Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Od kilku miesięcy podczas przyspieszania i tylko w momencie przekraczania prędkości 40km/h (opony letnie i zimowe, 2 komplety felg, silnik zimny i ciepły - bez znaczenia) kilka razy w ciągu dnia pojawia się buczenie (dźwięk podobny do najechania na pas na autostradzie). Dźwięk dochodzi z tyłu i trwa 1-2 sekundy. Buczenie nie wpływa na moc, nie spadają/nie rosną w tym momencie obroty, auto jeździ dobrze. Kolega mówi, że trzeba zabrać się za most. Ale czy może to mieć związek z ASB? Ktoś z Was miał podobnie?

BMW E46, automat, diesel 2.0, 150KM, 135k km.

Opublikowano
Możesz skontrolować poziom oleju w moście i jak on wygląda czy nie ma opiłków. Wszystko pod autem trzyma się sztywno? Szczególnie cały układ wydechowy. Może on wchodzić w rezonans. Jak hamujesz silnikiem nie ma jakiś hałasów? Huczenia, wycia?
Opublikowano

Jeśli chodzi o wydech to miesiąc temu była robiona plecionka, dodatkowo nowe amortyzatory (przód i tył), poduszki skrzyni biegów i silnika. Ogólnie stan jest ok. Ale buczenie pojawiło się jeszcze przed remontem i po remoncie nic się w tym temacie nie zmieniło.

Podczas ostrego hamowania przy dużych prędkościach (np. ostatnio ze 180km/h) nic nie buczy, nie ściąga, nie trzęsie, idzie równo.

Zastanawia mnie, czemu nie buczy przy wyższych prędkościach, tylko zawsze w jednym momencie (40km/h). W takim razie może rzeczywiście najpierw most i olej trzeba sprawdzić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Drgań brak?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

W momencie "buczenia" auto delikatnie drży, ale na granicy normy w sumie, samo drżenie jest ledwo wyczuwalne (w przeciwieństwie do buczenia które słychać dobrze przez 1-2 sekundy).

PS Dzisiaj zrobiłem kilkadziesiąt km po mieście i nie "buczało" ani razu. Kilka dni temu jechałem z mechanikiem i też nastała cisza. Pewnie wsiądę jutro w auto i będzie buczało kilka razy. Nie znajduję żadnej zasady pojawiania się tego odgłosu. Może po prostu "ten typ tak ma" i przesadzam?

Opublikowano
Mam podobnie od kilku dni, slychac lekkie wycie przy 50-40km/h jak hamuje silnikiem. ALe nie zawsze, raz jest raz nie ma. Tyle ze u mnie nie ma zadnych drgan ani stuków. Podejrzewam ze chyba troche za malo oleju w dyfrze, o troche jest zapocony.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Minęły prawie 2 lata i w końcu trafiłem na ogarniętego mechanika (Mikołów). Buczenie później pojawiało się nie tylko przy 40 kmh ale też przy 80 kmh i 120kmh. Wrażenie jak gdyby skrzynia "nie wiedziała" co robić. Zdecydowałem się na wymianę oleju w skrzyni (dodatkowo filtr i nowy soft). Problem zniknął. Szkoda, że tak długo to trwało...
Opublikowano
Może sie okazać, że problem powróci w niedługim czasie i będziesz wymieniał sprzęgło, tez powoli mam podobne objawy - zaczęło się od buczenia przy stałej prędkości 100km/h, po roku pojawia się sporadyczna tarka - zbieram środki powoli na wymianę konwertera...
Opublikowano
Podobno nowy soft załatwia sprawę w większości przypadków. Twoje E46 powyżej 200k -300k km?