Skocz do zawartości

530dA 2001 brak wstecznego biegu pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

szukam szybkiej pomocy otóż po wczorajszej wymianie oleju i filtra w asb nagle bez przyczyny zniknął mi wsteczny bieg R i zachowuje się na nim jak N. Po podłączeniu inpy bez błędu job status ok, zaznaczam skrzynia jest po kapitalnym remoncie i najechałem po tym 50tys i jak mi kazali zalecali wymieniłem po tych 50 tys olej i filtr. co robić a głównie chodzi mi o to co się stało i jak mam rozmawiać z tą firmą która mi robiła skrzynie

Opublikowano
witam jest diagnoza rozleciał się kosz biegu wstecznego, oczywiście chcą żebym płacił jak za zboże około 2tys, wcześniej 5tys a teraz 2tys. a podobno przy kapitalnym remoncie wszystko wymieniali wsteczny też to dlaczego się rozleciał pytam? jak z nimi rozmawiać zeby zmniejszyć koszty a zrobić skrzynię muszę co polecacie
Opublikowano
Kup używaną skrzynię, wyjdzie taniej.
Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak ma praktycznie nową swoją skrzynie, i ma zapłacić 2 tyś za remont, to chyba lepiej taka reanimować niż wsadzić z 2 tyś w niewiadomego pochodzenia używkę, prawda?

Wg mnie lepiej robić tą co masz, ale ostateczna decyzja należy do ciebie :)

Opublikowano
zrobię u nich tylko jak z nimi rozmawiać żeby taniej wyszło bo według mnie gdy robili kapitalny remont to pewnie koszyk wstecznego zostawili stary i dlatego poleciał chociaż zapewniali że był nowy , pewnie ściemniają ale jak im to udowodnić ? jakieś racjonalne propozycje
Opublikowano

Mogą pójść w zaparte i powiedzą Ci, że np. zmieniałeś biegi jak auto się jeszcze toczyło. Możesz też przyrżnąć głupa, że przed wymianą oleju było OK, a po się spieprzyło - bo w sumie taka prawda.

Masz jakiś dowód, że robili remont? Kiedy to było? Może skończyć się w sądzie (jak masz jakieś kwity na remont, to warto), tylko pytanie co z autem przez czas trwania rozpraw (tak z 6 miesięcy jak nic). Oczywiście jak przegrasz, to koszty sądowe Tobie naliczą i prawników również Ty zapłacisz, więc może wyjść drożej niż kolejny kompletny remont skrzyni.

Ja bym z nimi rozmawiał najpierw spokojnie, jak nie pomoże to opier.olić

Jeśli chodzi o kwestie czy wymienili kosz, to możesz wziąć rzeczoznawcę, żeby był przy rozbiórce skrzyni, choć z nimi to trochę jak z mechanikami - większość nie ma pojęcia o robocie (dlatego również większość mechaników nie lubi jak się im na ręce patrzy; z kolei najlepszym to jakoś nie przeszkadza).

Opublikowano
Mogą pójść w zaparte i powiedzą Ci, że np. zmieniałeś biegi jak auto się jeszcze toczyło. Możesz też przyrżnąć głupa, że przed wymianą oleju było OK, a po się spieprzyło - bo w sumie taka prawda.

Masz jakiś dowód, że robili remont? Kiedy to było? Może skończyć się w sądzie (jak masz jakieś kwity na remont, to warto), tylko pytanie co z autem przez czas trwania rozpraw (tak z 6 miesięcy jak nic). Oczywiście jak przegrasz, to koszty sądowe Tobie naliczą i prawników również Ty zapłacisz, więc może wyjść drożej niż kolejny kompletny remont skrzyni.

Ja bym z nimi rozmawiał najpierw spokojnie, jak nie pomoże to opier.olić

Jeśli chodzi o kwestie czy wymienili kosz, to możesz wziąć rzeczoznawcę, żeby był przy rozbiórce skrzyni, choć z nimi to trochę jak z mechanikami - większość nie ma pojęcia o robocie (dlatego również większość mechaników nie lubi jak się im na ręce patrzy; z kolei najlepszym to jakoś nie przeszkadza).

remont robiłem w 2009 mam kartę gwarancyjną która była na 6 miesięcy jutro jadę po auto najpierw pogadam z szefem firmy spokojnie potem jak nic nie da bardziej nerwowo aż coś może mi zbije z ceny chociaż już podobno robią po kosztach a auto potrzebne

Opublikowano

Robić, nie robić niby wszystko wymienili a sie sypła jak stara.

Może tylko na papierku jest wszystko nowe.......... :o

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż