Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedługo wybieram się do szwajcarii, na dniach jade do mechanika aby sprawdził tuleje na zawieszeniu tylnym. Mam kilka pytań (chcę byś po prostu pewny na 100%)

Po pierwsze z tego co czytałem to jest chyba ten element http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AY71&mospid=47632&btnr=33_0839&hg=33&fg=30 i tam znajduje się ta słynna tuleja nr 9? Które się wymienia? Ile jest ich razem? Bo wiem, że nie opłaca się wymieniać pojedynczo- za dużo robocizny dlatego chciałbym się dowiedzieć które się wymienia i jakie to numery są. Kiedyś czytałem chyba że jest ich łącznie 7 (nie pamiętam dokładnie czy tak właśnie) na obrazku doczytałem się, że jest 5 poduszek. Drugą sprawą jest jeszcze podam przykład:

stoję w korku ruszam na 1 dojezdzam do auta przede mną wciskam sprzęgło i wał jakby zadrżał na chwilę słychać go delikatnie dosłownie nawet nie sekunde ale słychać. Po 2 czasami na zimnym silniku jak ruszam dzieje się coś dziwnego drży mi cała buda. Sprawdzałem na zakresie obrotów 800-1500 oraz na 1500-2500 raz mocniej raz mniej drży, gdy silnik się nagrzeje wszystko jest w porządku.. Co to może być? I jeszcze jedna sprawa przy mocniejszym skręcie słysze jak mi coś puka z tyłu. Sprawdzę czy to nie tylne amortyzatory (czytałem, że mogą być luźne) W tym celu trzeba w bagażniku ściągnąć dywan i mamy dostęp do śrub które mocują amortyzator?

Pozdrawiam

Opublikowano

No własnie ja tez bym zainteresowany wymianą tulei nr.9 Więc prosiłbym o wypowiedz kogos kto wymineniał ten element.

A co do mocowania amortyzatora z tyłu to,tak odsłaniasz poszycie z tyłu w bagażniku i masz dostęp do poduchy amorka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poduszki są cztery dla wózka i trzy dla dyfra czyli w sumie 7.
Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AY71&mospid=47632&btnr=33_0839&hg=33&fg=30 czyli to jest wózek tak?

Poduszka gumowa przednia lewa

Poduszka gumowa przednia prawa

Poduszka gumowa tylna

Poduszka gumowa przednia

Poduszka gumowa tylna

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AY71&mospid=47632&btnr=33_1183&hg=33&fg=05 - to jest dyferencjał? Gdzie tu są te poduszki?

Opublikowano
A wtrącę się w temat ja mam taki problem ze bie zawsze ale czasami gdy na wiekszych obrotach redukuje biegi to coś drży a nic nie ma luzu co to może być ?
www.Car-los.pl
Opublikowano

Byłem u mechanika ocenić stan wózka + dyfra. O dziwo pomimo 258 tysięcy na budziku tuleje dyfra i wózka są dobre, a dyfer ani nie przecieka ani nie poci :D Nawet podłoga jest cała tam gdzie się lubi wyrywać. Zdziwiłem się :D

Ale na przyszłość to co mi puka na zakrętach (tudzież przy ruszaniu) to nie luźne amory bo są przymocowane mocno, a przeguby bo mają luzy już oba, tuleja pływająca na wachaczu aluminiowym górnym. O dziwo również to elastyczne od wału co jest przy skrzyni jest w dobrym stanie, a wymienić muszę podporę wału i łożysko wału skrzyni (tzn mechanik mowił, że jak odkręce wał przy skrzyni to ukaże się nakrętka i mam ją dokręcić na maxa jeśli się da, a jeśli nie to właśnie to łożysko do wymiany. Ogólnie nie jest źle. Bardziej pierdoły do wymiany niż coś grubszego