Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem jak w temacie czyli tapicerka szyberdachu utknęła mi pod podsufitką i nie wiem jak ją z tamtąd wydobyć. Auto kupiłem w takim stanie. Nie chciałbym uszkodzić ani tapicerki ani podsufitki bo jest to czarna wersja i na portalu aukcyjnym znalazłem czarną tapicerkę szyberdachu jedynie do jedynie do coupe. Jak to później przyczepić do szyberdachu?
Opublikowano
Jeżeli chodzi o tą ruchomą, to o ile dobrze pamiętam,musisz lekko schować szyberdach(aby on "przysiadł" strone tyłu,na wyczucie to robiłem)i ręką lub czymś chwycić tapicerkę i wyciągnąć.
X2 M35i
Opublikowano

chodzi o to, że oderwała się sama szmata, tak?

Ściągnij wewnętrzną uszczelkę szyberdachu. Tam jest tyle miejsca, że na pewno dasz radę czymś ją chwycić i wyrwać.

Opublikowano
Mróz puścił i spróbowałem zgodnie ze wskazówkami niestety nie udało się. Udało mi się dosięgnąć jakiejś poprzecznej listwy z uszczelką o szerokości około 10cm. Za nią parę centymetrów dalej mam wrażenie że coś jest i może to być ta nieszczęsna tapicerka. Zauważyłem też że szyberdach chowa się tylko w 1/3 a chyba powinien cały? Wygląda jakby coś go blokowało, może to ta tapicerka jednak tam jest bo już zwątpiłem czy ona wogóle jest w aucie (kupiłem w takim stanie jak jest obecnie) :( . Czy jest szansa zrobić to bez demontowania podsufitki? Bo nie uśmiecha mi się ten pomysł... Może ktoś z was jest z Wrocławia i byłby skłonny pomóc, oczywiście nie za darmo :)
Opublikowano

Szansa może i jest ,ale biorąc pod uwagę że nie wiesz czy owa tapicerka wogóle jest...?? To bez zdejmowania go nie wiem.

Jakbyś był w okolicach Gorzowa to moglibyśmy to ogarnąć, ostatnio zrzucałem swój szyberdach, jest trochę zabawy(cza podsufitówkę zdejmować,plastików trochę popęka itp.) no i leży u mnie szyber w razie "W-uuu" praktycznie cały na części.

X2 M35i
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Miałem wreszcie trochę czasu który mogłem poświęcić autu. Udało mi się stwierdzić że tapicerka faktycznie znajduje się pod podsufitką (na szczęście) i nie muszę szukać pasującego koloru :) Na tym dobre rzeczy się kończą. Tapicerka ani drgnie :( Nie wiem też czy nie jest to połamane bo zaraz na początku jak włożę łapę pod podsufitkę jest mniej więcej dziesięciocentymetrowa listwa z uszczelką która też nie wygląda jakby miała się ruszyć... Chciałbym to zrobić przed latem. Doprecyzuję pytanie: Czy wspomniana listwa z uszczelką to element tapicerki szyberdachu czy stały element podsufitki? Wiem że może mój opis nie brzmieć zbyt jasno, ale opisuje to jak tylko dokładnie mogę.