Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam 2 pytania:

1) Który czujnik jest odpowiedzialny za prawidłowe wskazanie prędkości na zegarach ?

2) Opis problemu: Zapaliły się kontrolki od abs-u, ale nie miałem czasu z tym zrobić jeździłem tak parę dni. Jadąc wieczorem koło 100km/h zauważyłem, że na zegarach pokazuje mi 40. Dojechałem do domu następnego dnia auto nie jeździ. Przy jeździe większej niż 10km/h auto samo hamuje. Im chce szybciej jechać tym ono bardziej zwalnia. Dowiedziałem się, że walnięte są dwa czujniki ABS lewy tył i prawy przód, oraz czujnik prędkości (chyba obrotów wału). Kiedyś miałem problem z czujnikiem ABS, ale było odwrotnie najpierw hamował, a po chiwli zapalały się kontrolki i jechało się dalej. Teraz kontrolki palą się cały czas. Czy jedna i druga usterka może blokować samochód ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ho ho ho jak zwykle ruch w temacie ;)

Tak na chłopski rozum, to gdy polecą czujniki ABS system zostaje odłączony i po prostu nie działa. Auto jeździ normalnie, a w razie poślizgu martw się sam. Nie znam się, ale u mnie tak jakby jakiś tryb awaryjny się włączył, który nie zezwala na jazdę tym autem. Być może łapie błędy z czujnika prędkości, do tego z ABSu- zwariował i zablokował fure. A być może źle rozumuje i tak to nie działa...

No zobaczymy. Zamówiłem czuniki abs i ten odpowiedzialny za wskazanie prędkości (gdzieś w skrzyni się znajduje, czy jakoś tak). Zdam relacje po wymianie.