Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
320d przedlift jest na pompie rotacyjnej vp dopiero polift na cr.

3.0 od 184km w górę jest na cr.

VP to nie jest pompa rotacyjna. Mylisz pojecia. Pompa rotacyjna to taka jak w 1.9TDI 90KM.

VP44 to o krok wyzej. Jest to pompa oparta na kilku tloczkach, sterowana elektronicznie o znacznie wyzszym cisnieniu niz rotacyjna.

Rotacyjna jest zintegrowana w VP jako wstepna i zasysa paliwo z baku, a potem idzie to na tloczki, gdzie budowane jest wysokie cisnienie i rozdzielane na poszczegolne wtryskiwacze.

Rozwiazanie blizsze pompom CR niz rotacyjnej. CR rozni sie o tyle, ze nie pompa a same wtryskiwacze steruja dawka. Stad mozliwosc precyzyjniejszego podania dawki.

Opublikowano
Kolejna bezsensowna dyskusja przeciwników gazu. Stare e46 to nie Ferrari 250 GTO, żeby to była "profanacja". W innych krajach tez jest LPG, wolałbym mieć 5.7hemi w gazie niż 2.0 w czystej benzynie. No ale to przecież "popelina" mieć gaz w aucie. Ciekawe czy jakbyś miał np piec do centralnego ogrzewania i przykładowo placilbys rocznie 5 tys za węgiel a 3 tys za jakiś zamiennik, który jest legalny i nie niszczy instalacji ani pieca to tez byś psioczył? To są zwykle auta a nie kolekcjonerskie Ferrari albo Lamborghini. Jak nie widać różnicy to po co przepłacać?

Akurat mam 5.7 w gazie. I dla mnie wybór jest prosty: mieć 300+ KM albo jeździć samochodem 1.8l

Całe gadanie "gaz to be" pochodzi chyba od ludzi powtarzających opinie z czasów zagazowanych daewoo nexia czy mówiących o przypadkach wiejskich instalacji za 1500 złotych. Ewentualnie tych, którzy z jakiegoś powodu (innego niż lpg) nie mogą sobie pozwolić na pójście w mocny silnik (?). Nie słyszałem żeby te opinie walili ludzie jeżdżący samochodami 200+ KM, a raczej od tych "Mondeo w dieslu" (bez obrazy dla Mondeo w dieslu). I nie widzę niczego nobilitującego w płaceniu za paliwo x2 w zamian za "luksus" jeżdżenia samochodem ze słabowitym silnikiem. Ale może komuś daje to jakieś punkty dowartościowania ;)

Pozdr,

G

Opublikowano

Synonim biedy polskiej ? :)

Niemiec ma tyle sosu, że stać go na chatę, i kilka fur typu Porsche, gdzie i tak wkłada gaz bo umie liczyć, nie widzę w tym nic złego.

A jak jesteś zagorzałym fanem BMW gdzie wkładanie gazu to wiocha to po prostu tego nie rób. Każdy ma swoje fanaberie

Opublikowano
No to flagowy silnik tej marki :) ...to ten typoszereg silników, które wytrzymują najwięcej

..a powszechną 'usterką' jest wkładanie do niego GAZ-u

Kurcze, wtedy przepraszam że w ogóle się urodziłem. Kupiłem E46, po miesiącu wstawiłem gaz. Aktualnie przy przebiegu jaki samochód pokonał w ciągu roku mogę śmiało stwierdzić, że instalacja już się zwróciła. Teraz jadę już na plus. I wiesz co mnie najbardziej bawi? Każdy jeden właściciel samochodu na "jedyne słuszne paliwo" (wstaw sobie odpowiednio diesla czy benzynę), który jest w stanie powiedzieć do mnie "Jak Cię nie stać na benzynę, to kup coś z mniejszym silnikiem", a sam leje do zbiornika za 20-25 złotych lub co większy burżuj za 5 dych.

Kufa, ludzie! Nie widzę żadnego sensu przepłacać za każdy jeden przejechany kilometr! Przy obecnych cenach zupy na poziomie 4,40 i gazu na poziomie 2,20 faktycznie, różnica każdych stu kilometrów to tylko ok. 15 złotych, ale niech ktoś robi 1000 czy 1500 miesięcznie, daje to oszczędności 150-225 złotych miesięcznie! Nie dużo? W skali roku przy obecnych cenach daje to 1800 - 2700. Czyli defacto na wakacje :) A lepiej chyba poleżeć z dupą w górze niż wlewać do baku bez sensu? :)

Weźmy pod uwagę, że jeszcze jakieś 2 miesiące temu różnica między litrem LPG (wtedy ok. 2,50 PLN) i zupy (ok. 5,30 za litr) była jeszcze większa!

No ale tak, gaz to zło.. Nie stać Cię na zupę do BMW, kup Matiza.

Opublikowano
Wiesz o co chodzi. Większość zagorzałych fanów jakiegoś samochodu, na przykład mój kolega, który posiada SL 500 z 92r. w żadnym wypadku nie wsadziłby tam gazu, ponieważ jest to jego perełka na niedzielę- i ja taką wersję kupuję. Sam bym nie założył do takiego auta gazu.
Opublikowano
Warto tłuc ten temat?.Osobiście nie chcę gazu w żadnym aucie.Dlaczego?, bo mam taki kaprys.Natomiast nie piszę nikomu że nia ma go zakładać.Dlaczego ? , bo guzik mnie to obchodzi.Jeśli komuś będzie jezdził samochód na Wyborowej to najwyżej zostaniemy kolegami, :mrgreen:
Opublikowano

Witam" Nie bądź łosiem kup 2.8" Swietny wybór oczywiście coupe

Jako były pracownik CPN powiem że wieksza częśc osób nie dba o tą intalacje bo poco świece,kable a co tam olej do gazu nie...trzeba częsciej wymieniać olej nie a po co..

Tego nikt nie liczy , a ten niemiec zmienia olej i jak zaczyna wciągać to nie wlewa 10w40 tylko remontuje silnik.

Oczywiście tankowałem i bentleya continetala ale facet schował wlew w bagażniku bo mówił że obciach

A Pudzian owszem ma gaz w Hamerze dał ponad 10k za instalacje ma Lambo, mesia 600 i kilka innych tanich wozideł taki ma kaprys

A wracając do 328 nie rozumiem tylko że najpierw jest pytanie o auto a zaraz potem czy gaz wchodzi:-)

A disel...hm disel nie jest dziadkowozem u mnie na wsi jest 330d z lekkim programem 260kM robi mnie jak dzieciaka a wtrasie 6 literków

Reasumując Bmw nie ważne co aby był znaczek BMW:-)

Opublikowano

Witam

Szukam E46 dla kuzyna, juz drugi ogladalem ale nie moge nigdzie rozkodowac numer VIn. wszedzie pokazuje, ze brak w bazie.

Czy moze ktos rokodowac?

1)

WBAAS710306Y14580

2)

WBAAS71080SX67546

z gory dzieki.

Opublikowano
1)

WBAAS710306Y14580

2)

WBAAS71080SX67546

1 - VIN niepoprawny. Siódmy znak od tyłu też powinien być literą.

2 - SX67546 - litera S miałaby wskazywać na fabrykę BMW w Shenyang. e46 tam raczej nie produkowano, więc obstawiam, że VIN również z błędem, ale mogę się mylić.

Opublikowano

Dzieki.

Winy spisane z samochodu, czyli cos bylo z nimi robione?

To szukam dalej ... kuzyn uparl sie na E46 320D 150 konikow. (na CR)

-----------------------

No i się wyjaśniło. Jeden na 100% to był anglik, oryginalnie z innym silnikiem i skrzynia. Drugi zapewne tez.

pozdro

Opublikowano

Hej,

na wstepie chcialbym sie przywitac. Chcialbym zapytac czy jest na forum ktos kto zajmuje sie sprowadzaniem z niemiec/belgii samochodow. Interesuje mnie 330xd w automacie (obojetnie kombi czy sedan). Mam 25k przeznaczone na kupno, koniecznie polift.

Opublikowano

no na rozbitka starczy :) na godziwe auto braknie ci kasy niestety bo tam sprawne auta sa droższe niż u nas.

Musisz albo dołożyć kasy, albo zejść troche z rocznika.

szukam
Opublikowano
Nie ma szans na ściągnięcie dobrego auta z UE w fajnym stanie za niską cenę .Mam Passata B6 z 2008r. z Belgii w idealnym stanie - auto jak nowe ale kosztuje prawie 38 tys.PLN. Można takiego kupić za 30 złożonego z 3 innych. Z BMW będzie podobnie - ceny samochodów na zachodzie to 30-40 % więcej niż u nas. Jak wóz będzie ze szkody całkowitej albo ze sporym przebiegiem to będzie tańszy . Jak dobrze poszukasz to znajdziesz w PL .Zajmuje się sprzedażą samochodów a kupuje zawsze w PL hehe.Większość naszych aut pochodzi z Polski i od wielu lat nikt nie narzeka więc warto poszukać u nas :) W innych krajach też zarzynają auta i nie każdy serwisuje w ASO a do tego nikt tam nie działa charytatywnie. Powodzenia.
Opublikowano

Pytasz

czy jest na forum ktos kto zajmuje sie sprowadzaniem z niemiec/belgii samochodow.

Ostatnio tu nie widziałem bo po jakimś czasie chłopaki sie wykruszają , jak by nie było to ciężki kawałek chleba.

Google ci wyszukają kto obecnie się tym zajmuje.

Po lifcie to produkcja po : Październik 2001 rok modelowy to już 2002 dla sedana i kombi, a 2003 dla coupe (rok modelowy liczy sie jak rok szkolny - od jesieni).

Czyli to już stare auta , jak masz 25tys na samo kupno to jak sie dobrze postarasz i poświecisz czas ... ale sie musisz sam znać na autach bo inaczej to kupisz składaka.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Witam wszystkich!

http://s29.postimg.org/kha85r0rb/e46.jpg

Chciałem spytać czy któryś z forumowiczów kojarzy to e46, jeśli ktoś jest mi w stanie powiedzieć coś o tym aucie na PW byłbym bardzo wdzięczny - chodzi o zakup. Jeśli źle umieściłem wątek to z góry przepraszam -jestem tu nowy :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Przede wszystkim szerzysz tu bezprawie. Nie mozesz bez zgody wlasciciela publikowac zdjec jego samochodu, na jego posesji, z widocznymi tablicami rejestracyjnymi.

Wez samochod na przeglad, sprawdz porzadnie i bedziesz wiedzial co jest wart. Po tym zdjeciu moge ci powiedziec, ze kolor mi sie podoba.

Opublikowano

Siema ;)

Mam pytanie panowie ile trzeba dać teraz za dobrze wyglądające e46 320d polifta i tak samo e46 328i przedlift oba sedany ? Bo nie wiem które oferty z olx itp brać na poważnie . A dawno nie sprawdzałem cen samochodów .

Dziękuje

Opublikowano

siemanko,

ja troche z innej beczki.

Ile teraz wołać za e46 coupe 328ci?

Wystawiłem za 22 - zero odzewu, nikt nie zadzwonił, 21... tak samo, teraz 19,900 i dzwonią ale nikt nie ogląda..

Ile wystawić ?

Opublikowano
Masz ciekawe autko, przynajmniej wizualnie :cool2: Ale niestety musisz trafić na kumatego kupującego, który rozumie co to jest 328Ci w dobrym stanie i z niskim przebiegiem. Jeśli jesteś auta pewny - przebiegu i stanu technicznego i nie zależy Ci na szybkiej sprzedaży potrzymaj cenę, wg mnie i tak jest atrakcyjna. I może podmień fotki - te zimowe moim zdaniem mniej przykuwają uwagę i nie odzwierciedlają piękna koloru ;) Powodzenia w sprzedaży.