Skocz do zawartości

SKRZYNIA AUTOMAT 6HP19 NIEZROZUMIALE ZACHOWANIE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

sprawdzalem forum i na temat mojego problemu nic nie znalazlem, wiec pisze z prosba o pomoc.

bmw 730i , 2003 mrok,

skrzynia 6hp19

skrzynie wyciagalem, zmienialem zimering w skrzyni, od strony silnika, wymieniony olej ( oryginalny) oraz miska olejowa ( oryginalna plastikowa) .

wszystko zlozylem, adaptacje skasowalem.

auto jedzie jak stara kur..... . a. wszystkie biegi sa, do przodu zmienia dobrze, natomiast ma problem z cofaniem biegu, szczegolnie z 6 na 5, po 2 probach zmiany wchodzi w tryb awaryjny. na manualu i na sporcie jest ok.

jeszcze jedno, jak zwalniam do 0, to czuc jak skrzynia redukuje biegi, i juz przy samym zerze, slychac zmiane chyba na 1 bieg, z efektem uderzenia.

przebieg ayta 270000km, na bank prawdziwy.

czy to koniec tej skrzyni, czy moze przeplywka lub jakies inne dziadostwo.

olej i miska byly juz zmieniane przy przebiegu 190000km.

stary olej byl w dobrym stanie, przy obu wymianach.

prosze o info

pzdr. piotr

BMW RULEZ !!!
Opublikowano

witam,

pomogla aktualizacja softu, oraz aktywacja wszystkich solenoidow oraz interlocka

skrzynia chodzi jak nowa, a ma najechane juz 270000km.

dodatkowo podjechalem do warsztatu i sprawdzilem poziom oleju, okazalo sie, ze trzeba dolac pol litra.

oby w kazdej bmw tak chodzila skrzynia jak teraz moja :)

pozdr. Piotr

BMW RULEZ !!!
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

udalo mi sie to zrobic samemu

w zestawie impy, jest ediabas toolset32, tam wybierajac sterownik skrzyni, dokonalem resetu, i ponownej inicjalizacji.

po tym juz w samej inpie, w sterowniku skrzyni, zaktywowalem solenoidy oraz interlock.

to pomoglo.

na dzien dzisiejszy, skrzynia ktora ma przejechane 270000km, jezdzi jak nowa.

auto kupilem z przebiegiem 120000, i nawet wtedy tak dobrze nie chodzila.

Mopge w tym pomoc, ale we wroclawiu.

dalsze pytania na priv prosze

pozdraiwam Piotr

BMW RULEZ !!!
Opublikowano

U mnie właśnie wyczuwalne jest szarpnięcie przy redukcji z 2 do 1 biegu, gdy się zatrzymuję. W takim razie poszukam kogoś, kto zaktualizuje mi soft w skrzyni, bo do Wrocka póki co się nie wybieram. Dziękuję za info.

pzdr

Opublikowano

Kolego reset skrzyni nie pomoże, włączyłeś jej tryb uczenia się a po około 150km problem może wrócić choć nie zawsze. To tak samo jak się zrobi adaptacje przez jakiś czas jest ok a potem problem wraca. Niestety flashe mają to do siebie ze po 9 latach mogą zgubić część pamięci dlatego warto odświeżyć soft.

Radzę wymianę softu na najnowszy, nie dam ci gwarancji ze na 100% pomoże ale wykluczysz ten ruch.

Z ludzi którzy u mnie byli wszyscy jak na razie byli zadowoleni i dawali znać ze praca skrzyni znacznie się poprawiła.

Opublikowano
U mnie właśnie wyczuwalne jest szarpnięcie przy redukcji z 2 do 1 biegu, gdy się zatrzymuję. W takim razie poszukam kogoś, kto zaktualizuje mi soft w skrzyni, bo do Wrocka póki co się nie wybieram. Dziękuję za info.

pzdr

Na twoją dolegliwość update softu załatwia problem w 90% przypadków.

Opublikowano

Witam,

dodatkowo przy flashowaniu uzylem oprogramowania do sterownika gs19a, a nie jak wczesniej gs19.

uwazam, ze jesli mechanicznie skrzynia jest sprawna, to tylko sterownik moze powodowac problem.

wszystkie informacje mozesz znalezc na forum, a interfejs kupisz tanio na allegro.

jesli chodzi o szarpanie z biegu 1 na 2 to polecam ci upewnic sie czy masz rowny profil opon ( wysokosc kol) z przodu, wzgledem tylu.

jesli jest roznica wysokosci, np. przednie kola z oponami sa nizsze od tylnych to skrzynia bedzie szarpala, a i abs oraz trakcja moze sie wylaczac po przekroczeniu predkosci ok 120km/h

pzd. Piotr

BMW RULEZ !!!
Opublikowano

Kolego to że wybrałeś katalog gs19a wcale nie znaczy ze z niego ci zainstalowało soft.

Oprogramowanie do sterownika trzeba dobrać po numerze który masz obecnie inny soft na tym sterowniku nie będzie działać.

Opublikowano

kolego sądzisz że umnie pomoże wgranie nowego softu

kolego mam taki problem, podczas przyspieszania gdy dochodzi do zmiany biegu czuć takie delikatne jakby szarpanięcie jest taki pewny moment przy takich średnim depnięciu gazu jak depne mocno to zanika szarpanie jaest OK w skrzyni olej sprawdzali mechanicy i dolali 4 setki ale nie pomogło nic dodam że nie zawsze sie to zdarza jak rano ruszam i jest zimny to jest wszystko Ok dopiero jak się nagrzeje to zaczynają się te objawy

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
kolego sądzisz że umnie pomoże wgranie nowego softu

kolego mam taki problem, podczas przyspieszania gdy dochodzi do zmiany biegu czuć takie delikatne jakby szarpanięcie jest taki pewny moment przy takich średnim depnięciu gazu jak depne mocno to zanika szarpanie jaest OK w skrzyni olej sprawdzali mechanicy i dolali 4 setki ale nie pomogło nic dodam że nie zawsze sie to zdarza jak rano ruszam i jest zimny to jest wszystko Ok dopiero jak się nagrzeje to zaczynają się te objawy

Soft powinien załatwić sprawę, lecz może to być tez problem przepływomierza którego praca wpływa na zmianę biegów w skrzyni.

Na początek może skasuj wartości adaptacyjne skrzyni.