Skocz do zawartości

325i szarpanie przy hamowaniu silnikiem-rozwiązanie problemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W koncu udalo mi sie rozwiazac problem szarpania, chwilowych przestojow w przyspieszaniu, wariowaniu obrotow... przyczyna byly...uszczelki pod kolektorem ssacym (dopiero co skonczylem robote z kumplem), po rozebraniu byly czarne, trche popekane, ale szczerze mowiac myslalem ze ta robota nic nie da, wymienilem 6 sztuk i pojechalem sie przejechac :P moje 325i nigdy tak nie chodzilo, ciagnie od samego dolu, zrywa przyczepnosc na 3 biegu, zachwouje sie jakby dostala dodatkowe 20 koni :lol:

Sprawdzcie swoje uszczelki, moja Beta ma tylko 157 tys ale usczelki z 1993 roku moga byc juz twarde.

pozdrawiam!

Edytowane przez witek540
Opublikowano
Witam! mam nastepujacy problem: jak silnik jest zimny, przy dojezdzaniu do skrzyzowania hamujac silnikiem czuje takie lekkie szarpniecia, dzieje sie to raczej ponizej 3 tys.obr., jak jest juz cieply to nadal to wystepuje ale nie jest tak bardzo odczuwalne, dodam, ze jak rozpedze sie np. na 2 do 80 km/h i odejme gaz to slychac syczenie powietrza (nie wiem czy bylo to wczesniej), na kompie sprawdzalem nie ma zadnych bledow. Generalnie szarpie jak odejme gaz, moze mial ktos taki problem :?:

u mnie tez występuje cos podobego, ale co to jest za cholerstwo to nie wiem...

BMW 318i E30
Opublikowano
dodam ze jeszcze raz na jakis czas obroty zawiesza sie na 1000 obr/min. i po dodaniu gazu wszystko wraca do normy , moze to uszczelka pod kolektorem ssacym? wymienial ktos :?:
Opublikowano

Witam!

Też mam taki problem, gdy zdejmuje noge z gazu i auto hamuje na biegu to gdy obroty schodzą poniżej 2000obr. to szarpie, to samo się dzieje gdy delikatnie przyśpieszam to szarpanie występuje tak jakoś od 1800, 1900 do 2000obr. Nie sprawdzałem na jedynce ale najbardziej czuć na 2-im biegu, mniej na 3-im i najmniej na 4-ym. Dodam że jak szybko się rozpędzam to nie jest to odczuwalne. Zaczęło się tak dziać kilka dni tem i wraz z tym objawem pojawiły się falujące obroty na biegu jałowym. Nieraz ale rzadko dzieje się tak jak pisał witek540 - obroty zawieszają się na 1000obr, a nieraz nawet na 2000or. i ustaje to po dodaniu gazu.

Miał ktoś taki problem i uporał się z nim? Jeśli tak to napiszcie co było tego powodem. A ten silnik krokowy o którym pisał JELITO to za co jest odpowiedzialny, za zawieszanie się obrotów czy szarpanie i gdzie go znajdę w swoim aucie?

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano

Powinien załatwić bo objawy które opisujesz pasują książkowo do zacinającego się silniczka krokowego,

a jeszcze powiedz czy jak się rozpędzisz np.do 100 i wrzucisz na luz to faluja albo gaśnie???

włóż go na noc do benzyny ekstrakcyjnej,rano osusz i popsikaj np.WD 40,

MI 2 razy pomogło!

Opublikowano

Przed chwilą wracałem od mojej lepszej połowy :) i sprawdziłem, przy stówie wrzuciłem luz i objawy takie same jak gdy stoje na światłach - obroty falują.

Jutro rano jadę do blacharza zrobić błotnik, jak odbiore już autko to wymontuje ten silniczek i zrobie tak jak radzisz. Dzięki za pomoc, po zabiegu napisze co i jak :)

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W koncu udalo mi sie rozwiazac problem szarpania, chwilowych przestojow w przyspieszaniu, wariowaniu obrotow... przyczyna byly...uszczelki pod kolektorem ssacym (dopiero co skonczylem robote z kumplem), po rozebraniu byly czarne, trche popekane, ale szczerze mowiac myslalem ze ta robota nic nie da, wymienilem 6 sztuk i pojechalem sie przejechac moje 325i nigdy tak nie chodzilo, ciagnie od samego dolu, zrywa przyczepnosc na 3 biegu, zachwouje sie jakby dostala dodatkowe 20 koni

Sprawdzcie swoje uszczelki, moja Beta ma tylko 157 tys ale usczelki z 1993 roku moga byc juz twarde.