Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Silnik M50B25 z vanosem. Mam problem z wyciekami oleju w przedniej części silnika. Nie widać konkretnie skąd cieknie, ale na pierwszy rzut oka obstawiłem uszczelniacz na wale korbowym. Dzisiaj zdjąłem koło pasowe i nie jestem przekonany co do uszczelniacza. Jest tam trochę zatłuszczone, ale nie widać wyraźnie wycieku, a wewnętrzna strona koła pasowego jest w miarę czysta. Wydaje mi się że olej wydostaje się z pod uszczelki nr 5, ale trudno to jednoznacznie określić, gdyż widok przesłania kompresor klimatyzacji. Czy da się zdemontować pokrywę nr 1 bez zdejmowania głowicy i miski olejowej tak aby nic nie uszkodzić? Jeżeli się da, to czy potem nie będę miał problemów z uszczelnieniem od góry i od dołu?

http://images47.fotosik.pl/1847/2968c469f05f6efcmed.jpg

Opublikowano
ja z własnego doswiadczenia poradzę ci zmiane uszczelniacza wału na sam początek jeśli nie jestes pewien ponieważ jest to robota prosta i nie ma dużo rozbierania. kiedyś to robiłem i okazało się ze ciekło wszystko to znaczy pociła się uszczelka od pokrywy rozrządu z pod filtra oleju i z uszczelniacza wału.
Opublikowano
Pod filtrem jest ok. Mokra jest cała prawa strona, aż po wysokość głowicy. Uszczelniacz już mam nowy, więc go zmienię. Zastanawiam się tylko co mnie czeka jeżeli okaże się, że to jednak z pod pokrywy łańcucha.
Opublikowano
wymieniałem w 1.8is myśle ze podobnie jest musisz poprostu rozkręcić uszczelki nowe kupić ja dodatkowo silikonem smarowałem umyć wszystko i złożyć. Nie wiem jak tam z klimą w jakim stopniu przeszkadza
Opublikowano
A może cieknie z pokrywy zaworów i leci po głowicy i na obudowę rozrządu da rady bez ściągania głowicy tylko trzeba zdemontować miskę olejową
Opublikowano
A może cieknie z pokrywy zaworów i leci po głowicy i na obudowę rozrządu da rady bez ściągania głowicy tylko trzeba zdemontować miskę olejową