Skocz do zawartości

320iA Co potrzeba do zamontowania OBC max? w miejsce zegaka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie pytanie. Przymierzam się do zamontowania komputera pokładowego OBC 18 guzikowego. Ja mam biedną wersje z zegarkiem analogowym. I moje pytanie jest następujące; Co muszę kupić by wszystko działało w 100% na pewno OBC 18 guzikowy manetka gong i na pewno się na tym nie kończy . Nie wiem dokładnie jakie funkcje ma cały komputer bo nie miałem przyjemności jeszcze siedzieć w e36 w pełnej opcji ale chciał bym by u mnie wszystko działało w 100% . z góry dzięki za info

schematy również mile widziane :)

Opublikowano

To zależy bo już masz prawie wszystko teraz jak to podlaczysz to będzie liczył już czyli spalanie na 100km,dystans,średnie spalanie,możesz ustawić limit prędkości i zmierzyć czas podróży itp.

Jednak można dodatkowo założyć jeszcze moduł do tego i będzie Cię informował komputer o przepalonej żarówce czy zbyt niskim poziomie płynu do spryskiwaczy czy też chłodzącego

jest dużo tematów takich jak Twój podepnij tak jak tutaj napewno zadziała z tym że jest to opis bez checka viewtopic.php?f=111&t=182410

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano

też się nie zgodzę z wypowiedzią kolegi że jak biedna instalacja to nic nie podłącze ;) Jak się chce to wszystko da się zrobić i patrząc na schematy to nie jest to takie skomplikowane jak myślałem ;)

A teraz jeszcze pytanie . jak podłącze bez moduły check control to OBC będzie mi liczył spalanie na 100km dystans średnie spalanie itp a jak zamontuje jeszcze check control to będzie mnie informował już o wszystkim o żarówkach ilościach płynów o przeciążeniu auta itp ?? dobrze rozumiem. jak się nie mylę to wie ktoś jakie jeszcze czujniki muszę kupić do tego ;) by było MAX :)

Opublikowano

Kiedy podłączysz bez checka to masz wszystkie funkcje i ukryte testy,nie masz czeka to nie nie poinformuje ćię tylko o awariach takich jak przepalona żarówka czy poziomie niskim płynów.

Bez tego modułu potrzebujesz tylko czujnik temperatury zewnętrznej i będzie działało w linku co ći podałem napisane jest troche o tym także się nie zastanawiał tylko instaluj.

M.]@Ř¥

Opublikowano
Nie nie każda moja nie miała a posiada max obc.Miałem zwykły zegarek,z którego instalacji podłączeniowej wykorzystałem trzy kable tj.zwyły zegarek posiada kable od:podświetlania podtrzymania czyli stały plus"+"i masę,resztę kabli kiedy podłączamy komputer musimy sami dorobić.

M.]@Ř¥

Opublikowano

Witam

Podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego. Mam komputer 11 przycisków. Mam moduł check, mam gong. Czy wystarczy że kupię kompa 18 przyciskowego i manętkę?

Czy będę musiał jakieś nowe podłączenia robić czy po prostu będzie to plug&play?

Pzdr.

Opublikowano
Rozumiem że wszystko będzie działało ale będę miał też moduł check i chciał bym by pokazywał mi wszystko w łącznie z przepalonymi żarówkami ;) ma może ktoś spis wszystkich czujników i ile ich jest by pokazywał kompletnie wszystko ;)
Opublikowano

Vip_22

Twój komputer ma jedną kość.Potrzebna jest druga biała możliwe,że jak poszukasz to znajdziesz ją.Szukaj w okolicy radia lub komputera obc.Jeśli nie znajdziesz można łatwo ją dorobić i przepiąć parę kabli z czarnej do nowej kości oraz pociągnąć parę kabli do licznika

Zbyszek89

Czytaj tutaj www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=111&t=184589

M.]@Ř¥

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich ;) po ciężkich 4 dniach pracy w instalacji w swojej Bawareczce OBC i CCM podłączone ;) dużo zabawy z tym było ale jakoś to wszystko pięknie zmordowałem.

Co do schematu CCM to bardzo dobrze napisany tylko można w nim dodać że połączenia świateł odcinamy od instalacji zasilanie puszczamy przez moduł CCM. A co do podpięcia OBC to można go wzbogacić o alternatywne połączenia ;

X1071/5 z X6000/88 Komputer DME (czerwono/fioletowy) lub sprawdź X10182/11 jak nie mamy wtyczki x10182 i nie chce nam się wyciągać kompa DME to łączymy się dodając pin we wtyczce zegarów x16/12 (biało/fioletowy)

X1071/7 z X6000/87 Komputer DME (czerwono/żółty) lub sprawdź X10182/9 z tym robimy podobnie x1071/7 z x16/11 (biało/żółty)

co do code to znalazłem takie rozwiązanie x1071/1 code z x20/7 (92-93r)(bez ews) x55/7 (94-95r)(ews1) x1659/5 (96-99r) (ews2) (czarno/zielony) ja się połączyłem z x20/7 i po zaprogramowaniu code auto kręci kręci i nie odpala po wpisaniu prawidłowej kombinacji autko za pierwszym razem zaskakuje ;)

W połączeniu czarnej wtyczki brakuje 1 pinu x1070/1 z x78/3 (brązowo/szary) to jest czujnik hamulca (trza wymienić na 4 pinowy gdzie 4 to masa)

X1070/2 z X181 (światło hamowania) (niebiesko/czerwony) łączymy z x1070/2 z x78/2 (niebiesko/czerwony)

X1070/8 z 1240.0 starter lub X10182/12 (czarno/zielony) łączymy z x1070/8 z x20/15 (czarno/zielony)

to by było na tyle moich zmian ;) wszystko ładnie działa polecam takie rozwiązanie .