Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie znalazłem nigdzie takiego tematu, a mam parę pytań i dylematów natury moralnej ;)

Moim marzeniem zawsze było e39 z wnętrzem z jasną (beżową) skórą, ale niestety wszystkie oglądane były w kiepskim stanie. W końcu zakupiłem bardziej zdroworozsądkową wersję, czyli w bardzo dobrym stanie technicznym i wizualnym, ale z czarnym materiałowym wnętrzem. Ostatnio jednak przypadkowo trafiła mi się możliwość kupienia okazyjnie beżowych skórzanych foteli w niezłym stanie i hmm, nie wytrzymałem, fotele są moje. Tylko nie wiem co teraz dalej z nimi robić ;)

Czy ktoś z Was robił coś takiego, jak dołożenie jasnej skóry do czarnego wnętrza? Widziałem takie wersje, miały jasne fotele, ale ciemne plastiki na dole, ciemne przyciski, ciemne boczki z jasną tylko tą środkową częścią. Wygląda to fajnie i może bym tak zrobił, ale intryguje mnie jedno. Moja podsufitka i boczki są szare, czy to się nie będzie gryzło? W oryginalnych jasnych wnętrzach podsufitka i słupki były też beżowe? Przeraża mnie trochę przekładanie tych elementów, pomijając już nawet koszt. Tak samo jak nie wchodzi w grę wymiana całości wnętrza, czyli wykładziny podłogi, tunelu, dolnej części deski itd. Za dużo roboty jak dla mnie i za wysoki koszt.

Szukałem w forumowej galerii, ale nie widzę takich zdjęć. Macie może gdzieś przykłady dołożenia jasnej skóry do ciemnego wnętrza? Może ktoś z Was to robił i ma jakieś rady?

Myślę też poważnie, żeby zakupione beżowe fotele... sprzedać i kupić czarne, albo może ktoś się po prostu wymieni ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przy beżowej skórze były i beżowe boczki jak i podsufitka.

Szara raczej się nie gryzie strasznie..

Ogólnie bym zostawiał same fotele a z czasem może i kompletował reszte :D

Opublikowano
Chyba tak zrobię. Fotele już zamontowałem i jestem bardzo zadowolony z efektu. Szara podsufitka nie rzuca się w oczy i na razie zostanie, chyba że się trafi okazyjnie beżowa. Za to z boczkami coś muszę zrobić, bo są czarne materiałowe. Chyba kupię całe jasne i przełożę do moich samą skórę, inaczej nie będzie pasować. Bo raczej ciężko dostać taką wersję gotową.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zainteresowania tematem nie ma, ale napiszę dla potomnych ;) Może ktoś będzie szukał.

Fotele zamontowane i zamarzyły mi się do tego boczki z czarnymi plastikami i beżową skórą. Chciałem najpierw obszyć, ale trafiły się całe beżowe za śmieszne pieniądze, na razie tylko tył, no i wziąłem. Miałem dwie koncepcje - albo przełożenie tylko górnego pasa z moich, tego pod szybą, żeby był czarny, a reszta cała jasna, albo przełożenie samej skóry. Gdyby ktoś chciał rozczłonkować te boczki, to informuję: zrobione są z jednego kawałka jakiejś dykty czy czegoś i na to naklejane są elementy zewnętrzne, czyli ten górny pas, skóra/materiał i wszystko dookoła. Uchwyt jest na dwóch wkrętach i kilku zgrzewach, które można rozwiercić i potem przykręcić na wkręt. Odrywanie elementów poszycia jest masakrycznie trudne, skleili to jakimś cholernie mocnym klejem. Zrezygnowałem z odklejania górnego pasa, chociaż jest to zapewne możliwe, ale obawiam się o możliwość zniszczenia tego spodu na którym trzyma się całość. Oderwałem za to skórę razem z gąbką i sztywną warstwą wzmacniającą, wymiana tego elementu nie jest jakaś skomplikowana. Tylko będę musiał znaleźć klej, który przytrzyma to równie dobrze jak oryginał.

Zajmie mi to pewnie jeszcze parę miesięcy, ale powstanie niezły "individual" ;) Efekt, jaki chcę osiągnąć:

http://imageshack.us/f/260/20091002bikepics1794408.jpg/

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
jestem ciekaw ja by wygladało odwrotnie bezowe wnetrze całe bo takie teraz mam a fotele i kanapa tylna czarna nigdzie nie moge zdjecia takiej konfiguracji znalesc
  • 1 rok później...
Opublikowano

drogi kolego, bardzo proszę o zdjęcia Twojego wnętrza.

Mój przypadek jest identycznie analogiczny ( :P ) do Twojego i chciałbym zobaczyć jak się to prezentuje.

Z góry dzięki za szybką odpowiedź bo już szukam wnętrza ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli to było do mnie - nie wchodziłem ostatnio na forum, stąd późna odpowiedź.

Mogę potem wrzucić jakieś zdjęcie, ale... wstyd się przyznać, zostało to tak, jak było. Tzn. mam beżowe fotele, a reszta wnętrza czarna, łącznie z czarnymi materiałowymi boczkami. Wygląda to mocno średnio, ale nie miałem czasu ani pieniędzy, żeby się zająć tą sprawą.

Opublikowano
beżowej bym nie zaryzykował, ale zaryzykowałem z szarą. Boczki też chce zostawić czarne materiałowe. Stąd moja ciekawość jak wygląda to na żywym organiźmie.
Opublikowano

http://iv.pl/images/19046236272897606506.jpg

Tak to u mnie wygląda.

Niestety nie trafiłem nigdzie na czarne boczki z jasną skórą, chyba że koszmarnie drogie. A to by było idealne rozwiązanie dla mnie.

Do szarej skóry to byś bez problemu trafił opcję, którą ja chciałem - boczki z czarną górną listwą i reszta szara. Wtedy wystarczy za grosze dokupić szarą dolną część deski (schowek koło kierowcy, pas pod listwą i schowek pasażera) i masz piękną dwukolorową deskę, jak fabrycznie. Sam bym tak zrobił, ale boczki z czarną górą i beżową resztą są nie do dostania.

Opublikowano

mnie się podoba Twój wariant, przy listwie aluminiowej te jasne fotele aż tak się nie gryzą z pozostałą czernią. U mnie decyzja zapadła i będzie szara skóra (fotele już mam, teraz czekam na kanapę, ale znaleźć dzieloną skórę to też jakby awykonalne ...)

Póki co boczki zostawiam, jestem ciekaw jak to się skomponuje. Fotele w mpakiecie, będę całe malowane od nowa.

Opublikowano

I ile takie malowanie będzie kosztować?

Ja się tak nastawiam, że jak zrobię kilka innych rzeczy teraz, to na wiosnę zaatakuję przednie stołki z E38 z łamanym oparciem i też właśnie myślę, żeby nie szukać idealnych, tylko dać do malowania. Dlatego ciekawi mnie koszt, patrzyłeś na to?