Skocz do zawartości

E39 530D PO REMONCIE SILNIKA NIE ODPALA PROBLEM Z PALIWEM?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM.

mam problem z moją e39. po remoncie silnika i wymianie pompy wysokiego ciśnienia samochód nie chce odpalić. nie idzie paliwo do listwy wtryskowej.pompa podprogowa "niby" bije paliwo. proszę o pomoc

Opublikowano
podprogowa i ta w zbiorniku działają. ale paliwo dochodzi tylko do pompy wysokiego ciśnienia i dalej nic. może podprogowa dawać zbyt małe ciśnienie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, ale to objawia się pogorszonymi osiągami, na odpalenie nie powinno mieć wpływu.

Jeśli paliwo do pompy CR dochodzi, to najlepiej odpowietrzyć listwę CR, popuszczasz rurki doprowadzające paliwo do wtryskiwaczy (przy wtryskiwaczach), kręcisz silnikiem, między czasie powietrze powinno zniknąć, potem je dokręcasz, i próbujesz odpalić.

Czasem za pierwszym razem może się nie udać, więc konieczne może być powtórzenie zabiegu.

Opublikowano
ok. to wiem. tylko w tym jest problem że paliwo nie wychodzi z pompy cr. odkręciłem przewód paliwowy który wychodzi z pompy cr na listwe i podczas kręcenia paliwo idzie pod znikomym ciśnieniem. prawie wcale
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Sprawdź zegarem jakie jest ciśnienie wychodzące z pompy wstępnego ciśnienia. Pompki mogą działać ale jak?

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Nie wiem czy w 530 d jest zaworek elektromagnetyczny, zamykajacy dopływ paliwa w pompie, bo ja też kiedys miałem problem z tym zaworkiem, ale 525 tds.

Być może nie otwiera, albo nie dochodzi napięcie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
M57 nie ma takiego zaworka, takie coś montowane jest w starszych układach wtryskowych, nie CR.
Opublikowano
sprawdziłem ciśnienie. pompka przy sprawdzeniu przed filtrem bije niecałe 4 natomiast po wpięciu czujnika w układ za filtrem jest 2.. według mnie chyba jest uszkodzona pompa cr?
Opublikowano
zanim wymontujesz pompę CR sprawdź przez kompa jakie ciśnienia podaje na listwę jak CR nie poda prawidłowego ciśnienia to można ją heh lać a i tak nie zapali , ale znam lepszy sposób weź waniliowego plaka i daj jej w dolot do filtra powietrza na plaku zapali potrzymaj ją tak przez chwile i przyczyna sama wyjdzie :)
Opublikowano
już jest nieźle. pompa cr była gdzieś przypchana(kupiłem używkę, nie wiadomo w jakich warunkach leżała).przedmuchałem ją kompresorem i jest ok. cisnienie na listwe daje, wszystko niby ok, a samochód dalej nie pali. na plaku chodzi. podejrzewam czujnik na listwie albo czujnik wałka rozrządu, ale muszę jechać jutro na kompa
Opublikowano
to jeśli na Plaku ci opala i później chodzi i wkręca się na obroty normalnie a jak zgasisz to palić nie chce to na bank pompa CR do regeneracji ale nie pisałeś że pompę kupiłeś od kogoś , jak miała syf w środku i nie miała zabezpieczonych otworów paliwowych to cały syf z niej poszedł do listwy i wtrysków i oby któryś ci nie padł a te auta są bardzo wrażliwe na brudne paliwo :)
Opublikowano
przedmuchałem ją i poźniej kręciłem na odpiętym przewodzie do listwy(wszystko szło do butelki heh) odpala i chodzi na plaku, jak przestaję pryskać gaśnie.
Opublikowano

to tylko komputer zostaje podłączyć posprawdzaj jeszcze kabelki w środku przy wtyczkach od czujnika położenia wałka rozrządu i wszystkie od CR często pękają w środku pod osłonkami gumowymi i niema przejścia

a przed remontem chodziła normalnie? co wymieniałeś?

Opublikowano
kupiłem to auto teoretycznie z uszkodzoną głowicą. więc nie wiem jak chodziło. co prawda okazało się że zatarła się pompa cr i zerwał się łańcuch. samochód był już rozebrany. jak się później okazało ktoś ukradł sobie trochę części. wtryski, przepływkę, egr czujnik wałka itd. kupiłem to wszystko i chce ją odpalić. okazało się że czujnik wałka który kupiłem jest od e60 525d i nie pasuje do mojej.więc jutro muszę go wymienić i będe dalej z nią walczył