Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukalem na forum ale nie znalazlem nic na temat czasu nagrzewania tego silnika. Mialem wczesniej 320d i silnik juz po przejechaniu 2 - 4 km mial 90C, tak przynajmniej pokazywal wskaznik temperatury. W E60 silnik nagrzewa sie dluzej, potrzebuje 8 -12 km. Cieple powietrze ogrzewania leci szybko bo juz po przejechaniu kilometra, ale kreski obrotomierza spadaja na trzy dopiero po tych 8 - 12 km. Temperatuty na zewnatrz w obu przypadkach byly takie same -8 do 1C. Zawsze myslalem ze to benzyna nagrzewa sie szybciej ale jak widac chyba sie mylilem, a moze pojemnosc ma znaczenie...? A jak szybko nagrzewaja sie wasze samochody z tym silnikiem?

Pozdrawiam
Opublikowano
Wejdź w ukryte menu i włącz sobie pokazywanie temperatury. Zobacz, czy dochodzi do 90C. Jeśli nie - należy zająć się termostatami.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Taki urok E60/61, pomaga montaż żaluzji w nerkach. Koszt 350,00 zł w ASO + montaż.

nr 3 na rysunku

http://bmwfans.info/parts/catalog/E60/Sedan/Europe/530d-M57N/LHD/N/2005/may/browse/vehicle_trim/air_duct/

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Zaluzje sa w tym samochodzie.

Czy nikt tutaj nie jezdzi 530i 231PS zeby mogl napisac czy jemu tez tak dlugo grzeje sie samochod?

Pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W mojej e60 przy -15 nagrzewanie trwa chwile. Nie jestem do konca pewien ale w e60 jest chyba elektryczny dogrzewacz i jak ustawisz temperature na max to wtedy dogrzewacz dziala. Moge sie mylic...
Opublikowano

Witam,

sprawdzalem jak zachowyje sie tem. i umnie to wyglada tak:

od pracy mam jakies 7km temp. 90 stopni osiagam po 2-3km (miasto ale bez przesadnych korkow), jezeli wlaczysz sobie nawiew to temp spada. Sa dwa obiegi, krotki i dlugi, termostat przelacza sie miedzy nimi. Ja zaobserowalem u siebie ze jak osiagne pewna temp dokladnie nie pamietam czy to 96 czy cos podobnego to przelacza sie na dlugi obieg (chlodnica) wtedy znow tem spada.

Opublikowano

Przy jakiej temp dokonywałeś pomiaru? Bo jak przy ujemnych to rewelacyjny wynik. Ja przy ok -5 muszę jechać ok 9km (w trasie) lub ok 4-5 w mieście by osiągnąć taki wynik.

Termostat 100% sprawny. Fakt, że to inne auto, ale silnik też R6 starszy ale to tak bardzo instotne nie jest

Opublikowano
moja szybko się nagrzewa około 4km - mam nowy termostat bo stary głupoty robił...

teraz mam zawsze 96 C - temp robocza M54

masz żaluzje ??

Kolega moj tez ma m54 zalozyl nowy termostat i przy temperaturze zewn. 5 stopni musi pokonac 15klm ze by bylo 96 stopni,ale niema zaluzji

• 2 tygodnie później...