Skocz do zawartości

F10 jednostka 530D - charakterystyka, wady zalety etc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o opinie użytkowników w/w jednostki. Czy wystąpiły już pierwsze problemy? Jakie spalanie osiągacie średnio w mieście i poza? Jak zachowuje się w okresie zimowym, czy czas nagrzewania się jest bardzo długi ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Dla tych którzy mają już 530d - wg mnie, powinni być zadowoleni. Przejechałem w niecały rok ponad 40k km bez jakichkolwiek problemów. Średnie spalanie dla całego przebiegu 8,4l/100. Nie pamiętam dokładnie jak szybko nagrzewa się w zimie, ale jak przyjdzie mróz to sprawdzę:) Do plusów można oczywiście zaliczyć całkiem niezłe osiągi i przyjemny jak na diesla dźwięk. Trzeba się przyzwyczaić do tego, że subiektywne odczucie w samochodzie jest takie, że jedzie/przyspiesza wolniej niż w rzeczywistości (masa auta, wyciszenie itp).

Największą wadą jest to, że nie jest to 535d... nieduża różnica w cenie a duża w osiągach. Ale to uwaga dla kupujących, nie zastanawiajcie się i bierzcie 535d, a najlepiej benzynę:) Ja brałem to co było od ręki więc jest 530xd.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

porownujac 530d a 535d to az takiej bardzo duzej roznicy nie ma w osiagach -sa ale przepasci nie ma biorac pod uwage cene to oczywiscie tylko 535d a ostatnio usmialem sie jak facet powiedzial mi iz nie oplaca sie kupowac 535d bo sa 2 awaryjne turbiny i lepiej miec jedna niz dwie bo jedna tak sie nie psuje :8)

530d jest to fajne autko tylko cena powina byc o min.5% mniejsza

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cześć,

Dla tych którzy mają już 530d - wg mnie, powinni być zadowoleni. Przejechałem w niecały rok ponad 40k km bez jakichkolwiek problemów. Średnie spalanie dla całego przebiegu 8,4l/100. Nie pamiętam dokładnie jak szybko nagrzewa się w zimie, ale jak przyjdzie mróz to sprawdzę:) Do plusów można oczywiście zaliczyć całkiem niezłe osiągi i przyjemny jak na diesla dźwięk. Trzeba się przyzwyczaić do tego, że subiektywne odczucie w samochodzie jest takie, że jedzie/przyspiesza wolniej niż w rzeczywistości (masa auta, wyciszenie itp).

Największą wadą jest to, że nie jest to 535d... nieduża różnica w cenie a duża w osiągach. Ale to uwaga dla kupujących, nie zastanawiajcie się i bierzcie 535d, a najlepiej benzynę:) Ja brałem to co było od ręki więc jest 530xd.

Nie wiem jak jest z cenami w przypadku serii 5 ale w X3, gdzie bazowo było 225 tyś za 30d i 250 tyś za 35d to - jak na lekką zmianę softu i drugie turbo - nie jest mała różnica w cenie wg mnie. Ja się przesiadłem do X'a z blisko 400 konnego evo i na dynamikę nie narzekam. Od 100km/h w górę przydałoby się mieć jeszcze parę koni więcej ale z drugiej strony nigdy nie ma tyle, żeby było aż nadto :wink:

Faktycznie silnik brzmi nieźle a spalać potrafi b.mało, ale też odpowiednio brutalnie traktowany potrafi pokazać apetyt.

A co do benzyny - jeździłem chwilę F10 535i i wg mnie średnio toto jechało. A spalanie... :roll:

BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!