Skocz do zawartości

Alufelgi 17'' do BMW E90 - spaw na jednej z felg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zmieniając opony na letnie w niedawno kupionym aucie zauważyłem spaw na jednej z felg. Spaw ma średnicę ok. 2-3cm. i jest dość gruby. Nie jestem specjalistą od spawów, ale średnio to generalnie wygląda. Pytanie teraz czy taki spaw ma znaczny wpływ na bezpieczeństwo? krótko mówiąc, czy opłaca się zakładać te felgi a może sprzedać cały komplet na allegro i kupić po prostu nowe?

Felgi są oryginalne.

Opublikowano

Odradzam Ci zakladanie spawanych felg. Oryginalne felgi sa czesto uszkodzone od runflatow - dlatego pekaja i dlatego ludzie je spawaja. Pomijajc fakt, ze jezeli felga pekla juz w jednym miejscu to pewnie jest oslabiona takze w innych, spaw zmienia wlasciwosci aluminium i w przypadku takiej felgi istnieje bardzo duzo prawdopodobienstwo powstania pekniecia tuz obok.

Takze sugeruje Ci zakup innej felgi (felg), ale zwroc uwage, ze na rynku wtornym jest sporo egzemplarzy takich jak Twoja.

Opublikowano

No właśnie - na felgach założone są letnie runflaty Continentala. W jaki sposób mają one wpływ na trwałość takiej felgi?

Jeśli miałbym zmieniać te letnie opony a na pewno będę zmieniał, bo są na wykończeniu, odradzasz runflaty po kupnie nowych alu?

Dodam, że nie mam żadnego zestawu naprawczego ani koła zapasowego, jak to bywa w tych modelach. Pytanie co jeśli nie posiadając runflatów, przebiję oponę gdzieś w trasie. Będzie problem.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano
No właśnie - na felgach założone są letnie runflaty Continentala. W jaki sposób mają one wpływ na trwałość takiej felgi?

Nie wiem jak w przypadku opon Continentala, ale np. Bridgestone'y poprzez bardzo twarde scianki, przenosza potezna ilosc wibracji na ranty felg, co powoduje zmeczenie aluminium, z ktorego sa wykonane felgi. Pozniej wystarczy jedynie delikatne uderzenie i felga peka - zwykle na tylnym rancie.

Jeśli miałbym zmieniać te letnie opony a na pewno będę zmieniał, bo są na wykończeniu, odradzasz runflaty po kupnie nowych alu?

Tak.

Dodam, że nie mam żadnego zestawu naprawczego ani koła zapasowego, jak to bywa w tych modelach. Pytanie co jeśli nie posiadając runflatów, przebiję oponę gdzieś w trasie. Będzie problem.

Dokup sobie poprostu zestaw naprawczy. Pomoze Ci w podobnych sytuacjach jak runflaty.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

No tak, zestaw niby pomoże ale po użyciu takiego zestawu na opinie, taka opona jest już do wyrzucenia. Czy się mylę? nigdy z tego nie korzystałem.

Pozdr.

Opublikowano

No tak, zestaw niby pomoże ale po użyciu takiego zestawu na opinie, taka opona jest już do wyrzucenia. Czy się mylę? nigdy z tego nie korzystałem.

Nie, ale trzeba ja wyczyscic, co oczywiscie nie kazdemu wulkanizatorowi bedzie sie podobalo.