Skocz do zawartości

530d - rozmiar opon zimowych na tyle, 245/45 czy 225/50/17 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, pytanie jak w temacie, na lato mam opony 225/50/17 na przodzie a z tylu 245/45/17 i teraz pytanie czy brać taki sam rozmiar czy może lepiej na zimę z tyłu założyć takie jak z przodu czyli 225/50. Felgi oryginalne wzór 138. Z góry dzięki za odpowiedź.
Opublikowano

da się jeździć, ale na zimę im węższa opona tym lepiej ;)

w sumie to nawet te letnie masz w dziwnym rozmiarze, felga 7,5" jest mocno za wąska dla opony 245, chyba że masz szersze felgi z tyłu ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Założyłem jednak tak jak było czyli na przód 225/50 a na tył 245/45. Myślę że będzie ok. Pzdr.

Styling 138 mają szerokość 7,5 cali i powinny być 225/50 R17, jeśli założyłeś 245 na tył to pewnie jest balon i może to źle wpłynąć na układ jezdny.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

a ja mam na zime 205-60-16 na oryginalnych alu, 2 nowe oponki michelin alpin i z indeksem 96h na przodzie i 2 co maja po 5mm na tyle, komfort jazdy super lecz nie trzyma sie tak pewnie jak na 245-45-17 lato runflat ale czego tu oczekiwac po takich balonach :D

a i przynajmniej auto wyzej stoji i nie tre spodem po lodzie i nie rezam sobie podwozia cos za cos...

Edytowane przez stritfajter
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
tez na zime bym radzil zalozyc 225/50 r17 na obie osie komfort lepszy a w zimie nie bedzie badzo telepac w koleinach ja jedze na 225/55r16 i sie prowadzi dobrze :D tu masz co do szerokosci na et 7.5 cala najlepsze 225 http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Szerokosc_opony__a_szerokosc_felgi_,3,32,15.html
Opublikowano
to w waszych E60 wchodzą 17 -nastki ? u mnie mniejsze niż 19 nie wejdą !...co jest ?E60 nie są takie same ? pozatym tylko alu oczywiście?
Opublikowano
to w waszych E60 wchodzą 17 -nastki ? u mnie mniejsze niż 19 nie wejdą !...co jest ?E60 nie są takie same ? pozatym tylko alu oczywiście?

Do 535d z oryginalnymi hamulcami spokojnie pasują 17".

Opublikowano
pytałem w aso i odpowiedzieli mi że tylko 19 stki i tylko alu;

A jakie konkretnie zadałeś im pytanie i które to było "aso"? Podaj 7 ostatnich znaków numeru VIN.