Skocz do zawartości

[E46] 320d - aktywna elektryka przy wyłączonym aucie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie,

Problem:

- rozładowywanie się akumulatora przy wyłączonym aucie.

- brak rozruchu zimnego motoru.

Próby rozwiązania problemu:

- całonocne ładowanie nowego AQ (2,5 roku temu kupiony) ---> poprawa na jeden dzień. Drugi dzień "choinka" na wskaźnikach - czyli, brak poprawy.

- podmiana AQ (ori 320d 136KM) ---> j/w.

- serwis "nowego" akumulatora (wymiana elektrolitu, ładowanie).

- korekta dawki rozruchowej.

- naprawa alternatora (wymiana sczotek itd).

- naprawa rozrusznika (wymiana szczotek, nowy bendix itd).

- wymienione świece żarowe OEM BERU 4szt.

Diagnoza komputerowa:

- brak błędów w rejestrze.

- wszystkie parametry w normach.

- Prąd w spoczynku: 12,3V, rozruch: 9,5V, praca: 13,9-14,1V.

- PRZY WYŁĄCZONYM SILNIKU: zakładka IHKA daje możliwość podglądu statusu aktywacji urządzeń elektrycznych bez podawania zasilania pokładowego obciążającego akumulator i tutaj ciekawostka!!! Kluczyk tylko w stacyjce na pozycji "radio". Status zaworu wody ON i podgrzewanie tylnej szyby ON, podgrzewacz wody (WEBASTO) OFF - nieaktywny przy ustawieniu 16'C. Aktywuje się przy 16,5'C - czyli status ON. WSZYSTKO PRZY WYŁĄCZONYM PANELU CLIMATRONIKA!!! :evil:

Pytania:

Czy u Was jest tak samo, że przy braku podania zasilania pokładowego - pozycja "radio" też są aktywne: zawór wody i ogrzewanie tylnej szyby??

Czy możliwe, że ZŁODZIEJAMI prądu będą w/w urządzenia, a głównym sprawcą całego zamieszania będzie "jeż" IHKA??

Pozdrawiam,

Łukasz

EDIT:

Właśnie byłem odpalić auto, które ładowało się ok 2,5 godziny. Oczywiście rozruch z dotyku. Wniosek: COŚ KRADNIE W NOCY PRĄD! Pytanie który to moduł. Proszę tych, którzy mają INPA aby sprawdzili w wolnym czasie moduł IHKA. Chodzi o funkcję STATUS czy są aktywne: zawór wody i grzanie tylnej szyby.

Opublikowano
Proponuje odpiąć jeża dla pewności... na 99% w tym przypadku to jeż jest złodziejem prądu ;) ew. wystarczy wypiąć bezpiecznik. Miałem to u siebie i dopóki nie kupiłem nowego jeża na noc wyciągałem bezpiecznik i wszystko grało :) a do jazdy aby dmuchawa działała oczywiście bezpiecznik wkładałem z powrotem.
Opublikowano

Też czytałem, że to jeż może być, dopiero co ludź jakiś miał podobny problem.

Musisz go naprawić Luk.

Btw. na zgaszonym silniku i kluczyku w pozycji zero w polifcie nie da się odpalić dmuchawy np. Radio się da.

Podgrzewacz wody będzie się zawsze aktywował bo on nie jest jako webasto, on dogrzewa wodę idącą w blok auta, żeby szybciej silnik rozgrzać.

Jak masz w pozycji 1 kluczyk (nie zapłon) to normalne, że Ci wszystko działa imo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Yoshi, zrób jeszcze jedną rzecz, przed zgaszeniem silnika wyłącz panel klimatronika zmniejszając siłę nawiewu, tak żeby cały zgasł. Następnie wyłącz silnik i idź do domu, wypij piwko i do wyra. Rano odpalaj, jak odpalisz bez problemu, to padł Ci podgrzewacz płynu, częsta usterka, łatwo naprawić (przynajmniej przedliftową), robi się zimny lut, Roger z Nysy zrobił opis ze zdjęciami "co i jak".

Jak to nie pomoże, to jak chłopaki piszą, legendarny JEŻ...

Ja u siebie mam właśnie problem z tym podgrzewaczem, jak zostawię autko na dwa dni i zapomnę wyłączyć nawiewu, to zostają mi tylko kable i inne autko, jak wyłączę nawiew, to odpala bez problemu, ale mam wersje poliftową i tu już ciężej z naprawą.....podobno, a po drugie.. lenistwo :wink:

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Witam Łukasz, sprawdzilem dzisiaj inpą i jest tak samo jak u Ciebie tylko jeszcze jest aktywna pompa wody od webasta ale climatronik na 32stopnie i oczywiscie kluczyk na zero :)