Skocz do zawartości

ZROB TO SAM E60 przycisk sport mode -zwiekszenie mocy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Widzę, że macie założone przy manualu, w moim przypadku ma to jakiś sens oprócz dekoracyjnego?
Opublikowano

Jesli masz servotronik i prawidlowo przekodujesz moduly SGM i KOMBI to efektjest naprawde spoko. Po wlaczeniu funkcji kierownica jest mega sztywna i trudno skrecic w miejscu. Kiedy wrzucisz wsteczny funkcja automatycznie sie wylaczy, aby ułatwić manewrowanie i po wrzuceniu na luz ponownie funkcja sie zalaczy na SPORT.

Reakcji na wcisniecie gazu jakos szczegolnie nie zauwazylem, ale chce wierzyc ze jakas tam zmiana na lepsze jest ;)

Mialem to w automacie z AS i DD i tez byla ogromna roznica po włączeniu funkcji. Skrzynia szybciej i dalej dokrecala obroty, kierownica i zawieszenie usztywnialo sie.

Jesli nie masz skrzyni auto, servotronik, active steering, dynamic drive to bedzie to tylko kwestia dekoracyjna.

Opublikowano

Dobra wytlumacze Wam raz a dobrze jak to działa, bo mam tą opcje fabrycznie w 6er.

Silnik 3.0i 258 i automat

Po wcisnieciu przycisku sport

- twardszy uklad kierowniczy (na tyle, ze jak macie jakies luzy to na tym trybie nic nie bedziecie czuli :D)

- miększy pedal gazu, bardzo wrazliwy na kazde dotkniecie

- skrzynia trzyma kazdy bieg do okolo 3 tys obrotow mimo spokojnej jazdy

- osiagi sa takie same jak przy kickdownie w normalnym trybie, ale gdy pedal pracuje ostrzej wydaje sie, ze samochod lepiej przyspiesza

- gdy wrzucamy wsteczny kierownica robi sie znow miekka, a po wrzuceniu na drive z powrotem robi sie twarda

- kazdy bieg wchodzi "wyczuwalnie", nie ma juz melex'a

- nie ma zadnej roznicy w pracy zawieszenia, chyba ze ktos ma pneumatyke

- dzwiek ten sam

roznica miedzy sport a ds

- na ds kierownica nadal jest mocno wspomagana, pedal nadal jest twardy i niezachęcający do mocnego wciskania, ale skrzynia kreci sie wyzej jak przy sporcie

Ciekawostka

- mozna wlaczyc sport i ds na raz, fajnie wyglada, ponizej moj filmik

siema

Opublikowano

Witam,

Czy zakładanie przycisku zmienia cośw działaniu W BMW E60 530 xd 235 km w automacie z joystickiem (bez m pakietu). Czym się może różnić działanie przycisku od przejścia w tryb sport za pomocą joysticka?

Z góry dzięki.

Pzdr

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć

Dołożyłem u siebie przycisk sport w skrzynia automat prelci. Zakodowałem moduł KOMBI zakodowałem " FDC_ID_MONITOR and FDC_VERBAUT in KOMBI module to aktiv" moduł SGM FAHR_DYNAMIK_CONTROL ale nie czuje żadnej różnicy. Napis sport w liczniku jest. Może trzeba coś jeszcze zakodować ?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Cześć

Dołożyłem u siebie przycisk sport w skrzynia automat prelci. Zakodowałem moduł KOMBI zakodowałem " FDC_ID_MONITOR and FDC_VERBAUT in KOMBI module to aktiv" moduł SGM FAHR_DYNAMIK_CONTROL ale nie czuje żadnej różnicy. Napis sport w liczniku jest. Może trzeba coś jeszcze zakodować ?

U siebie też mam ten problem że Sport na liczniku jest ale nic to nie daje, nie wiem być może faktycznie w autach prelci on nic nie daje. Komuś udało się go uruchomić?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Żeby ten mod dobrze działał w automacie trzeba zmienić program skrzyni, zmienić FA (dodac sat usunąć s205 przed programowaniem skrzyni) i przekodować całe auto. Niestety po tej akcji jeśli nie mamy łopatek przy kierce widzi bład w skrzyni, pozbędziemy sie go zmieniając FA do poprzedniego stanu czyli wracamy do s205 i kodujemy pustym plikiem samą skrzynię. Po tym nie mamy już trybu ds zamiast tego po przełączeniu w tryb ds mamy tryb s (przynajmniej w mojej działa i jest odczuwalne)

W 525xd żeby przeprogramować skrzynie jest troszkę wiecej kombinacji ale da się to zrobić zmieniając w fa py51 na py71 i po programowaniu wrócić do py51

Dasz radę opisać krok po kroku jak to zrobić ? :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
U siebie też mam ten problem że Sport na liczniku jest ale nic to nie daje, nie wiem być może faktycznie w autach prelci on nic nie daje. Komuś udało się go uruchomić?

Ta funkcja dziala jesli masz aktiv steering/servo (twarda kiera), dynamic drive (sztywny stabilizator), nivo (twarde "amortyzatory") i ewentualnie automatyczna skrzynia (czyli tryb ds+/- bez przelaczania wybieraka).

W dieslu z manualna skrzynia nie ma przyrostu mocy...tylko kiera, stabilizator i nivo, natomiast z automatyczna skrzynia daje efekt przyrostu, ale przeciez nie zawsze chcesz miec sztywna kiere i stabilizator wiec wtedy nie wlaczasz sport tylko przelaczasz wybierak na ds wiec masz tryb sport ale bez sztywnych efektow.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie trzeba mieć servotronic aby kiera robiła się twardsza przy sporcie, wystarczy aby auto było wyposażone w odpowiedni sterownik - dotyczy to wersji preLCI i LCI. W LCI dodatkowo jest taka różnica, że można wgrać sportowy soft do skrzyni automatycznej (zamiast DS jest S) i z przyciskiem sport zaczyna się zabawa :D

BMWmaniabialystok zapraszam

Opublikowano
Żeby ten mod dobrze działał w automacie trzeba zmienić program skrzyni, zmienić FA (dodac sat usunąć s205 przed programowaniem skrzyni) i przekodować całe auto. Niestety po tej akcji jeśli nie mamy łopatek przy kierce widzi bład w skrzyni, pozbędziemy sie go zmieniając FA do poprzedniego stanu czyli wracamy do s205 i kodujemy pustym plikiem samą skrzynię. Po tym nie mamy już trybu ds zamiast tego po przełączeniu w tryb ds mamy tryb s (przynajmniej w mojej działa i jest odczuwalne)

W 525xd żeby przeprogramować skrzynie jest troszkę wiecej kombinacji ale da się to zrobić zmieniając w fa py51 na py71 i po programowaniu wrócić do py51

Dasz radę opisać krok po kroku jak to zrobić ? :)

hey

czy ten mod można zrobić w e60 535d prelci 01.2007 ? Jeśli tak, czy softem 7592134?

thx

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mam problem z podłączeniem przycisku sport z modelu z4. Podpinam w takiej kolejności;

Pin 1 masa

Pin 2 podświetlenie przycisku

Pin 3 do pinu 8

pin 4 zasilanie po zapłonie

pin 5 do PINu 10

Przycisk się tylko podświetla i nie ma żadnej reakcji. Sama funkcja działa po zwarciu kabli.

Ma ktoś może schemat albo potrafi mnie nakierować co podpinam źle?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie orientuje się czy ktoś okolice Rzeszowa jest w stanie wykonać taką modyfikacje.

Niech sam grzebać .

Prosze o namiary,

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam mam activ stering i po włączeniu trybu sport reakcja na gaz jest lepsza i biegi zmienia skrzynia wyżej ale układ kierowniczy nie stawia oporu jest bez zmian co zakodować??
Opublikowano

A jak mogę się podpiąć w takim panelu?

202010211_qqnqexp.jpg

Rozumiem że pod skrzynką z bezpiecznikami. Ale czy ktoś posiada schemat w jakiś piny i jak się dobrać do tej skrzynki? Czy muszę demontować schowek?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Udało się komuś podłączyć oryginalny przycisk SPORT z Z4 do LCI ?

Nigdzie nie znalazłem schematu

Jeśli ktoś podłączał prosiłbym o instrukcje, który pin gdzie.

E61 LCI

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam jak uruchomic z kierownicy przycisk od komendy sterowania glosem na przycisk spor jakies kodowanie pre lci
  • 1 miesiąc temu...