Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Okres zimowy i niskich temperatur już minął a w mojej 330d za każdym razem przy odpalaniu auta ciepłego czy zimnego na okolo2sekundy zapala się kontrolka grania świec. Gdy na rozgrzanym silniku włączeni AC to bardzo delikatnie,ale silnik nierówno pracuje i przy ostrzejszej jeździe w górnym zakresie obrotów trochę drży silnik. Wymieniłem podporę wału i łącznik skrzyni z wałem. Skrzynia manuel 6 biegów
Opublikowano

raczej to normalne że kontrolka się zaświeci poniewąz troche musi podgrzać komore.

jesli włączysz klime a silnik zaczyna ciężej pracować to obstawiam że coś nie tak ze sprężarką.

co do drżenia silnika to nie za bardzo wiem o co dokładnei chodzi? może coś z wtryskami też być

Opublikowano
musisz podłaczyc sie pod kompa i tam wymazac stary a wpisac nowy.Centralka mówi wiedzieć jak sterowac tym wtryskiem.Bez tej kalibracji tez samochód bedzie chodził ale moze chodzic nie równo.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Byłem u dwóch elektrykow i po podłączeniu do kompa twierdzą że wszystko jest ok,nie ma błędów a jeśli chodzi o przypisanie wtrysku to też twierdzą że jest ok...

Miałem e39,530d 196km i nie przypominam sobie żeby też tak było,zimą kontrolka świec się zapaliła,ale przy dodatnich temperaturach i jeszcze na ciepłym silniku nie zapaliła się wiec tym się też sugeruje. Również proszę o wasze opinię i jeśli ktoś ma 3-litrowego diesla to czy też tak mu się dzieje że bez względu na temperaturę otoczenia i silnika zapala się kontrolka grzania świec zarowych .

Opublikowano

Kontrolka świec żarowych zapala się zawsze niezależnie od temperatury, teoretycznie powinna zgasnąć w czasie już zależnym od temperatury, ale to są tak małe czasy że ciężko to mierzyć.

Telepanie przy załączaniu klimy wskazuje na sprężarkę ew. jej pasek, ew. dalej kolejne koła.

http://img824.imageshack.us/img824/2807/underh.jpg
Opublikowano

Ok,w takim razie zaprzestaje dalszego szukania bo skoro tak jest oryginalnie to tak musi być.

Zadałem to pytanie dwóm elektrykom i oboje twierdzili że coś jest nie tak...

Dziękuje koledzy,z pewnością jeszcze z jakimś pytaniem tu zawitamy. Pozdrowienia.

Opublikowano
Ja mam 330d 204km M57N silnik. U mnie jest moduł grzania świec zamontowany pod kolektorem ssącym,był regenerowany bo po podłączeniu do testera pokazywał uszkodzone świece,ale po naprawie wszystko było ok i świece grzały. Tester nadal nie pokazuje żadnych błędów.
Opublikowano
Ja mam 330d 204km M57N silnik. U mnie jest moduł grzania świec zamontowany pod kolektorem ssącym,był regenerowany bo po podłączeniu do testera pokazywał uszkodzone świece,ale po naprawie wszystko było ok i świece grzały. Tester nadal nie pokazuje żadnych błędów.

kto ci to naprawiał kolego?