Skocz do zawartości

328i - uszkodzone automatyczne podnoszenie szyb.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z automatycznym podnoszeniem tylnej lewej szyby ( tylko podnoszenie ). Manualne podnoszenie/opuszczanie działa dobrze problem jest tylko z automatem zarówno z tylnego przełącznika w drzwiach jak i przełącznika przy dźwigni zmiany biegów oraz domykaniem szyby aktywowane alarmem. W związku z tym część mechaniczna była by ok. Pierwsze moje podejrzenia to moduł komfortu, jednak nie jestem tego pewien i nie wiem co z nim zrobić, od czego zacząć ( nie mam możliwości podmiany ). Kolejna sprawa to czujnik w górnej części drzwi. Widziałem przewody, sądzę, że jest on od wykrycia położenia szyby, ale nie jestem pewien. Czy możliwe, że jest on uszkodzony informując moduł, że szyba jest u góry, ale pozwalając jednocześnie na manualne zamykanie szyby?

Jednak najbardziej zastanawiająca mnie przypadłość to: pierwsze podciągnięcie przycisku ( aby podnieść szybę manualnie ) nie powoduje, żadnej reakcji ( z dwóch przełączników) dopiero wyższe podciągnięcie przycisku powoduje manualne zamykanie ( w pozostałych włącza automatyczne podnoszenie).

Macie może jakieś propozycje, czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Znalazłem jedynie wskazówkę, aby poprawić luty w module co postaram się zrobić w najbliższym możliwym czasie.

Z góry dzięki za pomoc :wink:

Opublikowano

Witam.

Jeśli chodzi o czujnik w górnej części drzwi, od strony wewnętrznej (listwa stykowa) to jest to tzw. Funkcja ochronna. Jeśli podczas podnoszenia szyby zostanie przyciśnięta (np. przyciśnie komuś rękę) wówczas szyba zostanie zatrzymana i lekko się opuści. Natomiast instrukcja obsługi (którą polecam przeczytać) mówi że funkcję tę można wyłączyć "pociągając przełącznik poza punkt oporu i przytrzymując go".

Nie wykluczone więc, że przyczyna Twojego problemu leży w tej listwie stykowej.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Instrukcja o tym nie mówi, podejrzewam że jest to tylko chwilowe wyłączenie, ponieważ u mnie za każdym razem ten czujnik działa.

Polecam jeszcze spróbować w innych drzwiach otworzyć okno, przycisnąć listwę do góry i trzymając - zamknąć okno. Sam nie sprawdzałem jaka będzie reakcja.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Po urlopowej przerwie sprawdziłem działanie szyb wg wskazówki Darek_E46_Slask przy okazji naprawiłem mechanizm podnoszenia ( popękana plastikowa prowadnica ). Ale niestety automatycznego podnoszenia szyby nie udało i się naprawić. Zmieniałem przyciski tylne prawe/lewe drzwi, ale również nie pomogło.
  • 9 lat później...
Opublikowano
Odkupuje bo mam identyczny problem, czy ktoś wie co można tu zrobić? I czym jest to spowodowane? Opuszczanie automatyczne działa ale podnoszenie nie. Zamieniłem piny od masy( w kostce gm5) wychodzące z tylnych przycisków i teraz domykanie nie działa w drugiej szybie zamiast w pierwszej.