Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam mozliwość kupić praktycznie nowe opony Continentala, aczkolwiek jedna z opon jest łatana po gwoździu. I teraz mam obawy, czy taka opona wytrzyma np 200 km/h, czy nie będzie problemu z wyważeniem itp, wcześniej jeździlem na zalatanej oponie ale to było lżejsze auto którym nie rozwijalo się większych prędkości. na zdjęciu widać łatke, Co radzicie ?

http://images65.fotosik.pl/33/b17f8845e0313c9fm.jpg

Opublikowano

Takie łatanie to nie problem. Gorzej jakby łatka była na bocznej ściance - boczne uszkodzenia opony są dużo trudniejsze i niebezpieczniejsze w późniejszej eksploatacji. Niech gość Ci założy oponę na felgę i zrobi próbę ciśnieniową czy łatka trzyma - a trzymać powinna bo jest dociskana przez ciśnienie powietrza.

Z wyważeniem koła też nie powinno być problemu bo ta łatka nie jest przecież zrobiona z ołowiu i nie waży przez to 10 kg.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak wyżej, jeśli ktoś załatał oponę zgodnie z procedurą, to nie ma się czego bać :wink:

Ja mam chyba wszystkie opony łatane i śmigam czasem nawet to 200 i nic złego się nie dzieje.