Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Autko to e46 320d 2003r

Na początku przestało funkcjonować radio wiec zatrzymałem się wypiąłem akumulator wsadziłem do stacyjki kluczyk i przekręciłem, następnie podpiąłem z powrotem zasilanie. Niestety ta operacja nie pomogła, radio nadal nie działało. Po wyjęciu kluczyków ze stacyjki na podpiętym akumulatorze wyciągnąłem 2 bezpieczniki w celu sprawdzenia czy są spalone (ze schematu znalezionego w internecie 7 i 41 odpowiadały za radio) i wtedy przestały działać:

wycieraczki

oświetlenie kabiny

centralny zamek i piloty w kluczykach

otwieranie szyb bocznych

szyberdach tylko po wciśnieciu przycisku

i nie wiem co jeszcze mogło się zablokować

Autko odpala i jeździ

Co jest powodem tego , może rozkodowany immobiliser/ modul komfortu, a może to jakiś tryb awaryjny?

Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano

to na pewno wirus !

Wsadz te bezpieczniki spowrotem to wymienione rzeczy bedą znów działac (no moze poza radiem)

(piloty w kluczykach działały cały czas)

Opublikowano
sprawdz je jeszcze raz bo mogły się przepalic w momencie włożenia szczególnie jak któres z ww urządzen miało wtedy chęć pracować
Opublikowano

Immo powinno być dobre skoro auto odpala. Jeśli nie działają piloty (samochód na nie nie reaguje ) to albo padł odbiornik albo "rozkodowały" się piloty...

Kolega chyba jest Informatykiem bo zauważyłem że podejście typowo informatyczne ma do problemu - jak nie działa to zresetować i odpalić na nowo ;)

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

Nie było go w ogóle musiałem zamienić miejscami teraz po włożeniu nowego powróciły opcje:

Centralny zamek

Szyberdach

Oswietlenie kabiny

Wycieraczki

Brakuje :

Radio

Otwieranie szyb z kluczyka i z konsoli środkowej

Zaraz kupie więcej bezpieczników i pouzupełniam wszystkie braki

Opublikowano

Jak juz pomontujesz reszte bezpieczników i radio dalej nie bedzie działac to:

wyjmij ciacho z pulki odłącz wtyczkę , we radiu w gnieździe gdzie była wpieta wtyczka powinien byc 10A bezpiecznik zobacz czy jest sprawny jak nie to go wymien ja jat jest OK to:

-przygotuj sobie żaróweczke 12v (taką np od kierunków lub postojówek) z dwoma kabelkami + i - ... i kabelki powciskaj we wtyczkę w odpowiednie piny sprawdz czy jest zasilanie (bardzo ostrożnie bys nie dotknął nie tych co trzeba bo całe auto wyleci w powietrze :nienie: )

we wtyczce :

kabel czerwony - to zasilanie (+) ze stacyjki pojawi się w nim prąd jak masz przekręcony kluczyk (główne zasilanie radia)

kabel żółty - to zasilanie (+) stałe prąd jest w nim cały czas (służy do tego by radio nie zapominało stacji i ustawień)

gruby czarny (lub Brazowy) - masa (-)

od żarówki podłącz jeden kabel pod mase a drugi pierw do żółtego zobacz czy zaswieci a po tym do czerwonego i czy zaświeci (przekręć kluczyk przed testem) ... jesli odkryjesz że jest moc w obu to radio kup se nowe

jak masz problem ze znaleźieniem odpowiednich kabli to zrób zdjęcie wtyczki tak by było widac kabelki to ci zaznacze na nim

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co jest powodem tego ?

może to że kłamiesz jak handlarze :mrgreen:

masz rocznik '03 a wpisałeś na forum '04 i komp przez to ma błąd wewnętrzny.

zobacz czy się z tego kropa nie pojawiła przy liczniku.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• 1 rok później...
Opublikowano

Pomogło wyciągniecie i wsadzenie ponowne bezpiecznikow.

Nie klamie, rok produkcji 12.2003 rejestracja 08.01.2004 wiec czasami podaje 2004 przez przypadek bo tak mam w dowodzie

Pozdrawiam

RK