Skocz do zawartości

523 touring. automatyczne podnoszenie klapy bagaznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
koledzy posiada moze ktos touringa z automatycznym podnoszeniem tylnej klapy?? potrzebuje zdjecie mocowania takiej klapy. tj zawiasow. czym sie rozni takie mocowanie w automatycznej i w podnoszonej recznie?? mam podejzenia ze w mom touringu jest automat tylko ze zepsuty. moze ktos chociaz opisze detale swiadczace o automacie. np jakies przyciski, prace zamka centralnego itp kolega mam e39 touring i co mnie zaczelo zastanawiac to to ze przy zablokowanym centralny w chwili zwolnienia zamka tylko klapy u mnie sie zwalnia wszytko i nie musze naciskac tego przycisku nad rejestracja zeby otworzyc bagaznik a on musi. on tez nie ma po lewej stronie kierownicy przycisku do otwierania tyjnej klapy a ja mam. moze on ma jakies braki w wyposazeniu a to co ja mam to norma nawet przy zwyklej klapie. nie mam dostepu niestety do zadnego innego touringa wiec prosze o pomoc. kolega ma tds '97 a ja 523 '99 (pazdziernik) jak to ma znaczenie
Opublikowano
kolego ta opcja z automatyczną klapą była montowana po 2000 roku. A to że naciskasz przycisk otwierania klapy i ona się zwalnia to normalne. Jeśli byś miał taką klapę to po naciśnięciu przycisku jak i w aucie tak i w kluczyku klapa otworzyła by się automatycznie,miałbyś dodatkowy przycisk w klapie do zamykania jej. A jeśli chodzi o zawiasy to różnią się nie wiele, pod podsufitką zamiast normalnego siłownika jest hydrauliczny.
Opublikowano
sprawdź czy w przestrzeni koła zapasowego masz przyczepioną pompę (jest zaraz obok lewarka). Albo sprawdź po vinie. Nazywa się to: S316A AUTOMATISCHE HECKKLAPPENBETAETIGUNG
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zawiasy są takie same w obu wersjach, lifty od szyby z tego co pamiętam to też, główna różnica to siłowniki od klapy zamiast zwykłych teleskopów ze sprężynami + osprzęt.

Co do daty od kiedy hydraulika była w opcji, to nie zgodzę się że po 2000, bo ostatnio oglądałem przedlifta z '99 i takową klapę miał, a co ciekawe to nawet miał M57 193 konie, co rzadko się zdarza.

Opublikowano
Tez slyszalem o przedliftach z hydraulika. No nic, dzieki. Moje watpliwosci zostaly rozwiane. W sumie to i nadzieje na nowy bajer:D wie ktos moze jakie koszty i jakie problemy by wystapily przy checi dolozenia owego bajera? Co jest potrzebne?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dołożenie w turasie nie jest takie trudne, bo praktycznie zakładasz gotowy zestaw, bez przeróbek.

Siłowniki zamieniasz na hydrauliczne, + podciągasz wężyki, do bagażnika wrzucasz pompę (mocowanie masz już, więc wchodzi no-problemo) i podciągasz wiązkę. Jak nie zmieniasz plastiku wewnątrz klapy, to musisz w nim wyciąć dziurę na przełącznik do zamykania.

Z tego co pamiętam, całość trzeba było kodować żeby działało z pilota.

Ogólnie nie jest to trudne, tylko problematyczny jest zakup w normalnych pieniądzach całego kompletnego zestawu w dobrym stanie, bo np pompy bywają już wyrobione i nie są w stanie podnieść klapy.

Jeśli ktoś nie dostrzegł w porę momentu zacierania się zawiasów (a w turasach to się zdarza) to taka pompa i siłowniki dostawały ostre baty podczas pracy i są naprawdę mocno zmęczone, a nowe części zabijają ceną :roll:

Cena używanego zestawu na allegro (czasem się trafia) waha się w granicach 1000pln.

Opublikowano
No tak, tylko wysypac z kielni tysia na cos co moze mi nie podniesc drzwi to troche glupota. Moze dam sobie spokoj. I tak sie czaje na cos po lifcie wiec moze trafi sie z hydraulika
  • 3 lata później...
Opublikowano
Zawiasy od elektrycznej klapy bagażnika również się różnią . Muszą posiadać po dwa ucha a normalnie jest tylko jedno . Sam na początku nie zwróciłem na to uwagi i kupiłem nie potrzebnie zły zestaw zawiasów
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
witam, podłacze sie do tematu posiadam touringa z ta wlasnie hydralika w stanie agonii przymierzam sie do reanimacji macie jakies doswaiadczenia w tym tematem?
  • 2 tygodnie później...