Skocz do zawartości

Złe wskazania poziomu paliwa- problem z odpaleniem 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dziś miałam nieprzyjemną sytuację. Odebrałam od mechanika samochód (wymiana filtrów i oleju) pojeździłam trochę i wszystko było ok. Podjeżdżając pod dom miała od ok. 5km zapaloną rezerwę (komputer pokazywał mi, że mogę przejechać jeszcze 65 km).

Po przyjeździe do domu musiałam za jakiś czas podjechać do sklepu (oddalony od mojego domu ok. 3-4km)

Już przy próbie odpalenia było coś nie tak ponieważ samochód nie odpalił mi "od pierwszego strzału" a "męczył się" jakieś 3 sek, ale odpalił i pojechałam normalnie do sklepu do sklepu.

Po zrobieniu zakupów wsiadłam do samochodu i tu niespodzianka- nie chciał odpalić... trzykrotnej próbie odpalenia postanowiłam zadzwonić po jakąś pomoc, bo samochód mimo, że kręcił to nie odpalał.

Dodam, że komputer dalej pokazywał, że mam paliwa na ok. 60 km (rezerwa oczywiście się paliła- ale jak wspomniałam to stosunkowo od nie dawna)

Po wykonaniu "telefonu do przyjaciela" spróbowałam jeszcze raz odpalić i po krótkiej męczarni samochód zaskoczył, zapalił i mogłam wrócić do domu

Po przyjeździe zgasiłam silnik, odczekałam kilka minut i spróbowałam jeszcze raz zapalić- i tu już bez rezultatu... samochód już kategorycznie odmówił współpracy...

Jedyny pomysł jaki mi wpadł do głowy na szybko to taki, że nie mam paliwa- ale komputer przecież twierdził inaczej, no i rezerwa zapaliła się max 12 km wcześniej.

Udało mi się zorganizować kanister z paliwem, wlałam, zakręciłam rozrusznikiem i po mimo, że próba odpalenia trwała tak ze 2-3 sek- to samochód odpalił. I dalej odpala bez problemów

Czyli po prostu wygląda na to, że nie miałam już wystarczającej ilości paliwa w baku- ale to bardzo dziwne, bo jak wspomniałam to o czym innym informował mnie samochód.

Tu moje pytanie- czy możliwe, że samochód nagle zaczął mnie tak oszukiwać o ilości posiadanego paliwa? Dodam, że wcześniej widziałam już wskazania komputera z informacją o dużo niższym zasięgu auta (20-30 km) i wszystko było ok?

Co mogło się stać? Czy rzeczywiście nie miałam paliwa? Czy wina leże po jakiejś innej stronie? Czy można jakoś lepiej skonfigurować (zresetować) to obliczenia o możliwym zasięgu komputera?

Pozdrawiam!

Ps.: moje auto to e30 530d kombi 2003r

Edytowane przez xantia77
Opublikowano

Witam

Ogolnie nie znam sie na dieslu ale z ta iloscia paliwa to pare osob mialo problem, ja tez mialem problem tzn przy 20 litrow paliwa nie moglem odpalic musialem miec zawsze powyzej 20 litrow,cos z pompa przelewowa mialem.Moze najprosciej zatankuj z pol zbiornika i nie jezdzic na oparach. :D

Opublikowano

Koleżanko miła.Nie można tak bezgranicznie ufać komputerom.Zdrowiej jest dla Twojej Buni jak ma tego paliwa tak chociaż z 15l.Pompka progowa ma wtedy lżejszy żywot, a ta skubana dosyć często się psuje i sporo kosztuje.

ps.

Napisz w tytule że problem dotyczy E39 530d. bo te cholery się obudzą i Ci znowu wątek zamkną. :D

Opublikowano
Prawdopodobnie pompa paliwa w zbiorniku się "kończy".
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pompa w baku do sprawdzenia to pierwsze, a po drugie to na pierwszej stronie działu e39 jest temat o tym, wiec poszukaj i poczytaj, bo jest dużo wyjaśnione. :cool2:

Aaa, i zacznij poprawnie tytułować tematy, bo MOD będzie ci je ciągle zamykał - tutaj wystarczy dopisać 530d. :wink:

Opublikowano (edytowane)
Zalej przynajmniej ze 30 litrów paliwa i zobacz wtedy czy problem będzie sie powtarzał. Jak nie to podejrzewam że poniżej stanu 15 litrów problem się zacznie jak bedzie coś nie tak z pompką progową Edytowane przez gyver7
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Najlepiej to założyc przeźroczysty wąż na ostatnim odcinku przewodów paliwowych. tj filtr paliwa ---> pompa wtryskowa. Jak beda duze pęcherze to pompa nie domaga, moze jeszcze tak byc ze po jakis 3-4h w ogole w wezu nie bedzie paliwa bo sie cofnie badz masz jakies mikro rozszczelnienie i moze ci uciekac paliwo "bokiem". Jestem świeżo po wymianie pompy paliwa i króćca przewodu paliwowego tego co wchodzi do pompy wtryskowej, kosztowało mnie to miesiąc postoju auto aby dotrzec do usterki. Moje auto e39 525 TDS.

Pozdrawiam

Opublikowano
Najlepiej nigdy nie schodzić poniżej 15 litrów i będzie OK

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano
Dziś dolałem paliwa, jednak nie odpalił, paliwo dochodzi do silnika, pompa działa, ciśnienie też było sprawdzane. Mechanik rozkłada ręce :evil:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale wszyscy rozmawiacie zgodnie z tematem o silnikach diesla, a przemkas520 ma benzynę z gazem.

Tak jest jak nie uzupełni się opisu auta przez co wprowadza się innych tylko w błąd i nie założy tematu normalnie jak wszyscy tylko pisze się w temacie "TYPOWE USTERKI NASZYCH E-39 ".

Sorry za OT, ale musiałem bo niektóre rzeczy są irytujące :(

Odnośnie tematu. Zepsuta pompa paliwa w zbiorniku nie daje błędu. Komputer po prostu nie ma do niej wglądu.

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zepsuta pompa paliwa w zbiorniku nie daje błędu. Komputer po prostu nie ma do niej wglądu.

...bo pompa paliwa dostaje zasilanie przez przekaźnik, więc możliwe że komputer zauważy jedynie usterkę przekaźnika, ale to też nie wiadomo.

Ale czujnikiem wałka warto się zainteresować, czasem może nie dawać poprawnego odczytu, a błędu nie wywali.

To tak jak z czujkami ABS, wystarczy że jest podłączony, to wg komputera diagnostyka wypada prawidłowo, a że np jest mocno zabrudzony i "nie dowidzi" ząbków na pierścieniu to już nie wyjdzie, dopiero po jakimś czasie komputer wyłączy układ.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie.

Pompa paliwa jest podłączona tak jak np. pompka spryskiwaczy i dlatego żeby wiedzieć, że nie działa to trzeba zobaczyć :mrgreen: .

ec2Wze6.jpg