Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ma pare pytan i potrzebuje waszej rady, kupiłem sobie Alu felgi bbs na lato do e 60 18" szerokosc 8j, i teraz mam mały dylemat jaka załozyc opone 225/45 czy 245/40, jakie sie lepiej sprawdza , i czy np na 245/40 duzo sie traci na komforcie i zarazem szybszym zuzywaniem zawieszenia , bo mam obawy ze na tych 245 /40 poleci szybko zawieszenie i bedzie duza strata na komforcie zrobi sie ja taczki na zelaznym kołku :):): Czekam na wasze opinie ,,,
Opublikowano

Zarówno na tych i na tych będziesz miał komfort taki sam bo wysokość opony będzie prawie taka sama mimo profilu 40 ale masz szerszą oponę. ...

Na szerszych będzie trochę wiecej palic...

Powinienes zalozyc takie jak masz na slupku na nalepce...

Na 8 cali felge 225 szerokość wystarczy i ladnie zakryje rant...

Mam u siebie z przodu takie...

Opublikowano
Mam taki komplet letni czyli 225/45R18 Dunlop Sport 01. Jeździ się dobrze, plusem jest napewno mniejszy opór toczenia - mniejsze spalanie. Takie koła były założone kiedy kupiłem samochód od znajomego. On powiedział, że fabrycznie auto wyjechało na 245/40R18 run flat ale z uwagi na to, że samochód ma M-sportowe zawieszenie (bardzo twarde) zmienił opony na zwykłe, właśnie o profilu 45. Opony mają teraz około 6mm ale pomimo tego chcę wrócić na lato do oryginalnego rozmiaru bo uważam, że fabryki nie powinno się poprawiać. Gdybym miał silnik 2.0d węższe opony napewno by zostały.