Skocz do zawartości

TDS kłopot z rozruchem na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Ostatnio zauważyłem pewną analogię między silnikiem,a WEBASTO. Jak wiadomo,jedno i drugie potrzebuje paliwa,aby odpalić. U mnie od czasu do czasu (z reguły po kilku dniach postoju) występuje problem z uruchomieniem silnika. Ten problem dotyczy również webasta. Dodam,że akumulator naładowany na 100%. Innym razem silnik(zimny) pali z półobrotu. Z webastem też nie ma reguły... Na ciepłym zarówno silnik,jak ogrzewanie palą na dotyk. Myślałem,że pompa paliwa od weba się skończyła. Odpiąłem wąż,zassałem paliwa,a tam.... :shock: powietrze i co jakiś czas kropla ropy. Czy jestem bliższy sukcesu? Dodam,że mechanik sprawdzał pompę paliwa,ale na ciepłym-podobno podaje elegancko. Co może być przyczyną tajemniczej usterki,z którą nikt jak do tej pory nie umiał sobie dać rady? POZDRAWIAM ! :D
Nic nie stuka nic nie puka...
Opublikowano

Zacząłbym od sprawdzenia szczelności układu paliwowego (wężyki powrotne wtryskiwaczy, rurki wtysków, filtr paliwa + O-ringi przewodów wchodzących do podstawy filtra, wydajność pompy paliwa znajdującej się w zbiorniku).

Poxdrawiam

Opublikowano
Mechanik postawił diagnozę na webasto. Pewnie mi je odłączy :cry: Twierdzi,że jest ono najwyżej zamontowane w komorze silnika i tamtędy może łapać powietrze... Trochę ciężko mi pogodzić się z tą tezą,ale może jest ona prawdopodobna... W każdym razie powiedział,że tam,gdzie zassałem powietrze z "elementami" paliwa to jest przewód zwrotny i powietrze może tam być. Co sądzicie?
Opublikowano
Temat do zamknięcia. Znaleziono mały wyciek z pompy wtryskowej,którą wcześniej uszczelniano. Wyciek był mały i nie zawsze się uwidaczniał. Ale paliwko się cofało... Jak na razie pali bez problemu-webasto też. :P