Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam kolejny problem który zauważyłem dopiero dzisiaj na przelądzie, myslałem, że spaliły mi się żarówki od wstecznego raz od przeciwmgłowych i jakiejśtam jeszcze po obu stronach tylnej klapy, niestety byłem w błędzie, sprawdziłem teraz bezpieczniki pod schowkiem ale wszystkie (nr chyba 52.53.59) są ok i nie są poprzepalane, miał może kiedyś ktoś taki problem? Żarówki wymieniłem i nadal nic...

Dodam, że światła z tyłu w błotnikach/nadkolach działają normalnie (kierunki, stop itp.)

Opublikowano
sprawdz przewody idace z samochodu do klapy mogly sie uszkodzic. jesli przewody ok to jest jeszcze mozliwosc wylaczenia swiatel przez modul frm (mozna je odblokowac).
Opublikowano
przewody sprawdzić woltomierzem? co masz na myśli przez moduł firm, jak to zrobic i na czym to polega?
Opublikowano
Ja bym sprawdził czy po włączeniu świateł pojawia się na przewodach napięcie ( woltomierz ) . Jeśli się nie pojawia sprawdziłbym fizycznie czy kable nie są uszkodzone gdzieś pomiędzy karoserią a klapą bagażnika ( gumowa osłona na przewody ). Jeśli masz INPE sprawdź moduł FRM czy nie ma tam błędu zwarcia ( ja miałem w E91- 9CBB short-circuit). Jeśli masz tego typu błąd to na forum znajduje się instrukcja jak to naprawić (viewtopic.php?f=70&t=188492 )lub odezwij się na priv - chętnie pomogę. Oczywiście jeśli masz błąd zwarcia, poza pozbyciem się błędu i uruchomieniem zablokowanych obwodów, trzeba wymienić uszkodzone przewody.