Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuje porady związanej z następującym problemem.

Jakiś rok temu auto wyświetliło mi zółta kłódkę i nie chciało odpalić.

Rygiel absolutnie nie reagował (nie słychać było żadnych prób odryglowania), kierownica byłą zablokowana, auto nie odpalało.

Po naciśnięciu start nie włączał się zapłon tylko wyskakiwała żółta kłódka i dzwonił gong.

Przy okazji przestał działać komfortowy dostęp.

Klapę dało się otworzyć bez naciskania przycisków ale drzwi już nie.

Podładowałem akumulator i problem ustąpił.

Na szybko wymieniłem akumulator na większy 80AH nowy Bosch (W ASO został zakodowany jako nowy i jako 80 ah ponieważ poprzedni miał 70ah).

Problem po roku dzisiaj powrócił.

Kolejny raz podładowałem akumulator i problem zniknął.

Moje pytanie to co dalej ???

Auto stało przez ponad 2 tygodnie podczas wakacji więc wydaje mi się że jeśli coś rozładowywało by akumulator to po 2 tygodniach by nie ruszyło.

Teraz auto stało dwa dni. Ponadto dzień wcześniej w największe mrozy odpalało bez problemu a teraz gdy jest 2 stopnie problem powrócił.

Jak sprawdzić upływy na postoju w tak skomplikowanym aucie ??? Jest do tego jakaś procedura która sprawdza które moduły się nie usypiają/budzą ???

Auto było kodowane w ASO jakieś 1,5 roku temu pozmieniało mi się menu itp.

Czy po tym zabiegu jest jeszcze sens zmiany oprogramowania blokady jak sugerują niektórzy na forum ??? Nigdy nie wyświetliło mi czerwonej kłódki.

Proszę o pomoc bo mimo że podładowanie akumulatora rozwiązuje problem chciałbym się go pozbyć permanentnie.

Pozdrawiam

Szymon

Opublikowano
Sprawdź klemę minusową IBS, walnięta klema (przewód minusowy) powoduje nie usypianie modułów, co wiąże się z rozładowywaniem akumulatora.