Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jakiś czas temu zakładałem temat co do splania, ale temat został już zamknięty podepnę linka pod ten temat aby można było rozkminić o co chodziło:

http://moto.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=68&t=207161

Obecnie stanąłem na tym że już zrobiłem te tysiąc km dwa razy i byłem na dwóch regulacjach, i spalanie wygląda następująco:

Trasa równo 10L /100 LPG Jazda spokojna przeciętna prędkość 90/100 km

Miasto 14,5 L/100 LPG Spokojna jazda.

Naprawdę mnie to niepokoi jest to zdecydowanie za dużo ,gdzie mam szukać przyczyny ? czy to jest normalne ? ile palą wam wasze takie same silniki ? myślałem że sekwencja to oszczędność , brata golf 90KM , 1800 Pojemność pali tylko 9L/100 LPG na mieście i to przy ostrym butowaniu i jest na monowtrysku , oraz jednopunktowym wtrysku gazu.Może to sonda , bo czytałem na forum o niej? ale podobno przy sekwencji parametry z sony nie są brane pod uwagę , sam już nie wiem.

Opublikowano

Jaka instalacja? Zrób fotki wtrysków i reduktora. Przyczyn może być wiele - od badziewnych podzespołów, przez niewłaściwy montaż po nieumiejętne wystrojenie. Wszystkie są możliwe, biorąc pod uwagę, że 95% polskich gazowników to partacze.

Dodatkowo, wina może leżeć po stronie samochodu - ile pali benzyny? Kiedy mierzyłeś spalanie benzyny?

Opublikowano

Reduktor: Shark

Wielozawór: Tomasetto

Przełącznik centralka: STAG4

Układ elektroniczny: STAG4

Wtryskiwacz gazu: BRC

Paliwa mi żre 16/100.Nawet tankując na rozpałkę do LPG 10L benzyny to bardzo szybko mi schodzi.

Opublikowano
Spalanie podczas jazdy na zimnym silniku potrafi być niesamowicie wysokie. Sprawdź spalanie podczas normalnej eksploatacji, zalej pod korek benzyny i zobacz ile przejedziesz. Jeśli rzeczywiście spala 16 litrów benzyny to coś jest bardzo nie tak i musisz najpierw naprawić samochód zanim zabierzesz się za instalację LPG.
Opublikowano
A powiedz mi jeszcze bo czytałem na forum że ekonomizer jak się wciśnie w podłogę gaz to wtedy wskazuje duże spalanie np 20, u mnie przy ciut mocniejszym wciśnięciu i jeździe pokazuje bardzo wysokie spalanie,20-30 /100 czego to wina ?
Opublikowano
Tego, że wtedy 95% energii jest "marnowane" na rozpędzenie pojazdu, a tylko 5% na pokonanie oporów ruchu. Zatem 20 razy większe spalanie nie dziwi. Moja bez problemu przekracza 100l/100km jak mocniej depnę. Prawdziwe spalanie masz wtedy kiedy wskazówka prędkościomierza stoi całkowicie nieruchomo. Jak masz tempomat to włącz i wtedy wskazówka ekonomizera będzie oscylowała wokół rzeczywistego spalania.
Opublikowano

ja tak że np. przyśpieszając na gazie ekonoizer pokazuje 28-29, przełączam na bene pokazuje 20 heh :D

wiec dziwna sprawa czyzby on odcytywal czas wtrysku gazu? bo zauwazylem ze tak do 20 to pokazuje idealnie czas wtrysku beny

gazu ch;la w miescie 14, beny nie wiem

mowa o e36 m40 1.8 oczywiscie

Opublikowano

a gdzie vanos w m40 :shock:

sekwe sam sobie zakładałem i sam regulowałem, czasy wtrysku typu 30 to nie było nic dziwnego :D no ale zajebisty reduktor PALACAR przy byle dodaniu gazu robił cisnienie z 1.4 na 0.5 :lol: :lol: a niby do 150 koni

założyłem AC R01 i kurde przez 500 km było LUX, mało palił, szedł jak na benie, vmax i można było na gazie nawet jechac :D (mimo valtekow 3 ohm)

a teraz znowu cos sie spieprzyło i po ekonomizerze widze ze czasy wtrysku są długie, i czuć lekkiego mułka w porównaniu z beną ;/ kurde czyli spadki ciśnienia, nowy red. padł ? :mad2: :mad2:

nie mam dostępu do kompa narazie eh

btw mam staga 300 wiec zadne bajery typu korekcje po temperaturze, ciśnieniu, nie wchodzą w gre :( :(

Opublikowano
Rzeczywiście, na początku wspomniałeś że chodzi o M40B18, a nie 728. Co nie zmienia faktu, że jeśli wskazanie ekonomizera na LPG i na Pb znacznie się różni, świadczy to o niewłaściwym wystrojeniu instalacji gazowej. W twoim przypadku pewnie rozjechały się Valteki i mapy wtrysku które porobiłeś już są dla nich "nieaktualne". Z tym że nawet jeśli ustawisz na nowo mapki to i tak już każdy wtryskiwacz leje inaczej, więc na jednym cylindrze będzie bogato a na innym ubogo w danym momencie. Zanim zaczniesz cokolwiek ustawiać, wymień wtryskiwacze na REG FAST, a jeśli już chcesz Valteki to tylko typ 34.
Opublikowano
wtryski sa nowe wiec narazie szkoda troche kaski, jak bede mial interdejs to zobacze o co kaman, hak wtryaki bede zmienial to mysle o baracudach :D
Opublikowano
hehe wiem ze valteki to badziewie najwieksze ale kupilem je jak jeszcze nie ogarnialem za bardzo tematu :mad2: :mad2: kupie barakudy ale i tak narazie musze na tym jezdzic... :mad2: