Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć, zastanawiam się czy warto zmieniać komplet żarówek w przedliftowej e90 bez xenona.

z racji że mam przyciemnione lampy chciałbym pozbyć się żółtej barwy i wrzucić coś jaśniejszego, ale bez wioski.

interesuje mnie cały zestaw, wraz z postojówkami i halogenami, ale zależy mi na jednolitej barwie.

chciałbym też aby nie było drutu, bo wiem że niektóre żarówki często się przepalają i wywalają błędy na bc.

wiem że na forum jest kilku speców w dziedzinie oświetlenia, jesteście coś w stanie polecić ?

http://img38.imageshack.us/img38/8832/hu9c.jpg
Opublikowano

ja polecam zarowki osram cool blue HYPER h7. zarowki nie maja homologacji (offroad only) ale jezeli chodzi o barwe swiatla to najbielsze na rynku.

mialem takie w poprzednim samochodzie i bylem zadowolony, sprzedalem samochod kupilem bmw i odrazu dokupilem sobie te zarowki.

pozdrawiam.

Opublikowano

Jak deszcz pada w nocy to widzisz coś przed sobą?

A tak do tematu. Jak coś wygląda ładnie (biało niebiesko) to nie daje za dużo światła. Jak masz przyciemnione lampy i założysz "tuningową" żarówke to nic nie będziesz widział przed sobą. Do tych lamp jedynie osram night breaker lub Philips extreme vision. Oba rodzaje występują we wszystkich odmianach żarówek. Postojówki często są w gratisie.

Opublikowano

Dwoma rekami podpisuje pod kolega wafeltom. Im kolor swiatla chlodniejszy, tym swiatlo jest mniej widoczne - szczegolnie wtedy kiedy go najbardziej potrzebujemy, czyli w nocy i w deszczu. Dodatkowo przyciemnienie lamp utrudnia sprawe. Mysle ze widocznosc bedzie zerowa.

Najbardziej biale swiatlo dopuszczone do ruchu w UE dadza ci zarowki MTEC Super White - w pakiecie za to dostaniesz tez najkrotsza zywotnosc. Wszystkie inne 'xenon looki' z homologacja (Philips Blue Vision itp.) z xenonen maja wspolna tylko nazwe.

Tak jak kolega, polecam Nightbreakery - nie ma xenonlooka, za to jest widocznosc.

Opublikowano

jak deszcz pada w nocy to wlaczam ksenon.

bo te h7 mam na dlugich.

wczesniej w passacie mialem te h7 bez ksenonu i w brew opiniom swiecily dobrze w deszcz a w nocy to najlepsze zarowki jakie mialem.

gdzies na necie jest test zarowek i one sa w tym tescie ze daja najwiecej lumenow.

wiec jezeli maja najintensywniejsze swiatlo to nie moga w nocy slabo swiecic.(to nie philips ze zwykly zarnik i niebieska ciemna banka by swiatlo bylo niebieskie. a nie zolte)

pozdrawiam

Opublikowano

dzięki panowie, wygląd to nie wszystko, ważne żeby więcej widzieć :)

jestem zdecydowany wstępnie na NB, ale czy ktoś z was ma doświadczenia z żarówkami Tungsram Megalight?

http://img38.imageshack.us/img38/8832/hu9c.jpg