Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jazda po kostce brukowej moim autem e46 m47n jest bardzo nieprzyjemna. Wystepuja drgania na kierownicy i trzesie wszystkim w srodku. Tyuleje na wahaczach wymieniane, brak luzów, amortyzatory sprawdzane- ok. Maglownica idealna, jedynie drazek lekko puka . Co może mieć wpływ na drgania o wyższej częstotliwości ?

Pozdrawiam

Opublikowano

chyba mówisz o granicie :duh: betonówka po ułożeniu jest idealna. ;)

musisz gdzieś mieć problem w zawieszeniu, moje 90% miasta jest wyłożone poniemieckim granitem i nie było takich przebić o jakich piszesz.

Opublikowano
BMW ma układ kierowniczy i zawieszenie które nie "przekłamuje" rzeczywistości, daje precyzje i odpowiednie czucie samochodu i dlatego czuć drgania na kostce (bo pewnie mówisz o takiej co występuje na parkingach z dziurami w środku kostki). Jest to zupełnie normalne w BMW, a volvo no cóż... :lol: zupełnie inna charakterystyka.
Opublikowano
chyba mówisz o granicie :duh: betonówka po ułożeniu jest idealna. ;)

musisz gdzieś mieć problem w zawieszeniu, moje 90% miasta jest wyłożone poniemieckim granitem i nie było takich przebić o jakich piszesz.

Chodziło mi o zwane potocznie kocie łby w poniemieckich wioskach

Opublikowano

Ja akurat w centrum miasta ( i nie tylko ) mam kocie łby, niedaleko w Toruniu też jest ...

Co do twojego problemu, ktoś kiedyś jakiś łącznik wymieniał, i też jakiś element gumowo metalowy, czy pomogło nie wiem. Chyba szymon-o ma to gdzieś w galerii.

Nie wiem czy sama przekładnia jest temu winna.

Opublikowano
Może jedź do innego mechanika paląc głupa że coś stuka i wysłuchasz jego opinii.
Opublikowano
Ja mialem odczucia pływania i drgań na kierownicy przy przejeździe przez wąski próg zwalniający (taki "gumowy", przykręcany do jezdni). Po wymianie gum stabilizatora ustąpiło. Najlepsze jest to, że samemu można je wymienić i nie są zbyt drogie nawet za dobrej firmy gumy :D
Opublikowano
Kolego a jaki masz rozmiar felg i profil opony? Ja jak pierwszy raz wjechałem na kocie łby na R17 225/45 też dziwnie się jechało. Wcześniej Passatem B5 na R16 to płynąłem niemal po nich ;-). Na koleinach też Cię ściąga i buja całym samochodem?
Opublikowano
Ale nie ma tragedii . Najgorsze szarpanie kierownicą. Jutro wymienie gumy stabilizatora i zobacze jak bedzie