Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

ostatnio zauważyłem, że przed jak sprawdzam poziom oleju przed odpaleniem silnika jego ilość mieści się w granicach. Po uruchomieniu, olej rozchodzi się po silniku i jego poziom jest gwałtownie spada. Gdy ponownie uruchomię po ok. 30 minutach, poziom oleju jest z powrotem w granicach, ale podczas rozruchu słyszę charakterystyczne klekotanie w rozrządzie. Wiem, że rozchodzenie się oleju po silniku po uruchomieniu i spadek poziomu wskazywanego oleju jest czymś normalnym, ale w moim przypadku na nierozgrzanym silniku słyszę wspomniane klekotanie zaworów przez moment po uruchomieniu.

Z tego co wyczytałem na necie, winą tego może być zawór zwrotny oleju.

Czy wiecie może czy to może być przyczyną gwałtownych zmian poziomu oleju?

Czy wiecie czy moduł zwrotny oleju jest regenerowalny czy trzeba go wymieniać w całości?

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez flamaster09
Opublikowano

było wiele razy. Normalne ze sie uszkadza. Musisz zmienić podstawe filtra oleju z tego co pamietam. Koszt dość wysoki, używki wszystkie mają to samo co ty :D wiec zostaje aso a tam wiadomo kosmos z ceną. Do tego pali ci się czerwona kontrolka jak auto klekocze. Ja mam to samo, nic z tym nie robie bo za wielkie koszty.

Ten zaworek powinien trzymać olej w górze silnika, a tak olej spływa i zanim wytworzy cisnienie to chwile klekota. Taki urok i co drugie e46 dieslowe to ma :) chcesz to walcz, nie to olej to że tak powiem :D

lepiej olej cześciej zmieniaj i dobrej jakości i nic nie bedzie złego się dziać.

szukam
Opublikowano

Tylko, że kolega ma silnik benzynowy ale zasada działania podobna.

Co do zaworu zwrotnego w podstawie oleju - można go sprawdzić wykręcając filtr oleju po dłuższym postoju (np. po nocy) i będzie widać czy jest tam olej czy spłynął.

Na temat klekotania mój mechanik powiedział kiedyś, że może to valvetronic się ustawia w ten sposób. Klekotanie zaworów miałem w M43 i rzeczywiście trochę inaczej to brzmiało. Bardziej metalicznie.

http://imageshack.us/a/img22/2969/p1070367s1.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/25837/icon3.png