy poduszki w mojej e90 i było super. Teraz znowu mi się pojawił błąd poduszki i gdy chciałem skasować to nie mogłem, w managerze urządzeń kabel był jako nieznane urządzenie, okazało się, że są nowe sterowniki do kabla, zainstalowałem je i jest wszystko ok z kablem COM1, 1latency. INPA widzi gdy kabel jest podłączony bo lampki w INPIE świecą mi się na ON. Gdy podłącze kabel tylko do samochodu to świeci mi się dioda na kablu i gdy podłącze tylko do komputera to też mi się świeci więc wydaje mi się, że z kablem wszystko ok (KABEL K+DCAN). Jednak gdy wejdę w INPIE np w poduszki (czy gdziekolwiek indziej) to od razu wyskakuje mi błąd IFH-0003. Reinstalowałem już wszystko, sterowniki kabla, usunąłem INPE i od nowa zainstalowałem wg instrukcji i dalej jest to samo. Dodam, że jak wyskoczy ten błąd to od razu dioda na kablu gaśnie i muszę go wyciągnąć i włożyć ponownie aby zaświeciła. Czy to mój kabel nagle przez 2 miesiące leżenia w szafce się zepsuł czy to wina kompa? Może warto zainstalować na wirtualnej maszynie z xp?

Tak to wygląda:

http://i.imgur.com/uQSWgGk.jpg

Mam to samo wywala mi ifh-003 chyba kupie inny interfejs mój leżał długo nic nie robiłem i wygląda na to jakby od razu był zepsuty