Skocz do zawartości

Automat szarpie na auto, na steptronic zmienia plynnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam maly zdaje sie problem ze skrzynia. Przy jezdzie na auto przy zmianie biegu czuc szarpniecie, przy zmianie +/- zmienia biegi plynnie. Przymierzam sie do wymianu oleju i filra w skrzyni (nie tylko ze wzgledu na szarpanie). Zastanawiam sie tylko co moze byc przyczyna :roll: Ktos ma jakies doswiadczenia? Sugestie?
Opublikowano

Najpierw wymień olej i zrób adaptacje jak to nie pomoże to wgraj nowszy soft do sterownika skrzyni biegów, jak to nie pomorze to trzeba by wymienić takie gumowe popychacze w mechatroniku bo one są odpowiedzialne za automatyczną zmianę biegów.

Co do mechatronika to nie słyszałem aby się go czyściło gdyż pracuje on cały czas w oleju który jest w skrzyni i raczej syf niema się tam jak dostać a ten co się wytworzy wewnętrznie jest wyłapywany przez magnes w misce od skrzyni.

Osobiście stawiam na adaptacje skrzyni i nowszy soft do skrzyni ale wymiana oleju bardzo jest rozsądnym posunięciem.

Opublikowano

Kurcze, szatynwroc - ale to już mogą być koszty niepotrzebne :(

Sam wiesz ile kosztuje zwykła zmiana oleju w automacie. Przy innej robocie to i tak olej trzeba będzie zmienić.

Najpierw podjedź na diagnostykę, dobrą. Daleko masz do Józefowa?

Co do zmiany oleju - zdania są podzielone niestety.

Jest ryzyko, że nowy olej będzie miał dużo lepsze właściwości płuczące niż stary olej - i skrzynia padnie w krótkim czasie po zmianie oleju - właśnie z powodu wypłukanych zanieczyszczeń.

Opublikowano

Na pewno nowy olej będzie rzadszy ale wcale nie wiemy ile lat ma ten olej co jest w skrzyni do tego nie wieli ile km na nim było przejechane.

Ja osobiście opieram się na danych producenta który mówi że trzeba wymieniać olej. Oraz osobiście uważam ze warto zainwestować 1000 pln lub 1500 pln i wymienić olej niż wymienić skrzynię za 8000 pln.

W pierwszej kolejności można zrobić adaptację i wgrać najnowszy soft i może to przynieść efekt. można też sprawdzić poziom oleju i zrobić tylko dolewkę. Jednakże jeśli to ma być dobrze zrobione i auto ma służyć długo to wymienić olej zrobić adaptację i wgrać najnowszy soft do sterownika skrzyni tak według mnie będzie idealnie.

Opublikowano

DZieki chlopaki za odpowiedzi:) Do Jozefowa to mam okolo 1800km. Chce zrobic wymiane oleju jak opisane jest tu http://home.comcast.net/~vicent/trannye38.html, wymienic olej, magnesiki, uszczelke i filtr. Co do kosztow powinenem zamknac sie w £200. Co do softu - WinFKP da rade? Rozumiem, ze gdyby szarpala rowniez na manualu to mialbym wieksze powody do zmartwien? :D

EDIT: Co jeszcze wystapilo ze 2 - 3 razy, podczas jazdy na autostradzie gdy przycisne gaz, skrzynia redukuje bieg, auto rozpedza sie, ale gdy puszcze gaz, obroty utrzymuja sie przez jakis czas i dopiero wtedy skrzynia wrzuca wyzszy bieg :| Jakby zawieszala sie - czy to ten slynny lockup?

Opublikowano

To utrzymywanie wysokich obrotów to normalne bo skrzynia czeka na twoją reakcję a jak by zaczęła zmieniać bieg a ty byś chciał znowu mocno przyspieszyć to znowu redukcja, a szkoda czasu wiec utrzymuje. Tak działa program zgodnie z zasadą że przyspieszasz (wyprzedasz) nagle musisz na chwile odjąć gaz i znowu przyspieszasz.

Tak WINkfp da rade.