Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,powtarzam temat z działu modyfikacje (brak odzewu) .Mam możliwość modyfikacji w X3 (2,0 TWIN TURBO) RACE CHIP,czy ktoś korzystał/korzysta z rozwiązań tej firmy ?

Wykresy z hamowni są imponujące ,ale...

Opublikowano
pewnie coś w tym jest ,ale tu (Stany) silniki nie są wyżyłowane (najlepsze paliwo ma 93 octany) więc nie wiem ,czy nie spróbować...
Opublikowano
bardziej interesuje mnie czy to coś da ?
  • Moderatorzy
Opublikowano

Każdy CHIP coś daje - ten kto sprzedaje powinien Ci powiedzieć CO, generalnie CHIPy "oszukują komputer odnośnie bieżących warunków przez on się bardzie stara i "żyłuje" silnik - co jak powszechnie wiadomo dobrze nie służy.

Zwykle Chipy dają więszką moc i moment obrotowy...

P.S. Każdy producent robiąc dany silnik wie jakie są jego możliwości i tak dostosowuje program komputera sterujące tak by np. silnik przejechał >100tys. km - jak wybierzesz ostrzejszą eksploatację przez chip to silnik pojedzie dużo mniej...

Opublikowano

Jest tak samo bezpieczny/niebezpieczny, jak program rozgarniętego i doświadczonego tunera w Polsce, tylko kosztuje 2x więcej :twisted:

Co do komentarzy, które się tu pojawiają - w większości samochód zabija po sofcie nie sama jego ingerencja, a nieumiejętne obchodzenie się z samochodem :| Kilka procent stanowi jedynie ukryta wada materiałowa, czy konstrukcyjna :wink:

Softu robionego u doświadczonego tunera nie ma się co obawiać - na pewno gnoju z auta nie zrobi.

Opublikowano

dzięki za uwagi ,też myślę że porządny soft nie wyrządzi szkody ,a chcę zobaczyć te 300 KM i 420 Nm :D

Krótszego przebiegu silnika się nie obawiam ,bo od sierpnia mam raptem 2000 mil... wiec pewnie sprzedam go za jakieś 2 latajeszcze na gwarancji (50 000)

• Moderatorzy
Opublikowano

Hartge daje gwarancję na 100 tys. km - a domorośli tunerzy od chipów czy softu nie... Twoja sprawa czy chcesz się bawić w to czynie.

To że Hartge każe sobie płacić tzn. że nie tylko chce wypchać sobie kieszeń, ale że poświęcił trochę czasu by sprawdzić jak sie dany silnik / samochód zachowuje po takim zabiegu. Sofcik zrobi Ci byle lamer ze smykałką to netu i wiedzą jak się dostać do programu kompa...

Opublikowano
Masz rację ,Hartge to uznana firma ,ale ... nie ma rozwiązania dla mojego silnika ,Race chip to też Niemcy i nie mają okazyjnych cen.
Opublikowano
Chyba zobaczę jak to działa ,mają certyfikat niemieckiego TUV ,więc nie powinno być niespodzianek...
Opublikowano
na forach piszą o nich ok ,wolałbym Hartge ,ale oni praktycznie nie istnieją w Stanach ,jest schnitzer - brak rozwiązań dla mojego silnika ,za dużo do wyboru nie ma...
Opublikowano
Tylko dodam na marginesie, że jeśli masz gwarancję na auto (fabryczną), to w momencie zmiany softu w Hartge, czy AC Schnitzer żegnasz się z nią :wink:
Opublikowano
na forach piszą o nich ok ,wolałbym Hartge ,ale oni praktycznie nie istnieją w Stanach ,jest schnitzer - brak rozwiązań dla mojego silnika ,za dużo do wyboru nie ma...

Poszukaj dobrze. Jakis czas temu znalazlem wlasnie Box-a od Harthge w US i nawet myslalem sciagnac go... nie moge teraz znalezc linku ale juz bylo o tym

Wychodzil jak kojarze ponizej 1000$ wiec kolo 2x taniej niz w Europie.

Opublikowano
Znalazłem Partnera Hartge w Bostonie ,nie mają chipa do mojego silnika ,ale mają ściągnąć. Ceny dużo lepsze niż w Niemczech ,co do gwarancji to nie widzę różnicy ,czy da ją Bmw ,czy Hartge... Jest ryzyko - jest zabawa :D
  • Moderatorzy
Opublikowano

Każda modyfikacja poza BMW wiąże się anulowaniem gwarancji (tu: na silnik) i dlatego Hartge czy AC Schnitzer dają ją od siebie... przejmując odpowiedzialność za producenta.

Jak ten partner nie da Ci gwarancji (a pewnie nie da - skądś się musiała ta niższa cena wziąć) to jak się coś zepsuje to będziesz płacił z własnej kieszenie...

Opublikowano
a ceny s Stanach zawsze były (i mam nadzieję będą inne) :D
Opublikowano
no niestetety na razie mają tylko do 35i :(