Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.około 3tygodni temu zapaliły mi sie podczas odpalania samochodu (BMW e46 325 cabrio 2002r) kontrolki EML+kontrolka trakcji+reczny na pomarańczowo.Samochód falował na obrotach od 1000-1500 obr, jak dodawałem gazu to dusił sie strasznie, o ruszeniu praktycznie nie było mowy.Wyłaczyłem i wyjałem kluczyk na chwile i po ponownym odpaleniu wszystko było OK.Myslałem ze wyłapał komputer jednorazowo jakis błą i nic z tym nie robiłem.2 dni temu ta sama sytuacja mi sie przytrafiła tylko ze bład juz nie zniknał i samochód jest unieruchomiony.W mojej miejscowości i okolocy nie ma donrego specjalisty, a do byle kogo nie chce zaprowadzić samochodu.Co to moze być? Może miał ktoś z was taki problem?

Czy w Płońsku jest jakiś dobry spec od BMW?

Opublikowano
Przepustnica sie zacina, trzeba ja reka ruszyc bo jest mechaniczno elektryczna jak sie wcisnie gaz za mocno wtedy przepustnica sie blokuje (zacina ta elektroniczna nie mechaniczna) najlepiej to wyciagnac i zobaczyc na stole potem jak to sie ruszy, wlozyc s powrotem do auta. 100 zl sie nalezy.
Opublikowano

Przeczyść przepustnice i zawór wolnych obrotów (ICV) jak sugeruje forty

Póki co mam podobnie... tzn...:

1) raz wyskoczył błąd ICV - zawiecha mechaniczna

2) 2x wyskoczył błąd DSC - brak możliwości sterowania momentem silnika

3) falowanie na zimnym silniku przy "dojazdach" - na zimnym bród ma dużą lepkość... ICV nie spełnia swojej roli (mniejsza dynamika regulacji) i układ (silnik) oscyluje

...takie moje wnioski na dziś... postaram się to przeczyścić w najbliższym czasie... zrób może to samo i daj znać. :cool2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Od tygodnia nie mam problemu, po podłączeniu komputera pod samochód: błąd sondy lambdy,i widać było że przepustnica sie przycina (na jakimś wykresie).Wymiana sondy na nową z serwisu (300zł), a po dostaniu sie do przepustnicy zauważono ze dziurawa jest przepływka (wymiana na nowa z serwisu 35zł).Przy okazji ustawienie wtrysków bo źle podawały paliwo i dla tego silnikiem trzesło.

Mechanik który naprawia tylko BMW powiedział mi że przepustnica bardzo rzadko sie psuje, i że na końcu sie ją wymienia.

Opublikowano
Od tygodnia nie mam problemu, po podłączeniu komputera pod samochód: błąd sondy lambdy,i widać było że przepustnica sie przycina (na jakimś wykresie).Wymiana sondy na nową z serwisu (300zł), a po dostaniu sie do przepustnicy zauważono ze dziurawa jest przepływka (wymiana na nowa z serwisu 35zł).Przy okazji ustawienie wtrysków bo źle podawały paliwo i dla tego silnikiem trzesło.

Mechanik który naprawia tylko BMW powiedział mi że przepustnica bardzo rzadko sie psuje, i że na końcu sie ją wymienia.

Tej przepustnicy sie nie wymienia tylko pomaga jej jak sie lekko zaklinuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam.około 3tygodni temu zapaliły mi sie podczas odpalania samochodu (BMW e46 325 cabrio 2002r) kontrolki EML+kontrolka trakcji+reczny na pomarańczowo.Samochód falował na obrotach od 1000-1500 obr, jak dodawałem gazu to dusił sie strasznie, o ruszeniu praktycznie nie było mowy.Wyłaczyłem i wyjałem kluczyk na chwile i po ponownym odpaleniu wszystko było OK.Myslałem ze wyłapał komputer jednorazowo jakis błą i nic z tym nie robiłem.2 dni temu ta sama sytuacja mi sie przytrafiła tylko ze bład juz nie zniknał i samochód jest unieruchomiony.W mojej miejscowości i okolocy nie ma donrego specjalisty, a do byle kogo nie chce zaprowadzić samochodu.Co to moze być? Może miał ktoś z was taki problem?

Czy w Płońsku jest jakiś dobry spec od BMW?

Po 3 tygodniach normalnej jazdy problem znów sie pojawił.

Pytanie, czy przepustnica (elektroniczna) jak sie popsuje mogą być takie objawy jak opisałem wyzej?Czy po jej wyjęciu widać gołym okiem czy ona jest uszkodzona czy nie?trzeba jakoś w fachowy specjalistyczny sposób ja sprawdzać czy jest ok czy nie??