Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam ostatnio problem z odpaleniem auta. Przekręcam kluczyk i nie następuje żadna reakcja, nie zapalają się kontrolki na liczniku. Kręcę tak kilka razy i raz na jakiś czas zapala się na żółto przekreślony kluczyk na liczniku, kręcę kolejne kilka razy od pozycji 0 do 2(zapłon) i w końcu po kilku minutach takiej zabawy zapalają się kontrolki i mogę odpalić. Jak już odpalę to w czasie jazdy co chwile na zegarach wyskakuje wspomniany przekreślony żółty kluczyk i błąd remote control na ekranie nawigacji (zdjęcie poniżej) ale autem mogę normalnie jechać. Czasem męczę się tak z 10 minut i nie pojawia się ani opisany błąd ani tym bardziej nie zapalają się kontrolki. Prąd jest ponieważ oświetlenie wnętrza działa. Zdarzyło mi się to kilka razy w zeszłym roku przed zimą, w zimie natomiast nastał spokój i wszystko było w porządku, teraz gdy przyszły ciepłe dni problem bardzo się nasilił i nie da się auta normalnie użytkować.

http://images.tinypic.pl/i/00385/3hldoqvuxyvp_t.jpg

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
Stacyjka. Z tego co piszesz to poprostu nie łączy. I z tego powodu błąd, na kopmpie jest napisane ze po zgaszeniu możesz mieć problem z zapaleniem. Sugeruje nie gasić silnika, ten komunikat.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
Opublikowano
Dzięki, rozumiem znaczenie komunikatu, wkleiłem zdjęcie żeby było przejrzyściej i żeby nie musieć całego przepisywać. Zastanawia mnie tylko, że na czas zimy problem całkiem zanikł a w lecie powrócił z wielokrotnie większą częstotliwością. Być może to przypadek i to nie tu powinienem upatrywać przyczyny. W weekend zdejmę osłonę pod kierownicą i sprawdzę wszelkie połączenia kostek itp. Mimo wszystko jeśli ktoś miał taki problem i go rozwiązał to proszę o odpowiedź co było przyczyną. Pzdr.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, ja nie rozwiązałem jeszcze problemu. U mnie dzieje się tak, że błąd potrafi wyskakiwać jednego dnia a później przez miesiąc nie ma po nim śladu. I teraz właśnie tak jest, tydzień temu przez cały dzień był problem z włączeniem zapłonu a teraz spokój. Zauważyłem, że ewidentnie ma na to wpływ temperatura bo zawsze dzieje się to w upalne dni. Znalazłem na innych forach 3 podobne tematy, w jednym ktoś wymienił moduł ews jeśli dobrze pamiętam, w drugim podobno przyczyną było brak napięcia na jakichś przekaźnikach w komorze silnika z prawej strony (nie wiem gdzie one dokładnie są) a w trzecim przypadku problem nie został rozwiązany i elektryk który zakładał temat oddał auto klientowi. Jeśli problem stanie się bardziej uciążliwy to oddam auto do elektryka, żeby szukał. Gdybyś zrobił z tym coś przede mną to napisz na pw lub tutaj co było przyczyną.

Capaz my mamy auto na normalny kluczyk z grotem a nie na ten nowszy, chociaż widziałem też temat użytkownika z nowym typem kluczyka który miał identyczny problem ale też występował on sporadycznie i nic z tym nie zrobił.

Opublikowano

Nie spinaj się tak chłopie i na przyszłość wypowiadaj się konkretniej bo "pierścionek" to raczej mało precyzyjne określenie, a swe frustracje wyładuj lepiej gdzieś indziej, forum to raczej złe miejsce ;) Jak chcesz ciągnąć dyskusję to lepiej na PW a tutaj trzymajmy się tematu.

Razor1410 czy u Ciebie problem również występuję w jakichś określonych sytuacjach czy zdarza się to zupełnie losowo ?

Opublikowano
Hej,u mnie sprawa losowa to była.Przekręcałem kluczyk i zong,wyciągałem odwracałem i jak by nigdy nic, wszystko działa.Niekiedy zdarzało się podczas jazdy.Ale na razie wszystko OKi.Pootwierałem i pozamykałem samochód kluczykiem od kierowcy,raz otworzyłem drzwi i włączył się alarm.Wyłączyłem go z pilota kluczyka otwierając drzwi,zamknąłem drzwi też pilotem.Od tamtej pory"i tu trzy splunięcia:)"wszystko oki,pozdro ps.Czytałem gdzieś że to mogą być jakieś błędy elektryki i można zrobić reset ECU do ustawień fabrycznych.Podobno wszystko się poprawia a niektóre rzeczy naprawiają bez wymiany, ingerencji i grzebania mechaników.Spróbuje zrobić Reset ECU ale mam tylko INPAe i nie wiem czy tam można to zrobić...