Skocz do zawartości

e46 320d+ 04' Lepiej jedzie na zimnym silniku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już kolejny raz z rzędu mam takie odczucie, być może subiektywne, że gdy wskazówka temperatury jest około 2- 3 mm od właściwej pozycji na zegarze, czyli 2- 3 mm od równego 'pół' to samochód lepiej się zbiera. Akurat w 95% przypadków tą samą drogą z pracy wracam, czy to lato czy zima i widzę że niedogrzana o w/w mm od połowy lepiej "idzie" niż np po godzinnym jeżdżeniu po mieście czy trasie. Jak zimny to wiadomo 2 - 2,5 tyś obr max ale czasem jak brakuje 2-3 mm do połowy to do 3 tyś wkręcę jak ktoś kozaczy w korku i wtedy fury nie poznaje. A jak już dobrze ją rozgrzeje, to idzie też ale inaczej, standardowo jak zawsze, przewidywalnie, bez zaskoczenia.

Pewnie mi się wydaje, ale uznałem że nie zaszkodzi zapytać na forum, czy któryś z kolegów użytkowników ma podobne wrażenie, wrażenia jak ja.

Dodam też, że wiem że samo to że jest zima może powodować żwawszą prace klekota z turbiną, ale to pomijam akurat.

Opublikowano
Wyższa dawka paliwa i inny kat początku wtrysku ....

czyli co, to normalne ? i rozumiem że właściwa dawka i kąt jest wtedy jak jedzie normalnie i jest rozgrzana tak ?

Opublikowano
Też mam takie odcucie że auto jak ma tak 40-pare stopni lepiej reaguje na gaz niż jak ma 86 :cool2:

ja nie miałem na myśli centymetr od połowy, ale 2- 3 mm ... ale przynajmniej możliwe że nie mam zwidów co do lepszego przyśpieszania :)

Opublikowano
to logiczne zachowanie silnika , zwiększona dawka ma za zadanie szybciej nagrzeć silnik do temp . roboczej ... dlatego przy padniętym termostacie auto więcej pali ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
to logiczne zachowanie silnika , zwiększona dawka ma za zadanie szybciej nagrzeć silnik do temp . roboczej ... dlatego przy padniętym termostacie auto więcej pali ...

aha, thx