Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chce kupić sobie sprężyny M technik z touringa do swojego sedana. Czy spodziewać się różnicy w obniżeniu jeżeli chodzi o tył?? Gdzieś czytałem, że były montowane całkowicie różne i z racji tego że jest różna masa turasa i sedana może być widoczna różnica w tym jak tył siedzi.....Sprężyny są z 323i a ja chcę do 325tds.
Opublikowano
Z drugiej strony róznica w masie sedana i touringa E36 to 15kg :roll: I jak przeglądam np. katalog Eibacha to dobiera się sprężyny na podstawie silnika a nie budy. A przecież różnica między touringiem a compactem z tym samym silnikiem to prawie 200kg!
Opublikowano
Z drugiej strony róznica w masie sedana i touringa E36 to 15kg :roll: I jak przeglądam np. katalog Eibacha to dobiera się sprężyny na podstawie silnika a nie budy. A przecież różnica między touringiem a compactem z tym samym silnikiem to prawie 200kg!

Tylko 15kg ? Myślałem że więcej. Co do silnika to się zgodzę bo wiadomo r6 jest cięższy od r4 ale z tą budą to faktycznie dziwne :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie chodzi o masę własną... chodzi o to do czego wykorzystywane jest sedan czy coupe a do czego turing. To są fabryczne zamiary. Tuning rządzi sie swoimi prawami. Dowiesz się jak założysz. I nie myl z compactem, bo on ma całkiem inne zawieszenie niż cała reszta gamy w e36. T compakcie zawias tył wywodzi się z e30 i sa to dwa wachacze wleczone. Reszta ma wielowahacz.

PZDR>

Opublikowano
Dokładnie tak jak pisze KRIS85 zawieszenie w compakcie jest inne. Sedan i Touring mają na tyle identycznie takie samo zawieszenie. A co do silnika jest brany pod uwagę przy sprężynach przednich bo jest różna waga. Tył zostaje taki sam. Kombiak i Sedan mają taką samą bude na wymiar, cała płyta podłogowa jest takich samych wymiarów
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A dlaczego ma być większy naciś.... miejsce bagażowe jest w tym samym samym miescu, niż się oddaliło, nic się nie przybliżyło....ba w coupe przestrzeń bagażowa jest ciut krótsza niż kombi, wieć ciężaru w kombi tak nie wysuniesz.....a reszte poczytaj w moim poście wczesnie w czym tkwi różnica miedzy springami coupe, sedan i combi...

PZDR>