Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Mam pytanko. Kiedy ASB zmienia biegi gdy pracuje w trybie SPORT.??? W moim e32 jest 4hp22 i przy predkosci 145km ma 4500-5000 obrotow \min silnik i nie chce wsadzic 3 biegu. Czy to jest normalne?? :?: :?: :?: Edytowane przez Miras
images?q=tbn:ANd9GcTmIl0TjfLac0DKzvrvVkW5vbYa-L8NnaKQ6MwRmjiNpsCR58FF
Opublikowano
A w ogóle włącza wyższy bieg? Jeśli nie to problem. Generalnie zmiana biegów zależy od obciążenia silnika( jeśli mocno depczesz to zmienia biegi prawie odcinając zapłon )
Wodzik
Opublikowano
Ja dociągłem ja do 5000obr\min na wdepnietym pedale (bez kikdown) i nic ,popusciłem gazu i tez nic a potem mi drogi brakowało i musiałem odpuscic. Tak sie zastanawiam czy moze dopiero koło 6000obr\min go zmieni.? Jak bedzie okazja to pojade na dwupasmowke i pociagne ja bardziej :P ale wolałem zapytac niz jak by miały wyjsc jakies bebechy z tej skrzyni :duh: :jawdrop: . Ja z reguły jezdze caly czas na EKONOMIKU,i tak dzisiaj tylko z musu bo mi sie e39 do zderzaka sie przykleiła :mrgreen: nie mogłem pokazac ze klasyk jest gorszy od nowszej technologi :twisted2: no i bylo OK :cool2: w koncu i tak tej drogi brakło :doh: ale fakt faktem ze do 5000 bieg na trzeci (tak mi sie wydaje a nie czwarty) nie zmieniła. Moze ktos z was jezdzi duzo na "S" to prosze o wypoowiedz :modlitwa: :think: :pray:
Opublikowano

zmiana biegow :

tryb E - spokojna jazda ok 2500

tryb S - spokojna jazda - ok 3000-3500 ....

przy jezdzie dynamicznej nie da sie tego okreslic - to zalezy od obciazenia , predkosci itp itd.... jednak przy kick downie na E powinna zmienic w okolicy 5500 , przy trybie S prawie przy odcince - czyli ok 6000 ( zalezy od silnika )

wszystkie wartosci sa +/- bo ciezko to wyczuc ....

jezeli chcesz porady to musisz opisac sytuacje dokladniej - co , jak , gdzie , ile przy jakim ustawieniu itd...

Opublikowano

Dzieki Xsilver :wink: Ciezko to opisywac ,sprubuje to potestowac na drodze tylko nie chce mojej buni zrobic krzywdy :naughty: :naughty: Tak wracajac krutko do tematu to wtedy nie miałem tak wcisnietego pedału zeby kick down byl wlaczony,prosta droga bez zadnych wzniesien obroty silnika doszły do 5000tys potem lekko popusciłem pedał gazu i wydaje mi sie ze wtedy powinien zmienic bieg ale to tylko moje przypuszczenia bo tak sie dzieje jak sie jezdzi w trybie "E" . Jak wczesniej wspomniałem mało kiedy uzywałem trybu "S" dlatego nie wiem czy mam cos z ASB czy musze jej bardziej w palnik wstawic :?: :mrgreen: :mrgreen:

pozdrawiam miras

Opublikowano

No Frank twoj opis zaczyna wiele wyjasniac :lol: Rozumiem ze w trybie "S" 6250 z wcisnietym kick down :norty: :jawdrop: :lol:

pozdrawiam :hand:

Opublikowano
tak , tryb S z wcisnietym kick downem - na jedynce i dwójce kreci nawet nieco wyzej , chyba 6350 ( bardzo mniej wiecej :lol: )
Opublikowano
Skrzynia 4HP22 czy nie powinna miec DEXTRON II Ja mam od roku DEXTRON III czy aby jej nie szkodze :?: :duh: :duh:
Opublikowano
Wczoraj znalazłem trochę dobrej drogi i postanowiłem zrobić test. Włączyłem S i pedał w podłogę. Ciągnął poyżej 6000 obr przy zmianie. Niestety to nie pogoda na takie manewry, ale wracając do pytania w pierwszym poście tego tematu, to zmiana biegu nastąpiła przy prędkości ok 170 km/h i ok 6200-6300 obr. Potem przyspieszałem spokojniej i niższe biegi zmieniał przy ok 5000 obr, ale na najwyższy bieg wrzucił tak samo jak przy ostrym deptaniu prawie na czerwonej kresce. To tyle z wczorajszych obserwacji. Jak już wspomniałem to nie pogoda na to...
Wodzik
Opublikowano
Wodzik wielkie dzieki za powazne potraktowanie sprawy :roll2: :modlitwa: Masz racje to nie pogoda na takie proby :nienie: Tak czy inaczej BMW CI ZAPŁAC :hand: