Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , zmieniłem zegarek analogowy na obc 7 , tylko że ciągle pokazuję mi -37 C , 2 kable od czujnika podłączyłem pod pin nr 12 , oraz pod pin 17 czyli mase , próbowałem odwrotnie podłączyć kable z czujnika ale nadal pokazuje -37 C . schemat na którym to robiłem wygląda następująco :

PINY:

12 - czujnik temperatury(1 kabel, drugi podłączamy do masy czyli pin nr 17)

13 - tutaj podłączamy zasilanie od stacyjki, żeby komputer mógł włączać sie po przekręceniu kluczyka w pozycję I)

15 - jest to zasilanie(prawdopodobnie pamięć kompa) podłączyłem pod kabel + od zegarka analogowego

16 - podświetlenie przycisków kompa(również kabel od zegarka - szaro-czerwony o ile dobrze pamiętam)

17 - kabel minusowy, czyli masa(również wykorzystałem masę od podłączenia zegarka) DO TEGO KABLA PODŁĄCZAMY RÓWNIEŻ DRUGI Z KABLI CZUJNIKA TEMPERATURY!

18 - jest to główne zasilanie komputera(i tutaj dałem + który wcześniej był przy zegarku analogowym - czyli mamy 2 kable na 1 plusie pin nr 15 i 18 ).

na pewno będą odp że mam czujnik uszkodzony , więc od razu wyjaśniam , kupiłem cały zestaw od osoby u której to działało , bynajmniej mi tak zapewniał , więc nie chce robić jakiś scen dopóki nie sprawdzę tego czujnika czy jest sprawny , o ile jest taka możliwość , chyba że ktoś ma inne pomysły.

Opublikowano
Kolego jeśli tak wszystko podpiąłeś jw.to musi działać.Jeśli masz -37 to obc nie widzi czujnika czyli uszkodzony lub przerwa na kablach.Innej możliwości nie ma.Spróbuj odpiąć czujnik i połącz te dwa piny od wtyczki czujnika razem ze sobą-zmostkuj je i zobacz czy coś się zmieniło.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam:)

Mam pytanie:

Podlanczylem sobie małe OBC i wszystko działa lecz mam problem z TEMP. Raz pokazuje - a raz + 37.... :O

Wiec kupiłem NOWY czujnik (ale nie ORG. gość na allegro sprzedaje i ma mnóstwo pozytywnych komentarzy)

i po zamontowaniu temp. pokazywała dobrze co do otoczenia ale po chwili spadła w dol na -11 a gdzie przed sek pokazywało +5 :wstydnis:

i tak sie zastanawiam co może być nie tak :(

Było e36 318 z 92r. M-technic . Piekna maszyna i bez awaryjna z 340tys.km:D